Кой назначава кмета на община

Теми, нормативни актове, статии, публикации и разработки посветени на общинското право.

Кой назначава кмета на община

от Dalgoto » Пон Окт 17, 2011 3:10 am

До тук всичко е ясно - Орган на изпълнителната власт в общината е кметът на общината. Органи на изпълнителната власт в района и кметството са съответно кметът на района и кметът на кметството. Кметът на общината, както и кметовете на кметства се избират пряко от населението за срок от 4 години при условия и по ред, определени със закон. Пълномощията на кмета на общината, на кмета на кметството и на кмета на района възникват от полагането на клетвата по чл. 32, ал. 1.
Добре кметовете на общини, райони и кметства имат всички права по трудово правоотношение, но на какво основание възникват. За да бъде назначен служител по трудово правоотношение, има заповед по КТ за назначаване от ръководителя на ведомството. За държавен служител е заповед по З Д Сл.
Кметът на общината назначава ... Областният управител упражнява контрол за законосъобразност на актовете на общинските съветил Актовете на кмета на общината могат да се оспорват по административен ред пред областния управител. Дали е вярно предположенито ми, че областният управител назнава кмет на община, след като е избиран пряко от населението.
Поздрави!
Далгото
 
Мнения: 2

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта