Турция в ЕС? Да, да!

Доколко успешно правото регулира обществените отношения в действителността. Изпълнява ли правото политически поръчки? Не е ли правото продължение на политиката с други средства?

Турция в ЕС? Да, да!

от Калев » Пон Окт 29, 2007 11:14 pm

Отдавна слушаме за това как Турция иска да бъде член на ЕС, въпреки че не ми е ясно как ще стане това преди да изразят задоволително мнение за статута на Кипър, а това е от определящо значение, тъй като страната е член на ЕС. Идеята ми в случая е друга, става дума за признаването на арменския геноцид от страна на комисията по външните отношения към американската Камара на представителите. Давам линкове към три статии, както и към информацията в българската Уикипедия за арменския геноцид, защото са твърде дълги, за да ги поствам тук. Предупреждавам, че в Уикипедия могат да се видят малка част от снимките, свързани с клането, а те не са никак приятни за гледане.
Комисия на Конгреса на САЩ одобри спорен законопроект за арменския геноцид
Турският президент осъди американска резолюция за геноцида срещу арменците
Турция отзова посланика си в САЩ заради признаването на арменския геноцид
Арменски геноцид
Нека акцентирам върху изказването на премиера Ердоган - „Ние няма да предупреждаваме, а направо ще действаме“. (thinking) Още повече, че решението не е окончателно, а трябва да мине на гледане пред пълния състав на Конгреса.
Буш също се е обявил против признаването, очевидно от политически съображения - "Тази резолюция не е правилният отговор на тези исторически масови убийства и нейното приемане ще нанесе огромни вреди на нашите отношения с основен съюзник в НАТО и в глобалната война срещу тероризма". За съжаление не мога да дам потвърждаваща информация, но съм почти убеден, че по време на предизборната кампания за първия си мандат Буш обеща, че ще действа за признаването на арменския геноцид. Поне сме калени по отношение на предизборни лъжи. (smile)
Нека не забравяме също така, че преди две години в Турция беше заведено дело срещу нобеловия лауреат за литература Орхан Памук, защото намери смелост да признае зверствата (информация за делото на английски - тук). Престижното си признание той получи след делото, но едва ли това е от значение в случая.
Въпросът, който поставям с тази тема, звучи горе-долу така - какво печели от ЕС от членството на Турция освен Босфора и баклавата? (thinking) Цензура, нецивилизовани политически действия тип "ощипана мома" и "изядоха ми десерта"?
В заключение държа да цитирам част от мнението на едно момче от форума на СУ.
Агресивността на Турция в този случай може да е още един предупредителен знак за ЕС. Той повдига наболелия въпрос: “Има ли място Турция в евросъюза?”, но за разлика от друг път носи в себе си и категоричен отговор.
Колко точно казано! Ето го и пълното мнение в блога му.
Не ме притеснява фактът, че толкова малка част от Турция е на територията на Европа. Притеснява ме това, че тя е единственото, което я свързва с Европа.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Турция в ЕС? Да, да!

от edelvais » Чет Фев 21, 2008 11:01 am

Препоръчвам на всички книгите на Орхан Памук, прекрасни са! В тях много добре е описана философията на обикновените хора, политическия ислям, забрадките, европеизацията им. Опитах се да напиша мнение по въпроса, но после го изтрих, т.к. трудно се описва народопсихологията на един народ, а без да я познаваме, как бихме могли да изказваме мнение.

Ако Турция влезе в ЕС ползи ще има за България, ще се отворят границите, няма да сме "крайна" граница за ЕС...А недостатъците...има една книжка "Сблъсъкът на цивилизациите"...тя дава най-добра представа..
Аватар
 
Мнения: 135
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта