Страница 1 от 1

Отказ от бащинство?

МнениеПубликувано на: Сря Окт 28, 2009 10:03 pm
от _georgieva_
Здравейте. Имам следния въпрос: законодателството ни предвижда ли отказ от бащинство и всички произтичащи от него права и задължения още преди зачеването? Т.е. възможно ли преди зачеването, "донорът на сперма" (на практика), да декларира по някакъв начин, че за в бъдеще той няма да предяви бащински претенции и така детето да остане само с един родител-майката и ако е възможно, то каква е процедурата? Благодаря на всички, които ще вземат отношение.

Re: Отказ от бащинство?

МнениеПубликувано на: Чет Окт 29, 2009 3:02 am
от atanassoff
По принцип донорът на сперма няма никакви права над детето. Така че нямате грижи (smile)

Re: Отказ от бащинство?

МнениеПубликувано на: Чет Окт 29, 2009 1:41 pm
от _georgieva_
Ами, аз обаче нямах предвид донор в медицинския смисъл на думата, защото за това трябва да се мине през дълги медицински процедури, а и не знам доколко е възможно, този донор да е приятел или познат :) Т.е. без минаване през лекари и банки, могат ли тези отношения да се урегулират самостоятелно между бъдещата майка и "донорът", чрез декларация например?

Re: Отказ от бащинство?

МнениеПубликувано на: Чет Окт 29, 2009 3:11 pm
от atanassoff
Няма как да се откаже, защото това е отказ от правото на иск за установяване на бащинство, а предварителният отказ от иск е нищожен. Но искът за установяване на произход от бащата се погасява с три годишен срок от раждането на детето.

Чл. 69. СК. Произходът от бащата може да се установи с иск, предявен от майката - в тригодишен срок от раждането на детето или от детето до три години от навършване на пълнолетието. Когато искът е предявен от детето, призовава се и майката.

Това е хипотезата при която бащата не припознава детето. Т.е. биологичният баща от правна гледна точка не е баща. Това е общото положение по въпроса.

Все пак чл 122, ал. 2 СК предвижда, че родителите могат да се споразумеят за упражняването на правата. Следователно по силата на "Споразумение". Нещо повече ето какво гласи чл. 127 СК:
"Когато родителите не живеят заедно, те могат да постигнат съгласие относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения с него и издръжката му. Те могат да поискат от районния съд по настоящия адрес на детето да утвърди споразумението им. Споразумението има сила на изпълнително основание по чл. 404, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс."

Така че по силата на тези разпоредби можете да постигнете желания ефект. Бащата няма да има особен интерес да Ви се бърка, защото можете да го осъдите за дължими издръжки, дължими до 1 година преди предявяване на иска. Неплащането на издръжка от своя страна е и престъпление по НК.

За да постигнете такова споразумение обаче детето трябва да е родено. Освен това бащата трябва да установен по акт за раждане, т.е. трябва да вписан като "юридически баща", за да има споразумението сила.