6. Административно-териториално устройство на РБ

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

6. Административно-териториално устройство на РБ

от Marv » Чет Юли 28, 2011 12:18 am

6.Административно-териториално устройство на Република България

Административно-териториално устройство е териториалната организация на държавата. В Европа съществуват двустепенна(Холандия, Белгия, Португалия, България) и тристепенна(Германия, Италия, Франция) териториална организация.
Съгласно Конституцията и ЗАТУРБ, България е възприела двустепенно деление в административно-териториалното ни устройство. Имаме две основни административно-териториални единици: области и общини. Съгласно чл. 2 на КРБ, България е еднинна държава, т.е. тези административно-териториални единици нямат характера на държавни образувания, те са част от територията на страната. В общината, като основна административно-териториална единица, се разгръща и местното самоуправление. ЗАТУРБ говори и за други единици, т.нар. съставни териториални единици: райони и кметства. Те влизат в състава само на общините. Имаме териториални единици – това са населените места и селищните образувания.
Въпреки тази разгърната система, имаме двустепенно делениe. Смисълът на това административно-териториално деление е, че на територията на съответните административно-териториални единици и съставни териториални единици се разполагат местните органи на изпълнителната власт, границите на тези единици определят границите на териториалната компетентност на съответните местни органи.
 
Мнения: 26

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron