Как може да бъде отменена клауза от договор.

Трудови и осигурителни правоотношения. Субекти на трудовото и осигурително право. Разлика между трудово и служебно правоотношение. Задължително и доброволно осигуряване. Осигурителни вноски. Нормативна уредба.

Разработки по трудово право

Разработки по осигурително право

Как може да бъде отменена клауза от договор.

от bonyta2442 » Пет Ное 28, 2008 3:47 pm

Здравейте!
Както знаете по-голямата част от работодателите в България са некоректни към своите служители. такъв е и моят случай. Много бих се надявала ако ми помогнете за решаване на следният казус:
При постъпване на работа, работодателят ми ме накара да подпиша два трудови договора с еднакъв номер. Първият по образец-бланка, а вторият според който при пректратяването му нямам право да работя за конкурентна фирма в срок от 5 години, а в противен случай му дължа обезщетение в размер на 2500 евро.
Съгласно този договор той може да бъде прекратен след 90 дневно предизвестие.
Получих заповед с едномесечно предизвестие за прекратяване на договора, като поради неспазване на предизвестието, ще ми бъде изплатено едномесечно брутно възнаграждение.

Въпросът ми е следният: След като работодателят не е спазил клаузата от договора за предизвестието как мога аз да обявя този договор или тази част от него ( 5-те години и обезщетението 2500 евро) за недействителен? Какво трябва да направя?

Надявам се казусът да бъде интересен и позен за всички.
 
Мнения: 1

Re: Как може да бъде отменена клауза от договор.

от atanassoff » Пет Ное 28, 2008 5:32 pm

Съгласно този договор той може да бъде прекратен след 90 дневно предизвестие.Лично аз се сещам за три възможни подхода - зависи от текста на договора.

1. Ако договорът е прекратен то няма как тази клауза да продължи да действа. Много е важно какъв е текстът на преизвестието.

2. Ако ли пък, въпреки че клаузата е сключена на същия лист, като трудовия договор, но представлява самостоятелно съглашение (важно е как това може да се тълкува съобразно чл. 20 ЗЗД.)

3. В случай че 1 или 2 няма да намерят приложение можеш да направиш следното:
- да искаш обявяване на нищожност на уговорката за неустойка като противоречива на морала - правно основание чл.26, ал. 1 ЗЗД във връзка с чл.26, ал. 4 ЗЗД. По този начин освен че уговорката ще отпадне, трудовият договор запазва действието си и ще си получиш обезщетението за неспазения срок.


Разбира се изключително важен е текстът на договора, без който по-подробна и по-конкретна информация не мога да ти дам. Ако намеренията ти да се измъкнеш от кашата чрез съд са сериозни драсни едно ЛС за техническа информация как това може да стане.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Как може да бъде отменена клауза от договор.

от Josefinne » Нед Юни 07, 2009 2:10 pm

Вашият подпис върху двата договора, означава, че Вие сте се съгласили с техните клаузи. Според трудовото законодателство, трябва да притежавате екземпляр от сключения договор, с подпис на работодателя върху него, с който Вие можете да удостоверите, че волята за сключване на договорите е взаимна. Първият въпрос е - кой от двата екземпляра притежавате Вие?
Така поглеждайки към казуса, бих Ви посъветвала да погледнете в клаузите на договора - този срок от 3 месеца пише ли в чия полза е уреден?
Ако той е уреден в полза на работодателя - тогава само Вие сте длъжен/ длъжна да пуснете предизвестие от 3 месеца, а работодателят не се обвързва с този, според мен, твърде дълъг срок.
Другият ми въпрос е дали сте в изпитателен срок или договорът е безсрочен?
На какво основание сте освбоден/а? Ако сте освбодена от работдателя - той Ви дължи обезщетение не само за неспазеният срок на предизвестието, за неизползваният годишен отпуск, но и обезщетение в размер на едномесечното Ви брутно трудово възнаграждение, ако в този следващ месец Вие не постъпите на работа при друг работодател. Ако пък Ви освобождава против волята Ви - дължи Ви обезщетение в размер няколко брутни възнаграждения ( в момента закона не е пред мен и не мога да го погледна).
Затова е важно на какво основание сте освбодена.
Що се отнася до клаузата за работа в конкурнтна фирма, смятам, че тя е действителна.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 116


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта