Нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задълже

Брак. Съпружеска имуществена общност. Брачен договор. Отношения между родители и деца. Осиновяване. Наследяване. Завещание. Запазени части.

Нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задълже

от elisaveta851 » Вто Апр 05, 2011 6:20 pm

Здравейте,

моля за помощ при следния казус.
Почина дядо ми - Ангел, той има живи наследници съпруга (Люба), син (Иван) и дъщеря (Елка, омъжена с двама пълнолетни сина). През 1990г. той сключва Нотариален акт за прехвърляне на недвижим имот срещу задължение за гледане и издръжка със своя син (Иван) като точка 1 и 2 по договора е описано:

1.Ангел Х Х прехвърля на сина си Иван Х Х следния свой личен имот, който притежава по дарение, а именно: 1/2 - една втора-идейлна част от дворно място, съставляващо парцел ... заедно с 1/2 - една втора идеална част от построените в него: жилищна сграда с кухня, гараж и стопанска сграда, срещу задължението, което Иван Х Х поема по цялостната издръжка и гледане на прехвърлители и съпругата му Любка Х Х ... до края на живота им, като им осигурява храна, облекло, отопление, осветление, грижи при болест и немощ и въобще им осигури спокоен живот, какъвто досега са водели.

2. Иван Х Х заяви, че придобива собствеността на имота, подробно описан в п.1 на настоящия договор срещу задължение по цялостната издръжка и гледане на прехвърлителя и съпругата му Любка Х Х, подробно описано в същия пункт, което се задължава да изпълнява добросъвестно.
Документа е подписан от прехвърлител и преобретател.

След погребението на Ангел, бе извършена подялба на останалата 1/2 от имота между Любка, Иван, съпругата му Веска и Елка.
Проблемат е, че съпругата на покойния Любка е в лоши отношения със сина си Иван, тя желае да продаде възможно най-голяма част от имуществото и да предостави парите на дъщеря си Елка.

В наследения имот живеят Любка - в приземен тристаен етаж от къща и Иван със съпругата си Веска в по-късно построена пристройка.
Отношенията са достагнали до такава степен, че Любка заплашва сина си, казва на хората че не живее в къщата а е изгонена от него в изоставени пристройки, от една седмица вече отказва той да й купува храна а дава пари на съседи и т.н.

Иван е отстъпил пенсията на починалия на майка си Люба, обработва и се грижи за дворното и място като засява селскостопански зеленчуци и плодове за личното ползване на Люба, но при настоящите обстоявелства тя прави невъзможно изпълнението на задълженията му по договора.

Моля ви за съвет как Иван може да се защити при настоящите обстоятелства, имайки предвид че майка му Любка би направила и невъзможното дори и пред съд за да получи възможно по-голям дял от наследството за да го продаде и даде парите на дъщеря си - т.к. последната има заведено дело за кражба в едно голямо предприятие в Свищов и издължва голяма сума през последните години, Ангел под въздействието на Любка продаде голяма част от имуществото си и предостави сумите на дъщеря си. През последната година Ангел беше със влошено умствено и физическо състояние, на легло като не можеше да ходи и на моменти губеше разсъдъка си, но въпреки това продажбите не спряха. Съпругата му Любка отказваше да се оказва помощ на болния, като въпросния е малтретиран и най-вероятно смъртта му е спомогната от нея - НО ТОВА ЕСТЕСТВЕНО Е НЕДОКАЗУЕМО ТВЪРДЕНИЕ, КАТО ЕДИНСТВЕНО БЕЛЕЗИТЕ ПО НАСИНЕНОТО ТЯЛО СА СЕ ВИДЕЛЕ ОТ МЪЖЕТЕ ПОДГОТВИЛИ ТЯЛОТО НА ПОЧИНАЛИЯ ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО.

Въпросния имот се намира в с. Българско Сливово, общ. Свищов. Иван в момента е безработен като от 4 и повече месеца не се води на борса. Съпругата му Веска се осигурява на четири часа работен ден и получава минималната работна заплата.
Върху имота през годините са направени множество постройки и подобрения с личните средства на Иван.

Искрено се надявам да дадете съвет за да може Иван и съпругата му да се защитят, защото повярвайте ми живо на родителите ми се отрови буквално от тази агресивна жена, те не могат да спят нощем от нерви и притеснения.

Предварително благодаря на всеки взел отношение по случая.
Желая ви приятен ден.
Елисавета.
 
Мнения: 1

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта
cron