Поръчителство и чл. 143 и 147 от ЗЗД

Облигационни отношения. Престации. Договори. Съдържание на договорите. Изпълнение и неизпълнение на договорите. Обезпечения. Обективно и субективно основание на гражданската отговорност. Отделни видове облигационни отношения: продажба, наем, поръчка и др. Извъндоговорни източници на облигационни отношения.

Разработки по Облигационно право

Поръчителство и чл. 143 и 147 от ЗЗД

от jolkata6 » Пон Юни 21, 2010 5:15 pm

Здравейте! Бихте ли разяснили чл. 143, ал. 1 и чл. 147, ал. 1 от ЗЗД? Относно чл. 143: Как точно поръчителя следва да уведоми кредитоискателя, че ще плати дължими вноски по кредита вместо него (когато кредитоискателят не плаща и се крие) - по какъв начин става уведомяването (има ли специални формуляри)? Става въпрос за необслужван кредит, по който все още не е издаден изпълнителен лист.
Относно чл. 147, ал. 1: Ако не е изтекъл срокът на договора, достатъчно ли е при необслужване на кредита повече от 6 месеца и същевременно липса на иск от страна на банката срещу длъжника, поръчителят да се позове на чл. 147, ал 1 и да се освободи от поръчителство? Как поръчителят разбира, че няма предявен иск срещу длъжника за период от 6 месеца - този иск всъщност изпълнителния лист ли е?
 
Мнения: 1

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта