Честит професионален празник(макар и условно)!!!

За нещата от живота... и не само! Не всичко е право...

Честит професионален празник(макар и условно)!!!

от NicoDim » Чет Апр 16, 2009 12:50 pm

Честит професионален празник на всички колеги! Пожелавам много бъдещи професионални и образователни успехи и който има да си взема гражданското да си го вземе още тази година (rofl) ! А сега малко информация за самия ден (с любезното съдействие на сайта на СЮБ http://www.sub.bg/news.htm):

Датата за честването на Деня на Конституцията е възстановена по инициатива на Съюза на юристите в България, а с Решение на Министерския съвет от 12 март 1991 г. денят е обявен за професионален празник на българските юристи.
На 16 април 1879 г. е приета първата българска конституция, известна като Търновската конституция. Тя провъзгласява Третата българска държава за конституционна монархия с еднокамарен парламент. Основният български закон предвижда разделение на трите основни власти - законодателната, изпълнителната и съдебната. Според Търновската конституция Народното събрание се явява основен орган на държавната власт. Парламентът заедно с княза получава правомощията на законодателната власт. След нареждане на монарха министрите внасят законопроектите в Народното събрание, а след гласуването им те подлежат на утвърждаване от княза. Според Търновската конституция личността на княза е „свещена и неприкосновена", а това положение го освобождава от всякаква гражданска и наказателна отговорност. Основният закон позволява на монарха да разпуска Народното събрание, да уволнява неудобните му министри и по такъв начин да манипулира правителството и парламента.
След приемането на конституцията още на следващия ден - 17 април 1879 г., Учредителното събрание започва да работи като Първото велико народно събрание с една-единствена точка - избор на държавен глава.
Петербург предлага 22-годишния подпоручик и немски принц Александър Батенберг за княз. На 26 юни 1879 г. княз Александър полага клетва пред ВНС. На 5 юли той назначава първото българско правителство, ръководено от консерватора Тодор Бурмов. Така започва новата българска история.
Аватар
 
Мнения: 29

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта
cron