САС и данъкът върху колите

Административни актове. Издаване и обжалване на административните актове. Компетентност на изпълнителните органи на държавата. Административни нарушения и административни наказания. Принудителни административни мерки. Нормативна уредба.

Разработки по административно право

Разработки по административен процес

САС и данъкът върху колите

от sivoko » Пон Юни 02, 2008 6:49 pm

Административен съд София отмени по-високия данък за автомобилите

Административен съд София – град обяви решението си по делото за Наредбата за определяне размера на местните данъци на Столичния общински съвет.

Съдът е приел, че една от оспорените от жалбоподателите норми – чл. 41, ал.1 от Наредбата, засягаща данъка върху леките автомобили, следва да се обяви за нищожна, тъй като е вътрешно противоречива и практически неприложима. Посочената норма е материално незаконосъобразна, като порокът й е толкова съществен, че прави изпълнението й невъзможно.

Съдът е приел, че действията на СОС на 06.03.2008 г. са извършени при изчерпана времева компетентност и в нарушение на предвидената в закона процедура. Продължаването на заседанието на тази дата не може да доведе до т. нар. спиране на часовника, каквато процедура в правото не съществува.

С решението си съдът е отменил също така няколко разпоредби на Наредбата, като е приел, че с определянето на данък извън минималните и максималните граници, предвидени в Закона за местните данъци и такси, СОС е излязъл извън рамките на предоставените му правомощия.

След обявяването на нищожността и отмяната на посочените разпоредби гражданите ще плащат минималните размери на данъците, предвидени в закона.

Дело № 2051/2008 г. срещу по-високите данъци в София бе образувано по жалби на гражданите Добри Божилов и Тодор Тодоров срещу Наредбата за определяне на размера на местните данъци, приета от Столичния общински съвет. Към делото е присъединена и жалбата, подадена от областния управител на София Тодор Модев. На 18.03.2008 г. Софийската градска прокуратура внесе в съда протест срещу наредбата на СОС, но след няколко часа протестът беше оттеглен.

С оспорената Наредба се уреждат детайлно видовете и размера на местните данъци: върху недвижимите имоти, върху наследствата, при придобиване на имущества по дарение или по възмезден начин, върху превозните средства, патентен данък, както и начинът и срокът за плащането на данъците от гражданите.

Решението на Административен съд София- град не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд
 
Мнения: 27

Re: САС и данъкът върху колите

от sivoko » Пон Юни 02, 2008 6:58 pm

Ето една практическа възможност студентите по АПП да си опреснят знанията преди изпит.

Много ми е интересно как Столична община ще връща парите на гражданите, а не г-н кмета да се дуе, че решението на съда имало действие занапред. Когато съдът постановява нищожност, действието на решението е с обратна сила, т.е. такъв административен акт НЯМА и всичко изпълнено по него трябва да се върне. По всичко личи, че ВАС ще потвърди решението /пороците са очевадни дори и за студент 2-ри курс право/,така че общинари - пригответе се...

Обаче незнам ам кой от Общинският съвет ще и трябва да носи отговорност за гафа с главно "Г"

Само не мога да разбера защо Софийска градска прокуратура си е отеглила протеста - нали прокурорите са бдители на законността, а тук противоречия и с материалноправните разпоредби, и с процесуалноправните ...
 
Мнения: 27


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта