5. Местна администрация

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

5. Местна администрация

от Marv » Пон Май 23, 2011 10:07 am

5. Местна администрация

Глава VII от КРБ е озаглавена Местно самоуправление и Местна администрация. В нея са вкючени областна и общинска администрация. В чл. 19 Закона за администрацията обаче се говори, не за местни органи на изпълнителна власт, а за териториални. При такова противоречие, на основание чл. 15 ЗНА, следва да се прилага конституцията.

Съгласно Конституцията на Република България, местната администрация е структурата, която обезпечава субективното публично право на местно самоуправление .
Белези:
1. структура, отдели, длъжности;
2. персонален състав – държавен служител (главен счетоводител и главен юрисконсулт);
3. материално-техническата база.
Местната администрация е юридическо лице. Родовото понятие е областна и общинска администрация. Няма правен спор, че областната администрация е държавен орган, юридическо лице на бюджетна издръжка. Общинската администрация е в помощ на кмета, обслужва Общинския съвет – няма държавен характер,тя е юридическо лице, но на общинска издръжка.

Според Проф. Къндева общинската администрация има смесен характер, доколкото общината получава субсидии от държавата. Според проф. Балабанова общинската администрация е администрация на местното самоуправление.
 
Мнения: 26

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта