10. Общински съвет

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

10. Общински съвет

от Marv » Чет Юли 28, 2011 12:38 am

10. Общински съвет

Органите на местното самоуправление на ниво община са Общински съвет и кмет, като те са изградени по модела силен съвет – слаб кмет.
Проф. А.Ангелов иразява теза, че Общинският съвет е „решаващата власт в общината”.
Общинският съвет възниква по системата на пряката изборност, заедно с клетва и клетвен лист по ИК. Самите общински съветници се избират по пропорционалната система. Мандата е 4-годишен. Броят на общинските съветници в даден Общиснки съвет зависи от жителите на общината. Когато общината е над 5000 жители, те са 11; когато са над 300 000 жители – София – 49 (чл.19 ).
Общинският съвет е сесиен орган, който се свиква най-малко 4 пъти в годината. На първото си заседание след изборите Общинският съвет се свиква от областния управител и още на първото заседание започва неговото конституиране: избира се председател, постоянни комисии и квестори, по-късно се избира омбудсман.
Функциите на Общинския съвет са в чл. 21 от ЗМСМА: ОС приема бюджет, гласува го; всички въпроси, свързани с управление на общинската собственост ги решава, както и тези, свързани със създаването и закриването на търговските дружества, за сдруженията на общините, банковите кредити, пускане на облигации, решава въпроси за герб на града, почетен знак, почетен гражданин, празник на града, утвърждаване правилник на общинската администрация.
Общинският съвет няма собствена администрация, а използва тази на кмета. Актовете, които се приемат, биват: правилници, наредби, решения и инструкции. Функциите се прекратяват с изтичане на 4-годишния срок.
 
Мнения: 26

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта