Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

Доколко успешно правото регулира обществените отношения в действителността. Изпълнява ли правото политически поръчки? Не е ли правото продължение на политиката с други средства?

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от Росен » Чет Окт 18, 2007 10:03 pm

Като погледна обективно на нещата, виждам, че не е съвсем лесно човек да се ориентира в цялата заобикаляща го (и до голяма степен натрапена му) помия и произтичащата от нея безцеремонна и неприкрита гавра към всичко, което все още се е запазило нормално. По тая причина се отказвам от опита да обяснявам каквито и да било тези и да губя всеобщото време. Но няма да скрия, че не вярвам, ама никак не вярвам, в демокрацията, било в нашенския, било в западния вариант. Това е една много хлъзгава и наклонена повърхност, която в недалечно бъдеще ще се превърне в нещо много страшно и уродливо. Та в тоя смисъл изборите, а в частност гласуването, са атрибут на същата тази демокрация, т.е. без тях тя не би могла да се нарече така, без тях просто няма да я има. С две думи вярвам, че негласуването е правилно, че изходът е в неучастието в гнусния опит на ни смачкат, в пълното дистанциране от цялата тази фалшива и измамна, заробваща, система. Но, както всичко хубаво, това е трудно постижимо, особено в родните ни условия.

По отношение на разузнаването и Държавна сигурност: ДС не е разузнавателна служба и никога не е била. Това е репресивният апарат на тоталитарната власт. Още - тя е колониална административна структура, чийто ръководен център се намира в Москва. Това е документирано и вече не е под грифа "строго секретно". Както е документирано и, че служителите на ДС са подписвали декларации за сътрудничество с КГБ, минавали са през задължителна подготовка в школите на КГБ и са били под висшето ръководство на началници от КГБ. Пита се - чии служители в крайна сметка са били другарите от ДС и за кого наистина са работили? Но отговорът не е толкова прост, макар и така да изглежда. Това обаче е част от друга тема.
Миналата седмица, в интервю в столичен вестник, бившият министър на отбраната Николай Свинаров се осмели да постави въпроса, докога България ще се управлява от ДС. Е това, ако не е показателно, здраве му кажи! Мрежата на ДС (защото тая мафиотизирана структура никога не е преставала да действа, макар и не съвсем явно) е обхванала почти всички слоеве на обществото. И какво има чудно, когато по математически и статистически изчиления 36,8 % от българското население е било свързано по един или друг начин с ДС. Това прави около 3 000 000 души в тогавашната 9 милионна НРБ. Е, къде са отишли всички тия хора и какво е станало с повечето от тях (тук не се включват насилствено принудените, починалите и още някои изключения)?
 
Мнения: 41

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от atanassoff » Чет Окт 18, 2007 11:28 pm

Росен написа: Но няма да скрия, че не вярвам, ама никак не вярвам, в демокрацията, било в нашенския, било в западния вариант. Това е една много хлъзгава и наклонена повърхност, която в недалечно бъдеще ще се превърне в нещо много страшно и уродливо. Та в тоя смисъл изборите, а в частност гласуването, са атрибут на същата тази демокрация, т.е. без тях тя не би могла да се нарече така, без тях просто няма да я има. С две думи вярвам, че негласуването е правилно, че изходът е в неучастието в гнусния опит на ни смачкат, в пълното дистанциране от цялата тази фалшива и измамна, заробваща, система.


Логиката ти е желязна! Смятам, че е крайно време негласуването да се възприеме не като реакция срещу политиците, а като реакция срещу държавата изцяло. Демокрация? Ами никой няма да ни я даде, най-малкото чичковците от ДС, които са си на върха. Няма политическа фигура, чиито "кирливи ризи" да не са известни на ДС.

Мисля, че е добре да кажем и няколко думи за София (wink) . София си е държава в държавата - от всяка гледна точка - специфичната култура, жизнения стандарт и битовите проблеми. Просто един кмет не е в състояние да огрее, особено докато съветниците са политически фигури, а не експерти. Просто акълът в БГ не се цени толкова, колкото връзките. Това е истината.

Btw. мн й се кефя на Софията (bigsmile)
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от schweinsteiger » Съб Окт 20, 2007 1:24 pm

Смятам, че е крайно време негласуването да се възприеме не като реакция срещу политиците, а като реакция срещу държавата изцяло

Пич,не си прав! Тва е реакция срещу теб самия,защото в крайна сметка ти ще продължиш да си тънеш в кочината-във всеки един смисъл на думата.Негласувайки ти не променяш статуквото,а само го затвърдяваш...както казва героят на Исабел Алиенде в Къщата на духовете - "Ще спечелят тези,които винаги са го правили"... Далеч съм от идеята,че аз съм този,който преобръща каруцата,както и че избирайки един,а не друг положението коренно ще се промени,но това е пътят.Ако не беше така,в Щатите Буш нямаше да спечели с няколко десетки хиляди гласа във Флорида,където всички тръпнеха до края. Невъзможно е да се определи само с една дума какъв ни е проблемът с главно П, както се казва,но ако трябва да се опитам да го дефинирам,то според мен това е пълната липса на гражданско общество. И няма как да не е така..Наско,ти сам го каза-държава, в която цялата политика,икономика и сила са съсредоточени в един град,пък било то и столицата й,е болна държава..или по-скоро сбъркана такава. Ако имаме някаква интелигенция,то тя е или псевдо,или е забутана в девета глуха,че да не може много много да се обажда.Чалгата в момента избира,управлява и самодоволства навсякъде. Чалга е кмет на софия,чалга коалиция управлява,чалга президент стои на дондуков 1,чалга ни залива по телевизията и не на последно място,а за мен и най-страшно,чалгата е еталонът за подражание,това е нашата американска мечта.И защо? Ами защото всичко изглежда толкова лесно и хубаво,с две думи-септември ще бъде май (speachless)
Ето до това води липсата на гражданско общество,до пълна апатия в момчета и момичета на по 20-25 години,които трябва да са моторът на тая нещастна държавица,наречена Булгаристан. Ето защо се дразня,когато хора като вас,които определено гледат и налявао и надясно,а не само напред,и които ми се ще да са елитът след време,ама не тоя чалгаджийския,ми казват-тоя дядо му бил еди къв си,абе тва гласуването не си е работа и т.н.
Истината е една...казвам го с риск да да го сметнете за пропаганда...от много време нямахме човек,който да лъха на европейско,да лъха на класа.От много дълго време нямахме кампания,проведена по толкова модерен и симпатичен модел,с инструменти,различни от досиета,мръсни ризи и компромати. Росене,първо-радвам се да те видя,второ-не си прав,че Мартин Заимов не бил син.Той е член на демократическата партия,а освен това именно сините го направиха шеф на валутния борд и зам-председател на БНБ. Но тва няма никакво значение,важен е принципът...а тук той трябва да се подкрепи,дори това да изглежда наивно!
Аватар
 
Мнения: 19

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от Jantex » Съб Окт 20, 2007 7:09 pm

(rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl) (rofl)

Баси и смехотворната тема!!! (lipssealed) (lipssealed) (lipssealed)

Абсолютно ме унищожавате момчета... (surprised) (giggle) (surprised)

Продължавайте в същия дух... (happy) (smirk) (happy)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 254

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от atanassoff » Съб Окт 20, 2007 10:10 pm

Май няма как да избегнем цитатите - и мисля, че така е правилно, защото дискусията е сериозна.

schweinsteiger написа:Тва е реакция срещу теб самия,защото в крайна сметка ти ще продължиш да си тънеш в кочината-във всеки един смисъл на думата.Негласувайки ти не променяш статуквото,а само го затвърдяваш...както казва героят на Исабел Алиенде в Къщата на духовете - "Ще спечелят тези,които винаги са го правили"... Далеч съм от идеята,че аз съм този,който преобръща каруцата,както и че избирайки един,а не друг положението коренно ще се промени,но това е пътят.


Идеята, Иване, ми беше - защо трябва да ми пука за статуквото?
На пръв поглед, знам че това звучи несериозно, но в един момент осъзнавам, че това не БГ, в която искам да живея. Защото България - това не е сегашната държава, която ти много добре нарече Булгаристан. Според мен истинските ценности в БГ отдавна са затрити - неща като родовата общност, религията - ****** майката на всичко българско и родно.

И какво остана от България - най-голямата свинеферма, наречена НС. Някакви там дето ми пеят в народни носии и се мислят за големите българи. Това ли е България - корупция и гайди? Е това не е моята родина - извинете! Иване, ти го каза:

schweinsteiger написа:Чалгата в момента избира,управлява и самодоволства навсякъде. Чалга е кмет на софия,чалга коалиция управлява,чалга президент стои на дондуков 1,чалга ни залива по телевизията и не на последно място,а за мен и най-страшно,чалгата е еталонът за подражание,това е нашата американска мечта.И защо? Ами защото всичко изглежда толкова лесно и хубаво,с две думи-септември ще бъде май.


Мисля че това са противоречията в тезите ни (дано не съм изпуснал нещо).

В заключение да кажа и за гласуването, че да не се отклоняваме от темата. За мен вотът е преди всичко отговорност. Но в момента не виждам как някой е*ава за моята отговорност. Никой не се чувства длъжен на хората, които са го подкрепили. Е защо тогава да поемам отговорност и да защитавам някого?
Последно - много от нещата, които пиша искам да бъдат опровергани, но лично аз не се сещам как.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от Росен » Съб Окт 20, 2007 10:22 pm

Швайни, виж сега. Целта ми далеч не е да се правя на много умен, да се заяждам или да изразявам апатията си към каквото и да било. Можеш да си сигурен, че това напълно важи и за Наско. Но понеже сме на принципа "не си прав!", сега е мой ред - извинявай, ама не приемам твоята позиция. Освен това наистина нямаш основание да ни обвиняваш в апатия, просто не си уцелил хората! Що се отнася до мен - ако толкова не ме беше грижа, въобще нямаше да си правя труда да пиша тия неща. Колкото и самохвално да прозвучи, грижа ме е за много неща, дори за теб ме е грижа, понеже не искам да мислиш по тоя грешен начин, който, вярвай ми, само пречи. Пак ти казвам - по един или друг начин ми се е случило да узнам някои неща (които впрочем не са никаква тайна!), които просто разбиват на малки парченца цялата тая илюзорна демократична картинка. И като става дума за бившата-настояща ДС, не е хубаво да се отминава темата като пропуснат пътен знак. Не си ли задаваш въпроса защо всичко около нас е чалга? А кой я създаде тая чалга? А какво въобще й се случи на тая малка държавица след 44-а? И дали сме преживели това, което й се случи, или още си го живеем?!?

И стига с тия глупости за гласуването! Няма никакво, ама никакво значение, дали ще се гласува или няма да се гласува. Гласуването просто легитимира овластяването на едни и същи, па макар и външно различни, "правилни хора". Освен това, изборите са решени още преди хората да отидат до урните. Айде стига вече илюзии, 21-и век сме в крайна сметка!
 
Мнения: 41

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от schweinsteiger » Пон Окт 22, 2007 11:19 pm

И стига с тия глупости за гласуването! Няма никакво, ама никакво значение, дали ще се гласува или няма да се гласува. Гласуването просто легитимира овластяването на едни и същи, па макар и външно различни, "правилни хора". Освен това, изборите са решени още преди хората да отидат до урните. Айде стига вече илюзии, 21-и век сме в крайна сметка!

Е дай сега да пренапишеме конституционното право (nerd) Това именно имах предвид,употребявайки понятието "апатия". Въпросът е принципен-или влизаш неделя в стаичката и заявяваш гражданска позиция,или си стоиш вкъщи и псуваш десетките,стотици даже, неща,които могат да бъдат псувани около тебе.Не може този порочен кръг да продължава до безкрай,никъде не е било,никъде няма и да бъде. Преди малко чух за загубата на единия Качински в Полша на парламентарните избори-как така там може,тука не? Ами елементарно Уотсън- с гласове,с милиони гласове. Ето това е гражданското общество,което споменах в предишния си пост-обединение на голяма маса хора с цел противопоставяне на антисоциалните и антиобщностни домогвания на една политическа олигархия.Е да,не е като да си викаш "абе майната му,всеки да се оправя както може",ама затова сме на тва дередже. Аз примерно много се кефя на учителите.Няма да зачеквам темата за образованието,защото това си е за отделна дискусия,нито всичките смешни истории на тея мишки за хиперинфлация,бюджетен дефицит и т.н. а просто ще спомена факта,че бях впечатлен от волята на тази гилдия да устои до край.Доктори,бакшиши,градски транспорт-всички се надигаха в последно време,ама рано или късно клякаха под натиска.Ето това,което продължаваме да наблюдаваме и в момента,е един нагледен пример как действа един механизъм,прилагащ се навсякъде по белия свят,как се противодейства на една видимо гнила система. Затова безумно много се дразня като чувам разни поплювковци да ругаят против даскалите. Все повече в мен се затвърждава мнението,че заслужено ни е такова положението,като гледам какви измекяри и простаци във всички измерения на това "понятие" сме. Нека си гниеме в посредствеността и смрадта,оправдавайки се с държавата,световното положение,историята,курса на долара,мутрите,чалгата,ченгетата,съдията и други подобни хомосексуални явления.
Росене,ние с теб по принцип сме на различно мнение по повечето теми,тази не прави изключение.Аз не те карам да гласуваш,още по-малко "лобирам" за даден кандидат.По-скоро се опитва да нахвърлям разни мисли в що годе разбираем вид... (whew) Идеята ми е,че докато хора като теб оставят пенсионери и душевно болни да им определят бъднините,жална ни майка...или както Чърчил е казал (wink) : "Предпочитам миналото пред настоящето и настоящето пред бъдещето"...този принцип май ще споделяме взаимно (no)
Поздрави!
Аватар
 
Мнения: 19

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от Калев » Вто Окт 23, 2007 12:59 pm

schweinsteiger написа:Ами елементарно Уотсън- с гласове,с милиони гласове.
За кого, колега, за кого да ги даваме тези гласове?! Не мисля, че с оглед на настоящата ситуация имаш право да обвиняваш когото и да е в политическа апатия. Вече дори не виждам място за твърдението "трябва да се гласува за по-малкото зло" (което с повече фантазия може да се защити), тъй като аз по-малко зло не виждам. (shake)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от Moriarty » Пет Окт 26, 2007 10:11 pm

забравяте, че има и пасивно избирателно право. когато няма за кого да гласуваш отиваш и гласуваш за себе си. (wink) (wink)
 
Мнения: 14

Re: Избори 2007...само АЗ ли ОБИЧАМ СОФИЯ ???

от Taishan » Съб Окт 27, 2007 10:24 am

Калев написа:За кого, колега, за кого да ги даваме тези гласове?! Не мисля, че с оглед на настоящата ситуация имаш право да обвиняваш когото и да е в политическа апатия. Вече дори не виждам място за твърдението "трябва да се гласува за по-малкото зло" (което с повече фантазия може да се защити), тъй като аз по-малко зло не виждам. (shake)


Като човек с фантазия май тази мисъл ще ме води към урните утре (wink) Когато се ядосвам на задръстванията, разбитата улица пред блока ми, мърсотията навсякъде и още 100000000 неща искам да знам, че поне и аз по някакъв начин съм участвала в избора за кмет. Надали само моят глас би променил нещо, но поне ще ми действа успокояващо, че каквото е зависело от мен съм го направила и после спокойно мога да си псувам "задръстванията, разбитата улица...и т.н.". Не може хем да не искаш да гласуваш, хем после да се оплакваш колко е гадна държавата или София или което и да е село някъде си.
Не искам бабите и дядовците, които все още си живеят в миналото, да избират парламент, президент и кмет. Не може хората от миналото да определят нашето бъдеще, в което ние ще живеем. На всички избори най-силно се активизират пенсионерите, турците и ромите!!! А после тези, които са останали в къщи и са предпочели да гледат по телевизията следизборните резултати и пресконференции вместо да отидат да гласуват ще се чудят на все по-странните решения, които уж взимал "народа".
И аз обичам София ...
 
Мнения: 14

ПредишнаСледваща

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта