Авторско право над снимки на древни писмени паметници

Авторско право. Обекти на интелектуалната собственост. Защита на авторските права. Нормативна уредба.

Авторско право над снимки на древни писмени паметници

от pisatel2011 » Нед Сеп 11, 2011 3:20 pm

В момента пиша приложна книга за дизайн и предпечат и искам да засегна въпроси свързани с древни писмени паметници - палеографски паметници. Като - скални рисунки, каменни надписи, надписи върху дърво, глина, кост и др., ръкописни книги, старопечатни книги, различни машини, инструменти за писане и др. Тъй като държа да бъде законово издържано всичко, регистрирам марка и фирма, закупувам издателски софтуер и техника. Ще кандидатствам и за европейска марка в Аликанте. Това ще бъде хартиено издание, интернет сайт и диск, преведени на още два езика за разпространение и продажба и в други държави. Затова е нужна правна защита.
Но има казус, на който не намирам решение:
Искам да илюстрирам със снимков материал текста в тази част за древните паметници.
Например: Розетката от Плиска. Това са снимки на розетката:
1. Това е графика на розетката от уикипедия: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... Pliska.svg
2. Това е снимка на розетката в историческа статия:
http://www.bolgari.net/files/historical ... 083120.jpg
3. Това е тифец (изрязано изображение) производно от горната снимка: http://kazusdrevnipametnici.hit.bg/
4. На същият адрес е сувенир, който съм си купил: http://kazusdrevnipametnici.hit.bg/imag ... 235546.jpg

Казусът е: мога ли да използвам тифец на снимка: статуя, камък с надпис, стели и др. не само от България? Трябва ли да отправя запитване към държавната агенция за авторско право, министерството на културата, на всяка държава, в която съм правил снимки или ползвам такива от други източници - например заплатени сайтове или свободни в Интернет? Може би щом съм снимал лично пещерни рисунки и др. аз съм собственик на снимката, но мога ли да я използвам за комерсиални цели? Трябва ли да информирам надзорни органи за това.
На кого приднадлежат изрязани (тифец) изображения, при условие че не са артпродукции на съвременен автор? На кого принадлежат древните писмени паметници?
Въпросът за мен е сериозен. Осъзнавам факта, че в момента, в който съм готов, трябва да потърся квалифицирана помощ и ще го направя. Но ми е нужна вашата помощ, в момента, за да съобразя действията в последствие.

Благодаря за вниманието и помоща!
 
Мнения: 1

Re: Авторско право над снимки на древни писмени паметници

от atanassoff » Сря Сеп 14, 2011 3:05 pm

Здравейте, наистина е похвално, че се стараете да изпипате нещата от всяка гледна точка.

От гл. т. на правото нещата стоят по следния начин. Когато Вие правите снимки, авторското право върху тях Ви принадлежи изцяло, независимо в коя държава са правени. Разбира се, трябва да са били направени законно без противопоставяне на властите на съответната държава или на други институции, да не представляват класифицирана информация и т.н. Във Вашия случай ми се струва, че такива проблеми не възникват.

Що се отнася до снимки принадлежащи на трети лица - трябва Ви съгласие на автора на съответната снимка при това в писмена форма с подпис. Това Ви гарантира най-голяма сигурност. По изключение съгласие можете да вземете по e-mail, но само в случай, че сте 100% сигурен в източника му.

Що се отнася до снимки, публикувани в сайтове - ако не е написано друго, правното предположение в случая е, че снимката принадлежи на собственика на сайта. Нормалната логика обаче навежда по-скоро на извода, че сайтът използва чужда снимка. Следователно, трябва много да се внимава и да се проследи авторството й.

Що се отнася до снимките в уикипедия - трябва да преминете и прочетете техните общи условия, условия за ползване и т.н. Това е нещо, което ще отнеме повече време.

Надявам се да съм Ви бил полезен.

Имайте предвид, че настоящото мнение не е правна консултация.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта