14.Правно положение на заместник-кмета и секретаря на община

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

14.Правно положение на заместник-кмета и секретаря на община

от Marv » Чет Юли 28, 2011 12:42 am

14.Правно положение на заместник-кмета и секретаря на общината

По решение на общинския съвет първо се определя бройката заместник-кметове и дали ще бъдат двама или трима, зависи от числеността на общината. Въпреки промените, в момента заместник - кметовете се назначават от кмета на общината. Що се отнася кой може да е заместник-кмет, няма пречка това да е някой от общинските съветници - няма ценз.
За правното положение на заместник-кмета могат да се оформят две становища: І – той е орган на местното самоуправление; ІІ- той има по-специфичен статут, наподобяващ този на служителите - той се назначава срочно (максимум 4 години); не случайно по чл. 3 ЗДСл.
Заместник-кметовете са вкарани в политическите кабинети и оттам ние не ги приемаме за държавни служители. Самите те се освобождават със заповед за уволенение от самия кмет.
Функциите, които изпълнява, се определят от кмета, а в това си качество заместник кметът издава заповеди, които могат да се оспорват и отменят от кмета на общината.
Заместник-кметът има по-различно положение. Има белезите на служител, но по-скоро е орган на местното самоуправление.
Що се отнася до секретарят на общината, той трябва да има висше образование и да отговаря на условията за ибиране на кмет. Той се назначава от кмета на общината. Има следните основни функции: 1. ръководи дейността в общинската администрация; 2. определя работното време, приемно време, почивки, отпуски; 3. отговаря за работа по сигнали и жалби на гражданите; 4. за изборите-избирателни секции.
Той издава заповеди до служителите в общинската администрация, но те имат характер на вътрешни служебни актове, поради което не могат да се оспорват. Назначава се безсрочно.
 
Мнения: 26

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта