Битката за "в"-то

Доколко успешно правото регулира обществените отношения в действителността. Изпълнява ли правото политически поръчки? Не е ли правото продължение на политиката с други средства?

Имаше ли смисъл от битката за "в"-то?

Да.
4
67%
Не.
0
Няма гласували
atanassoff налага цензура и не ми позволява да си изкажа мнението. (thinking) (giggle)
2
33%
 
Общо гласове : 6

Битката за "в"-то

от Калев » Пон Окт 29, 2007 11:56 pm

(punch) "В" (punch)

Блокираме важен договор ЕС-Черна гора заради езиков спор

Лидерите на ЕС се разбраха за новия европейски договор

В печата се появи мнение, че битката да пишем "евро" вместо "еуро" е най-малоумната, водена от българската дипломация. Че западният печат ни портретирал като „магарета на мост”, които щели да „прецакат и самата евроконституция”. Приведени бяха и научни аргументи, че граматически по-правилно е да пишем „юро” или „еуро” вместо „евро”. Дипломатите ни са упрекнати, че не са се борили със същото усърдие за АЕЦ „Козлодуй” и за по-добри условия в земеделието.
Вероятно тези твърдения имат основания. Но самият председател на Еврокомисията Жозе Барозу не е съгласен с тях. „Въпросът е много сериозен”, заяви той в сряда в Брюксел.
Няма да навлизам във философския въпрос дали реакторът или езикът е по-важен. Но от това, че не сме се преборили за реакторите на „Козлодуй”, съвсем не следва, че не трябва да се борим за правописа си.
Битката за него не е безсмислена. Тя показва докъде позволяваме на еврократите да ни се бъркат. ЕС има единни изисквания за много неща, включително за извивката на бананите и дължината на краставиците. Недопустимо и неевропейско е обаче езиците и културите да се третират като банани и краставици.
Затова битката за „в”-то има смисъл. Разбира се, за тези, които ценят езика си.
Вероятно от научна гледна точка е правилно да пишем „юро” или „еуро”, защото това е нова дума и при транскрибирането на чужди названия се следва фонетичният принцип. Но освен граматически правила има и жив език. А българите вече са свикнали да казват и да пишат „евро”.
Я се опитайте да накарате гърците, които също пишат и изговарят „евро”, да преминат на „юро”. По-скоро ще изядат камъните на Акропола, отколкото да го направят.
Тогава поради что, неразумни и юроде, ся срамиш, че се борим за една буква?
Така че да не съжаляваме, че напразно сме се хабили за „в”-то. То няма да сложи повече евро в джобовете ни. Но да си спомним, че „не хлебом единим жив человек” и за Константин-Кирил Философ, който преди повече от десет века убеди Европа, че словото Божие може да се проповядва и на славянобългарски и за дядо поп Ставри от Вазовите „Чичовци”, според когото „на този язик и Господ е хортувал. Амин”.
И да не забравяме, че най-великите битки в най-новата ни история са били и най-безумни. Като Априлското въстание например.
Заради тях си струва битката за „в”-то.

Веселин Желев

в. "Дневен Труд", петък, 19 октомври 2007

Защо да е безсмислена битката? Щом не сме се борили за АЕЦ-а, трябва да се откажем от всичко и да се мъчим да произнасяме нещо, което е очевидно неблагозвучно на български?
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта