3. Принципи на общинското право

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

3. Принципи на общинското право

от Marv » Пон Май 23, 2011 10:01 am

3. Принципи на общинското право

1.Като първи основен принцип на ОП, според проф. Ангелов е принципът на централизация и децентрализация и деконцентрация на властта.
а)Когато държавният механизъм е изграден на основата на принципа на централизация, това означава, че в държавния механизъм наблюдаваме само и единствено държавни органи – това е структурата на България по Конституциите от 1947 и 1971 г. Принципът на централизация означава, че се изключва местното самоуправление.
б) Принципът на децентрализация – наблюдаваме и друг тип органи освен държавните органи, той може да бъде въведен по два начина: на ведомствена и на териториална основа (тук имаме местно самоуправление).
в) При принципът на деконцентрация - изследван от акад. Стайнов, никой друг не е писал за това – той казва, че освен държавата + общините се създават и други публичноправни тела, които боравят с публични финанси, собственост, там лежи общия интерес. От този вид е здравната каса, НОИ, фондове от публичноправен характер. Те използват императивен метод.
Местното самоуправление се свързва с децентрализацията.

2. Втори принцип е принципът за разделение на властите. Самата Конституция определя кмета като изпълнителната власт в общината.
Според проф. Димитър Димитров – при кметската власт имаме точна проекция на принципа на разделение на властите, така както кметът е в центъра на общинско ниво. Като това което прави законодателната власт като актове и функции се проектират в общинския съвет, това което прави изпълнителната власт се проектира в кмета, а по времето през което е писал е имало и Общински съдилища.
В курса си проф. Ангел Ангелов не е склонен да възприемем изцяло тезата. Имаме модификация на принципа на разделение на властите на общинско ниво, като той дефинира ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ като „РЕШАВАЩАТА ВЛАСТ В ОБЩИНАТА”, а кмета – „ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ”, СЪДЕБНА ВЛАСТ - нямаме, за това е по-правилно да говорим за модификация на този принцип.

3.Трети принцип е принципът на демокрацията, който намира проявление в:
- органите се избират чрез ЗМИ при всеобщи, тайни, преки и равни избори;
- имаме защита на малцинствата;
- политически плурализъм - състезават се различни партии;

4.Четвърти принцип е принципът за хуманност и защита правата на гражданите.
На пето място - принципът за интересите на самите общини.
 
Мнения: 26

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта