Царски имоти на съд

Доколко успешно правото регулира обществените отношения в действителността. Изпълнява ли правото политически поръчки? Не е ли правото продължение на политиката с други средства?

Царски имоти на съд

от Калев » Вто Окт 02, 2007 5:03 pm

За първи път
Царски имоти на съд

За първи пет вчера български съд стартира дело за законността на царската реституция. Това се случва след 4 години оспорвани дебати в обществото по парливата тема.
Съдията Янко Ангелов от Пловдивския административен съд даде ход на делото, тръгнало заради отказа на областния управител Тодор Петков да върне резиденция "Кримич" на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Борисова Хробок. На практика решението ще е оценка на цялата царска реституция - проблемите по връщането на резиденцията важат и за другите имоти: липса на закон, подменен с решение на Конституционния съд (линкът за него е по-долу), неизяснена собственост и други.
Вещо лице да получи достъп до резиденция "Кримич" за експертиза на имота, реши вчера административният съд в Пловдив.
Симеон и сестра му Мария Луиза подадоха жалба в съда срещу отказа на областния управител Тодор Петков да им реституира имота.
Като аргумент за това губернаторът посочи, че реституция е недопустима само на основание решение на Конституционния съд, без закон. Това заяви вчера пред съда и юрисконсулт Дарина Тодорова от областната управа. Като адвокат на Петков се яви и проф. Владимир Петров от софийската колегия, смятан за доайен на вещното право у нас. Той е един от юристите с най-сериозни публични становища срещу царската реституция.
По-голямата част от вчерашното заседание бе посветена на спорове доколко може да се индивидуализира дворецът "Кричим".
Според управата това е невъзможно. Юрисконсулт Дарина Тодорова представи писмо от кметицата на с. Куртово Конаре, в което се твърди, че описаните в искането за реституция местности не съществуват в проверените архиви от 1911-а до 1948 г. Софийската адвокатка на Симеон - Ели Христова, заместила "титуляря" Асен Ошанов, представи част от описа за отнетите вещи при национализацията, която засяга "Кричим", както и пет фотографски снимки от Военнотопографската служба от 1952 г. на бетонната ограда на имението в с. Куртово Конаре.
Така щяло да се потвърди, че сегашната бетонна ограда съвпада с тази на снимката от 1952 г. и с вписаната в описа на отнетото имущество. Адвокат Христова поиска да се приложи геодезическото заснемане, направено през 2004 г. по искане на тогавашния областен управител Гьока Хаджипетров.
Симеон и сестра му претендират за 371 дка от имението "Кричим". Интересно е, че те искат 2384 кв. м застроена площ, въпреки че по нотариални актове площта е 1400 кв. м, уточни юрисконсулт Тодорова.
Следващото заседание е на 15 ноември, когато областната управа трябва да представи исканите документи, а вещото лице Васил Герасимов ще е извършил експертизите.

Мирела Веселинова
Боряна Димитрова

в. "Дневен Труд", вторник, 2 октомври 2007Решение № 12 на Конституционния съд от 4 юни 1998 г. по конституционно дело N: 13 от 1998 г. (докладчик - съдия Стефанка Стоянова)


Извън темата - според вас нормално ли е на официалния сайт на Конституционния съд да пише "решение № 12 на КонституционнияТ съд"? (crying)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Царски имоти на съд

от Росен » Вто Окт 02, 2007 11:41 pm

Ами, доколкото у нас ненормалното се приема за нормално, да - нормално е. Разбира се, за съжаление. Но за още по-голямо съжаление бъдещите конституционни съдии или служители към съда едва ли ще бъдат по-грамотни. Не и докато я има тази "образователна система".

И още нещо - поздравления за проф. Вл. Петров!
 
Мнения: 41


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта