12 часов работен ден?

Трудови и осигурителни правоотношения. Субекти на трудовото и осигурително право. Разлика между трудово и служебно правоотношение. Задължително и доброволно осигуряване. Осигурителни вноски. Нормативна уредба.

Разработки по трудово право

Разработки по осигурително право

12 часов работен ден?

от DaGa » Сря Апр 01, 2009 8:43 am

Здравейте незнам дали точно съм формулирал заглавието на темата,за което моля да ме извините. Значи въпроса ми е при 12 часов работен ден, работни дни нали са 2/2? Има ли право работодателя след 2 работни дни по 12 часа, да извика работника на следващия ден пак за 12 часов работен ден? Има сключен трудов договор.
 
Мнения: 1

Re: 12 часов работен ден?

от northern-star » Чет Апр 02, 2009 6:57 pm

Работните часове на нормално работно време в една седмица трябва да бъдат 40 (чл. 136, Кодекса на труда). Няма значение дали смените на работника/служителя са по 12 часа или по 8, както е нормалното работно време, важното е накрая сумарно за седмицата да излизат 40. При 12-часов работен ден (смени от по 12 часа) е нужно след две поредни смени, да има почивен ден, да.
Според чл. 141, ал. 5 от КТ се забранява "възлагането на работа през две последователни работни смени".

Има възможност работодателят да наложи извънреден труд, но ако този труд спада към една от хипотезите на чл. 144, който постановява някакви форсмажорни обстоятелства, но допуска и опция несвършена работа в редовното работно време. Такова нещо не е упоменато в твоя случай, което ме навежда на мисълта, че няма допълнителни данни...

Ако те повикат на работа в нарушение на КТ и трудовия ти договор, просто можеш да го напомниш на работодателя си. Ако в трудовия договор пише нещо различно, тогава това е законът между теб като работник/служител и работодателя, така че виж дали си в правото си.
Аватар
 
Мнения: 307

Re: 12 часов работен ден?

от Josefinne » Нед Юни 07, 2009 2:00 pm

По принцип извънредния труд е забранен. Предполагам обаче, че вашият график е месечен и сбора от часовете ви през месеца по този график е равен на броя на часовете при осемчасов ден при петдневна седмица ( така през м. април има 21 работни дни по 8 часа - 168 часа = 14 работни дни за Вас). Затова, ако Ви извика 3 дни поред да работите, но сумарните Ви часове през месеца не са повече, Вие сте длъжен да се явите на работа.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 116


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron