Най-странните искове пред американското правосъдие

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Най-странните искове пред американското правосъдие

от Spaceman » Сря Сеп 26, 2007 5:40 pm

Имаше един филм за Джеймс Бонд, който се казваше "Винаги ще има утре". Е, винаги ще има абсурдни искове пред американското правосъдие, които надминават всякакво нормално човешко въображение. Ето поредното доказателство:


"http://www.darik.net/view_article.php?article_id=182902

Американец съди Google за „престъпление срещу човечеството”

26 септември 2007 15:27

В САЩ беше внесен иск срещу компанията Google на стойност 5 милиарда долара за „престъпление срещу човечеството”, информира БГНЕС.

Отново е подаден иск срещи интернет компанията Google, съобщиха от Justia.com. Този път ищец е Дилан Стивън Джейн от щата Пенсилвания, САЩ. Той обвинява компанията за "престъпления срещу човечеството".

В иска си, представляващ 23 страници, написани на ръка, Джейн споменава, че се чувства загрижен за сигурността си, защото търсачката предоставя голямо количество лична информация за него. Основната му грижа е в това, че ако се разбъркат цифрите на кода на социалната му осигуровка, ще се получи думата Google. Обезщетението, което той иска е в размер на 5 млрд. щатски долара, като от съдържанието на иска не е ясно дали ответниците са създателите на Google, Сергей Брин и Лари Пейдж, или самата компания.

Специалистите, наблюдаващи делото, се съмняват, че жителят на Пенсилвания ще успее да убеди съда за наличието на "престъпление срещу човечеството" от страна на Google. Смята се, че повдигнатите обвинения не са нищо повече от начин за привличане на внимание към неговата особа. Имайки предвид, че благодарение на вдигнатия шум около случая, личната информация на Джейн започна да циркулира в Интернет, твърдението му може да се окаже пророческо.

Това не е първото дело, заведено срещу интернет гиганта заради името. Преди около два месеца китайската компания Guge Science and Technology поиска Google да сменят името си заради транслитерацията на думата. През 2004 година американският математик Едуард Казнер се опита да поиска компенсация за използването на марката Google. Основанието е използването на думата Googol, която обозначава единица със сто нули, измислена от неговия племеник Милтън Сиротта."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Калев » Съб Окт 06, 2007 3:09 pm

Google на съд за възрастова дискриминация

Апелативният съд в Сан Хосе, Калифорния възстанови дело за възрастова дискриминация, в което ответник е компанията Google, а ищец - бившият служител Браян Рейд. Върховният съд на щата отхвърли делото през 2005 година.
Рейд даде под съд Google през 2004 година, след като работи почти две години за гиганта като директор на инженерни разработки. Той бил уволнен на 54-годишна възраст. Рейд твърди, че е бил обект на унизителни коментари от страна на колеги, които го наричали "старчока" и др. подобни.
"Заключихме, че Рейд е привел достатъчни доказателства в полза на твърдението си, че причините на Google за уволнението му са неверни или просто претекст, и че от компанията са действали с дискриминационен мотив", заключи тричленният съдебен състав. "В този смисъл върховният съд е сгрешил с действията си по бързата процедура".
От Google не бяха открити за коментар.
Рейд е доктор по компютърни технологии и бивш доцент по електронно инженерство в университета в Станфорд. Известен е с приноса си в създаването на търсачката AltaVista и "alt." йерархията в usenet.
По време на работата му към компанията мненията и идеите му са квалифицирани като "остарели", "твърде стари, за да се разглеждат", а самият той е определян като "бавен", "муден", "летаргичен", човек, който не показва "чувство за динамичност" и "енергичност", разкрива разследването на съда.
През време на работата му за Google Рейд е бил преместен в образователен проект. Причините за уволнението, изтъкнато от компанията са, че тази програма е била закрита, а с Рейд имало "културна несъвместимост".

kaldata.com, 06.10.2007
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Spaceman » Пон Окт 08, 2007 6:39 pm

Още по темата за абсурдните американски искове...


"http://news.ibox.bg/news/id_980627715

Започна се - съдят Apple за блокировката на iPhone

Жителят на Калифорния Тимоти Смит подаде колективен съдебен иск срещу компанията Apple, обвинявайки я в нарушаване на антимонополния закон. Той смята, че американският производител нарушава „Закона на Картрайт", тъй като „забранява на притежателите на iPhone да купуват и използват предложения на другите мобилни оператори, с изключение на AT&T", - се съобщава в иска.

Смит твърди, че разблокирането на мобилния телефон е напълно легална практика. В качество на доказателство той привежда традиционния закон за защита на авторските права, както и „Закона за защита на авторските права в цифровата епоха", приет през 1998 г.

Интересното е, че ищецът не иска никакви парични компенсации от компанията. Вместо това, той моли съда да забрани да се продава iPhone с програмна защита, както и да забрани на компанията да отказва гаранционна поддръжка на разблокираните устройства.

Маркетинговата стратегия на Apple разочарова много потребители. В края на август жителят на Ню Йорк Хърбърт Клигерман обвини компанията, че тя преднамерено премълчава факта, че телефонът работи само в мрежите на AT&T. В своя иск той обаче се ограничава само с възмездяване на причинената му вреда. Перманентни промени по отношение на блокировката на телефона се предлагат за първи път."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Калев » Сря Окт 10, 2007 11:05 pm

Преди време ЕС глоби Microsoft с 497 млн. евро заради монополизъм, а причината беше вграденият в Windows мултимедиен player "Windows Media Player". Microsoft (според мен с основание) се защитиха с това, че нито искат допълнително заплащане за него, нито той пречи да се инсталира друг. И все пак ги глобиха. (smile) Предполагам, че Apple ги очаква същото.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Калев » Пет Ное 02, 2007 9:56 pm

Ще съдят Парис Хилтън за плагиатство

Според американката Никол О'Нийл богата хотелска наследница Парис Хилтън е плагиатор, защото непрекъснато краде идеи от външния й вид, за което смята да я съди.
Никол обвинява звездата от „Simple Life“, че това перманентно крадене на елементи от нейния имидж е предизвикало емоционален срив у бедната калифорнийка, която досега все се хвалеше, че е източник на вдъхновение на светската лъвица. В жалбата си пред съда тя посочва, че Парис Хилтън я лишава от нейния стил, като има предвид по-конкретно изражението на очите. Засега богатата наследница не прави никакъв коментар по въпроса.

netinfo.bg, 02.11.2007

(surprised)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Spaceman » Чет Ное 29, 2007 8:46 am

Не само исковете пред американското правосъдие, но и самите съдии могат да бъдат повече от странни. Ето доказателството за това:

"http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=402416

в. Дневник, 29. 11. 2007 г.

Съдия ще изгуби работата си, защото вкара в затвора цяла зала с хора

Американският съдия Робърт Рестаино може да бъде отстранен от длъжност, защото преди две години вкарал в затвора всички, присъствали в залата на негово заседание. Поводът бил... упоритото звънене на мобилен телефон.

През март 2005г. Рестаино гледал поредното дело за домашно насилие в Ниагара фолс, когато иззвънял телефон и той наредил да му бъде донесен на масата. След като не последвало нищо, 48-годишният съдия заплашил 50-ината души в залата: "Ще вкарам всички ви в затвора, ако веднага не получа този инструмент. Ако си мислите, че се майтапя, питайте някои от онези, които съм пратил вече там. Всички ви ще тикна зад решетките."

Съдебната охрана безрезултатно се опитала да открие телефона.

Рестаино обявил кратка почивка и след това отново попитал ще си признае ли собственикът. След като никой не направил самопризнания, съдията наредил всичките 46 души в залата да бъдат вкарани в затвора или да платят гаранция от 1500 долара.

"Това ме дразни повече, от колкото който и да е от вас може да си представи. На този човек, който и да е той, изобщо не му пука. Ха сега да видим, колко ще му пука като седне с всички ви в килията. Така или иначе преди да влезете ще трябва да предадете всичките си вещи и ние ще го пипнем" обяснил съдията на сащисаните арестувани.

Един от обвиняемите опитал да възрази: "Ама това не е честно за останалите".

"Да, знам, че не е честно", отсякъл Рестаино.

После всички били натъпкани в две килии в градския затвор на Ниагара фолс, а 14 от тях, които не могли да платят гаранцията, били прехвърлени в друг затвор. Чак когато следобеда на същия ден журналисти започнали да питат какво става, съдията размислил и наредил всички да бъдат освободени.

Дисциплинарната съдебна комисия на щата Ню Йорк препоръча провинилият се да бъде отстранен, заради "два часа на абсолютно необяснима лудост". Рестиано е обвинен, че се е държал като тиранин и без да има каквото и да е правно основание за подобно поведение. Рестаино опита да се защити с обяснението, че бил под стрес заради проблеми в личния живот.

Решението може да се обжалва в следващите 30 дни и през това време съдията ще остане на поста си."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Spaceman » Сря Яну 09, 2008 1:03 pm

Ето поредната истина за американското правосъдие:

"http://www.monitor.bg/world/article?sid=&aid=144614&cid=30&eid=1260

в. Монитор, 9 януари 2008 г.

754 500 долара обезщетение за отнета съпруга

Американски бизнесмен от щата Мисисипи трябва да плати обезщетение от 754 500 долара на бившия съпруг на жена си. Джони и Сандра Валънтайн се оженили през 1993 година и през 1997 година тя започнала работа в компанията за търговия с недвижими имоти на бизнесмена Джери Фич. Четири години по-късно Сандра родила момиченце, което поразително приличало на... работодателя, а не на съпруга й. В бракоразводното дело Сандра Валънтайн признала за изневярата, но въпреки това попечителството върху детето се паднало на майката, която освен това получила издръжка за момиченцето и къщата на бившето семейство.

Тогава водопроводчикът Джони Валънтайн предявил съдебен иск срещу бизнесмена Джери Фич за това, че го е лишил от спътница в живота, от любов, уважение, подкрепа и сексуално общуване. Съдът в щата Мисисипи наредил бизнесменът Джери Фич да плати на Джони Валънтайн обезщетение от 754 500 долара. Освен това присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните искове пред американското правосъдие

от Spaceman » Пет Окт 17, 2008 8:52 am

Бог, разбира се, може всичко. Дори да бъде... ответник по дело! :-)
Ето подробностите...


"http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1242310

Съдия отхвърля жалба срещу Бог - нямала точен адрес

Сенатор от Небраска иска да съди Всевишния за "смърт, разрушения и терор над милиони жители на Земята"

Съдия от град Линкълн в Небраска отхвърлил жалба срещу Господ заради процедурни нарушения - нямало посочен точен адрес на обвиняемия.

Подобна случка може да звучи абсурдно, но нищо не е прекалено абсурдно за САЩ, защото жалбата била подадена преди година от... щатския сенатор Ърни Чейнбърс.

Чейнбърс искал съдът да издаде съдебна възбрана срещу Бог, заради терористични заплахи срещу сенатора и неговите избиратели в Омаха, внушил им е страх и е предизвикал "смърт, разрушения и терор над милиони жители на Земята", предаде АП.

Когато подал молбата, Чейнбърс заявил, го прави, за да покаже, че всеки има достъп до съда, независимо дали е беден или богат.

Въпреки това съдия Марлон Полк възразил, че според щатския закон, тъжителят трябва да може да се свърже с подсъдимия, за да се придвижи процедурата. Съдът приел, че няма как обвиняемият да бъде уведомен за делото, затова отхвърлил жалбата.

Чейнбърс, който е юрист по образование, обаче твърди, че е открил пропуск в съдийското решение. "Самият съд признава съществуването на Бог. Следователно се признава и фактът, че Той знае всичко. Щом знае всичко, значи знае и за делото."

Сенаторът има 30 дни да реши дали да обжалва. "
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron