17.Правно положение на общинските служители

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

17.Правно положение на общинските служители

от Marv » Чет Юли 28, 2011 12:48 am

17.Правно положение на общинските служители

Съгласно ЗМСМА и Единният класификатор на длъжностите (ЕКД), една част от общинските служители имат статута на държавни служители. Основният акт, от който правим този извод, е ЕКД. Самите общински администрации са разделени на категории, като обикновено главният счетоводител в нея задължително е държавен служител.
Чл. 37 ЗМСМА е отменен. Предишното му съдържание гласеше, че общинските служители имат статута на държавни служители. С отмяната излиза, че те нямат този статут.
В общинските администрации имаме две групи общински служители. Първата група има статута на държавни служители, за които се прилага ЗДСл, т.е. всичко, което знаем за държавните служители, е валидно и тук. Втората група лица в общинската администрация са лица, намиращи се по трудово правоотношение-секретарят, заместник-кметове, технически персонал, имащи правно положение по Кодекса на труда.
У нас е въведена финансова децентрализация, поради която на ниво общини не би трябвало да има държавни служители (т.е. налага се промяна в ЕКД).
 
Мнения: 26

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта