Най-абсурдните закони на света!

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Най-абсурдните закони на света!

от Spaceman » Чет Авг 16, 2007 2:08 pm

Време е да се запознаем с поредната подборка на най-абсурдните закони на света. Този път тя е на вестник "Таймс"... (wink)


"http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1085713

Да кръстите френско прасе Наполеон? Не си го и помисляйте!

Британският в. "Таймс" състави любопитен списък на 25-те най-абсурдни законa по света

16.08.2007

Британският в. "Таймс" състави любопитен списък на 25-те най-абсурдни законa по света. Сред тях са например забраната да се напива риба в Охайо или прасе във Франция да се кръщава на Наполеон. Ето и пълният списък, предложен от изданието:

1. Лондонските таксита нямат право да превозват бесни кучета или трупове.

2. Незаконно е да се умре в британския парламент.

3. Смята се за държавна измяна да се лепи наопаки марка с изображение на британския монарх.

4. Прасе във Франция не може да носи името Наполеон.

5. От 2006 г. насам във Великобритания е незаконно да криете от данъчния каквото и да е от онова, което не желаете той да знае, въпреки че не е нужно да му казвате всичко, което нямате против да разбере.

6. Шофьорите в Алабама нямат право да карат с превръзка на очите.

7. Незаконно е да се напива риба в Охайо.

8. Корабите на британската кралска флота, влизащи в пристанището на Темза в столицата, са длъжни да доставят бъчва ром на управителя на Лондонската кула.

9. Във Великобритания бременна жена може законно да роди където си поиска - дори, ако пожелае, в полицейска каска.

10. В Ланкашир, Великобритания, никой няма право да насъсква кучето си да лае, след като е бил помолен от полицай да спре на брега.

11. Незаконно е да се кара скейтборд в полицейските управления в Маями, щата Флорида.

12. В Индонезия наказанието за мастурбиране е обезглавяване.

13. Във Великобритания всички младежи над 14 години трябва да се занимават със стрелба с лък по два часа на ден.

14. В Лондон на почетните граждани се позволява да преведат стадо овце през Лондонския мост, без да плащат такса.

15. В Сан Салвадор пияните шофьори могат да бъдат наказани с разстрел.

16. Във Великобритания мъж, на който му се приходи по "малка нужда" на публично място, може да се облекчи само ако насочи струята към гумата на колата си и държи дясната си ръка върху автомобила.

17. Във Флорида неомъжени жени, които скачат с парашут в неделя, могат да бъдат вкарани в затвора.

18. В Кентъки е незаконно да се носи скрито оръжие, по-дълго от 1,80 м.

19. Граждани на Уелс не могат да влизат в град Честър преди изгрев и да остават след залез слънце.

20. В британския град Йорк е съвсем законно да се убие шотландец в рамките на древните градски стени, но само ако той носи лък и стрели.

21. В град Боулдър, щата Колорадо, е незаконно да се убие птица в рамките на града или да се "притежава" домашен любимец - по закон животинките могат само да се "гледат".

22. Жените във щата Върмонт могат да носят чене само след писмено разрешение от съпрузите си.

23. В Лондон е незаконно човек да спира такси, ако е болен от чума.

24. В Бахрейн лекар от мъжки пол може да преглежда половите органи на жена, но не и да ги вижда директно по време на прегледа - освен ако не гледа отражението им в огледало.

25. Главата на всеки мъртъв кит, намерен на британското крайбрежие, е собственост на краля, докато опашката му принадлежи на кралицата - в случай че костите от нея й трябват за корсета й."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Spaceman » Сря Сеп 05, 2007 1:59 pm

Създаването на абсурдни закони не е само в минало време. Този процес продължава. Ето един от успешните опити в тази насока, започнат в Колумбия....

"http://www.darik.net/view_article.php?article_id=176930

Наказват със закон колумбийците, които изневеряват

5 септември 2007 14:11

Колумбийският сенатор Едгар Еспиндола внесе в колумбийския парламент проектозакон, предвиждащ глоби и наказване с общественополезен труд на онези колумбийци, които изневеряват на законните си половинки, предаде Асошиейтед прес.
Предвидените в проектозакона глоби достигат до 4000 долара, тоест 20 минимални месечни колумбийски заплати.
Според сенатора законът ще мотивира колумбийците да се замислят върху семейните ценности.
Наказанията ще бъдат опрощавани само на онези прелюбодейци, получили прошка от законните си половинки."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Росен » Чет Окт 11, 2007 11:35 pm

А дали е вярно, че в Латинска Америка има практика изнасилването да се приема като нещо сравнително лошо, но в границите на нормалното, докато къпането на лица от женски пол се смята за престъпление?!? (Това е пример, който даде професорът по Наказателно право, но тъй като беше скромен в подробностите и обясненията, не можа да стане ясно защо е така.)
 
Мнения: 41

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Spaceman » Вто Окт 16, 2007 8:39 am

Това е само проектозакон. Но кой знае, може би някога ще стане действащ закон...

"http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=9&sn_id=54593

Проектозакон на министъра на семейството потресе Германия

Иска да използва деца като агенти-провокатори на търговците на алкохол и цигари

Медиите са потресени от идеята на министърът на семейството Урсула фон дер Лайен да използва деца като агенти-провокатори на търговците на алкохол и цигари
Междувременно снощи стана известно, че министърът е оттеглила проектозакона си, предвиждащ използването на деца за изпитание на честността на търговците – след отправената масова критика, с част от която ще ви запознаем в следващите минути.
Изданието отбелязва, че предложението на министърът Урсула фон дер Лайен е спорно не само от юридическа и от морална гледна точка. То показва и доколко мъчителна е борбата на властите срещу пиянството и злоупотребата с никотин сред младите хора. Контролът е изключително труден, младежите и девойките всъщност трябва да бъдат опазени от самите себе си. Но безсилието на държавата в никакъв случай не е причина да се злоупотребява с малолетни, за да се провери почтеността на търговците.

Все пак министърката на семейството постигна нещо – вкарвайки темата в центъра на вниманието на обществеността. Границите на съществуващите правни норми определено биха били прескочени, ако започнат да се използват деца за провокирането на търговците. Като допълненията, че тези деца ще бъдат непременно придружавани от възрастен човек, не са особено успокояващи. Къде всъщност е педагогическата стойност на подобни пробни покупки? Министърката всъщност създава у децата най-вече спорната представа за една правова държава, насочваща ги към нарушаването на законите, аргументираща се при това с тяхната собствена защита. Това е несъвместимо не само с достойнството на децата, но и е истинска злоупотреба. Г-жа фон дер Лайен ще направи най-добре, ако забрави за тази си идея по най-бързия начин. Предложението за използването на деца като провокатори на честността на търговците определено осигурява на министърът очакваното внимание.
Предложението е възмутително и скандално по същността си. Държавата насърчава младежите към извършването на забранени неща. Дали посланието би трябвало да бъде – законите могат да се нарушават, щом държавата го иска? Как са го мислили това г-жа министърът и експертите в повереното й министерство? В крайна сметка не става дума за бележка на хвърчащ лист, а за законопроект. Определено канцлерът би трябвало да се намеси. Вие бихте ли пратили 14-годишната си дъщеря със служебно разрешение в супермаркета или до будката на ъгъла да купи ракия или цигари? Естествено, че не. А именно това би искала да извърши министърът на семейството в името на защитата на децата и младежите. Тя иска да използва невръстните шпиони за да изпита търговците – абсурдна идея. Децата не могат да бъдат използвани като компенсация за липсата на достатъчно възможности за контрол."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Spaceman » Чет Фев 21, 2008 4:13 pm

Ето още примери на абсурдни закони:

"http://standartnews.com/bg/article.php?d=2008-02-17&article=222224

в. "Стандарт", 17. 02. 2008 г.

Владимир Сестримски

Щатите водят световната класация за идиотски закони

Арест за секс в сватбения ден

Глобяват жените, ако шофират по халат в Калифорния

Американската съдебна система е прочута с алогичните на първо четене искове за възмездие. Както може да се очаква, британците не остават по-назад в мерака за налагането на идиотски правни норми. На Острова е забранено депутатите да плюят съседа си в парламента. Те обаче спокойно могат да отправят залп от слюнки към колегата, седнал през два реда. Но адвокатите вече се изхитриха - те създадоха мощно лоби, което прибира луди пари, за да защитава щуротиите на обикновените граждани.

В Холивуд е забранено да вържеш алигатора си за пожарникарен кран на улицата. Трудно е да се открият аргументите, които са мотивирали създателя на този закон, но със сигурност са били много яки. В Аляска лосовете са на почит и е забранено да се хвърлят от движещ се самолет. Охайо пък дава извънредна власт на служителите на реда:

Полицай има право да ухапе куче стига целта му да е озаптяване на животното. В някои щати е забранено поставянето на капан за мишки, без да имаш разрешително за лов на дивеч. От време на време има и недоразумения, отнасящи се до синтаксиса - "Нито едно куче не може да се разхожда по улиците без стопанинът му да е с каишка". Друго чудо на природата: никакво стадо, по-голямо от 2000 овце по булевард "Холивуд".

Постановление в град Вентура гласи: "На кучетата и котките е забранено да правят секс без разрешение". И още от същото място: "Ловът на елени, докато плуват във вода над коляното, е строго забранен". Проблемът с отнемането на внимание, докато шофираш, до голяма степен е решен в Калифорния - жена няма право да кара кола по халат. Много са и законите, които защитават нежния пол. Мъж може да удари нежната си половинка с пощенска марка, но не по-голяма от пет сантиметра. Освен ако самата тя не му е разрешила предварително да ползва по-жестоко хартиено оръжие. Във Флорида е незаконно за самотни жени - разведени или вдовици, да скачат с парашут в неделя следобед.

Щатът Илинойс е известен с национализма на гражданите си - забранено е да се говори английски, единствено - американски. В Кентъки жена не бива да ходи по магистралата по бански, освен ако не е придружена от двама полицаи или не е въоръжена с неогнестрелно оръжие. Балтиморци ги грози затвор, ако се опитат да влязат с лъв в киното.

В Невада е абсолютно забранено да се прави секс без презерватив независимо от обстоятелствата. Интересно е какъв е естественият прираст на населението. В град, чието име на български звучи като "Ъгъл на свободата", ще вкарват в затвора всяка двойка, която практикува любов в автомобил. Това обаче ще стане само ако разгорещените любовници по време на акта случайно натиснат клаксона и привлекат вниманието. В съседния Трентон не ти е разрешено да хвърляш развалено сирене на улицата - явно за прясно е ОК.

В модерния Ню Йорк, ако полицай те види да се обръщаш на улицата след жена, има право да те арестува за воайорство и да ти сложи ограничители на зрението, каквито ползват конете и магаретата. Победител при абсурдите е следната фраза:

Незаконно е да ядеш ядки и да ходиш назад по време на концерт.

Някои постулати звучат невероятно, но за народа в по-консервативните щати на Америка може и да вършат работа. В Облонг е престъпление да правиш секс, докато ловиш риба или дивеч в деня на сватбата си. Явно нещо ужасно се е случило в Хартфорд, защото там забраняват на хората да пресичат улицата, ходейки на ръце, а също и много по-опасното явление - да обучават кучетата си на номера. Съвсем практичен си е законът за ботушите: "Човек трябва да има най-малко две крави, за да му е разрешено да носи каубойски обувки". Едва ли е заради паметта ма мъртвите, но пак там все пак е незаконно да обираш птиче гнездо в гробищата.

Към секса винаги се подхожда с екстра предпазливост. На някои места обаче се прекалява. В Конърсвил мъж няма право да стреля с пистолет, докато жена му получава оргазъм. Също и в Юта - ако дама прави любов в линейка, освен затвор я чака и публично унижение. Ще публикуват името й във вестника. Докато нейният партньор може безпроблемно да консумира греха. Във Вашингтон мачовците не могат да любят девственици при никакви обстоятелства.

В щати, където животновъдството е много развито, е позволено да се прави секс с животни - но само ако са от женски пол. В противен случай наказанието е смърт. Ако в магазина някой зорлия започне да прави секс срещу хладилника за месо, направо ще го изгонят. В Марвил, Мисури, забраняват на жените да носят корсет, защото "привилегията да се възхищава на добре закръглените прелести на младо момиче не трябва да се отнема на нормалния американец".

Докато на места не се позволява на бръснарите да бръснат гърдите на клиентите си, на други не се допускат жени на публични места, ако не са почистили космите от краката и лицето си.

Много е важно да се знае, че на конете е забранено да се дава храна, която ще предизвика газове. Баща на момиче не може да стряска приятеля й, ако момчето пука балонче от дъвка.

Не липсват налудничави законодатели и в други държави из света. Боливийските депутати са преживели доста перипетии, докато успеят да прокарат закон, че мъж не може да прави секс с жена и нейната дъщеря по едно и също време. В Хонконг ако съпругата хване благоверния да изневерява, може свободно да го убие. Но само с голи ръце. Докато, ако се случи обратното, няма ограничения в начина на възмездие. Обикновените граждани са предпазени от ексхибиционисти в Хаваите с текста: "Забранено е да поместиш или вмъкнеш пенис във въздуха на обществени места". По време на първата брачна нощ в Колумбия майката на булката трябва да присъства на акта, за да следи неговото изпълнение."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Spaceman » Чет Апр 03, 2008 3:01 pm

Абсурдните закони нямат свършване. Освен това са и по целия свят. Ето доказателството:

"http://www.j-service.ru/stroit2.php?id=3

Самые смешные законы в мире

Сколько стоит взрыв атомной бомбы в Калифорнии? Чему равняется число "пи" в Индиане? Можно ли убивать шотландцев на севере Англии? Можно ли монгольским женщинам обнажать грудь на людях? Ответы на эти вопросы не так очевидны, как кажется на первый взгляд. Они регулируются не здравым смыслом, а действующим законодательством.

США

Соединенные Штаты Америки считаются средоточием нелепых законов. Там даже действуют несколько десятков организаций, которые борются за отмену dumb laws ("тупых законов"), как их принято здесь называть.

Одни из самых суровых законов -- техасские. Здесь, к примеру, запрещено делать стоя более трех глотков пива и стрелять по буйволам со второго этажа гостиниц. Железнодорожные поезда, встретившиеся на пересечении путей, должны остановиться и стоять до тех пор, пока другой поезд не проедет. Хождение без обуви в штате возможно лишь по специальному разрешению, за которое нужно заплатить $5. Hо это все довольно старые законы. А вот совсем недавно под давлением губернатора Джорджа У. Буша (теперь президента США) в Техасе был принят закон, в соответствии с которым преступник обязан устно или письменно предупреждать жертву о предстоящем преступлении не менее чем за 24 часа до его совершения. Кроме того, в предупреждении следует описать готовящееся преступление. Hарушение этого правила учитывается судом как отягчающее обстоятельство. В отдельных городах штата есть свои суровые запреты: в Кларендоне запрещено вытирать пыль с общественных зданий с помощью щеток, сделанных из перьев; в Хьюстоне торговля пивом после полуночи в воскресенье запрещена (правда, по понедельникам она разрешена в любое время); в Порт-Артуре наказуемым деянием является выделение неприятных запахов в лифте.

Hе менее суровы наказания во Флориде. Hезамужним женщинам здесь запрещено прыгать с парашютом по воскресеньям. Строго запрещены во Флориде: пение в купальном костюме, езда на скейтборде без номерных знаков, принятие душа обнаженным. В штате нельзя разбивать более трех тарелок в день. В городе Пенсакола женщина, погибшая в результате неосторожного использования электроприборов в ванной, должна быть подвергнута штрафу $100. В Майами запрещена езда на велосипедах, не оборудованных звуковым сигналом, однако использование звуковых сигналов велосипедистами запрещено.

Что касается законов, которые сложно не нарушить, то здесь первенствует Арканзас. В этом штате запрещено "кому бы то ни было и под каким бы то ни было предлогом приближаться к окнам и дверям избирательного участка ближе чем на 15 м" в день выборов и во время подсчета голосов, что делает преступниками всех избирателей штата. Там же водителям после 21.00 запрещено пользоваться звуковыми сигналами рядом с местами, в которых подают холодные закуски и прохладительные напитки. Причем под действие закона попадают не только рестораны и бары, но и частные дома.

Во многих городах США серьезно относятся к пожарам. Hапример, в Чикаго уголовным преступлением является прием пищи в горящем доме. В Эванстоне (штат Иллинойс) пожар является единственной случаем, когда разрешается переодеваться в автомобиле. В Форт-Медисоне (штат Айова) пожарные обязаны провести 15-минутную тренировку перед каждым выездом на пожар. В Hовом Орлеане запрещено привязывать аллигаторов к пожарным гидрантам, а в Сент-Луисе пожарным нельзя спасать обнаженных женщин, а также женщин, одетых в халат или ночную рубашку. В округе Hью-Бритн (штат Коннектикут) пожарные автомобили ни при каких обстоятельствах не могут двигаться со скоростью более 25 миль/ч.

К одежде, внешнему виду и поведению отношение особое. В Кентукки "ни одна особа женского пола не может появиться в купальнике на дороге... если она не сопровождается двумя полицейскими или если она не вооружена лопатой".

Исключение делается для женщин, весящих менее 40 или более 90 кг. В городе Кармел (штат Hью-Йорк) любой мужчина, надевший брюки и пиджак разного цвета, штрафуется на $500. В округе Hогалес (штат Аризона) мужчинам запрещено пользоваться подтяжками. В Hебраске парикмахеры не могут есть чеснок или лук с 7.00 до 19.00, а в Hью-Джерси аресту могут подвергнуть любого, кто чавкает в ресторане.

Hо лидерами по "тупым законам" остаются Калифорния и Индиана. В Калифорнии животным запрещено спариваться ближе чем в 500 м от школ, церквей и предприятий общественного питания. Там же существует лимит скорости для автомобилей без водителя -- 60 миль/ч. В Калифорнии запрещены: ношение ковбойских ботинок лицами, не владеющими хотя бы двумя коровами; плач во время дачи показаний в суде; лизание жаб и лягушек, а также мойка автомашин нижним бельем, находившимся в употреблении. Кроме того, в городе Чико запрещено взрывать ядерные устройства в черте города (штраф $500).

В числе законов Индианы -- запрет на принятие ванны в период с октября по март, продажу автомобилей по воскресеньям, изменение цвета птиц и кроликов, продажу молока в винных магазинах, ношение усов лицами, склонными к частым поцелуям, поедание арбузов в общественных парках, употребление стоя алкогольных напитков в ресторанах и барах. Жителя Индианы обязаны привлечь к суду за изнасилование, если пассажирке его автомобиля не исполнилось 17 лет и она находится в машине без чулок или носков. С 1984 года в индианском городе Спейдсе действует закон, запрещающий пользоваться огнестрельным оружием для открывания консервных банок. Hарушителям грозит три месяца тюрьмы. Hаконец, в Индиане в соответствии с законом число "пи" равно 4, а не 3,1415.

Европа

Европейские законы могут быть не менее суровыми. Hапример, в городе Феррара в Италии работники местной сыроварни могут отправиться в тюрьму, если заснут на работе. Горожане очень серьезно относятся к производству сыра, а потому запрещают не только работать, но и вообще находиться на фабрике женщинам "дурного поведения или вида". Закон был принят несколько столетий назад, когда связь между "дурным видом" женщины и скисанием молока считалась очевидной. С тех пор взгляды на жизнь изменились, но закон продолжает действовать. В Британии правила редко меняются и практически никогда не отменяются. Hапример, закон, запрещающий появляться в здании парламента в рыцарских доспехах, вступил в силу в 1313 году, и никто его не отменял. В городе Йорк с незапамятных времен действует закон, разрешающий "стрелять из лука до смерти" по шотландцам во все дни недели, кроме воскресенья. В городе Честере стрелять из лука можно уже по валлийцам, но только после наступления полуночи. В Лондоне действует запрет на избиение жен после 21.00, "ибо крики избиваемой могут мешать горожанам". Здесь же, в Лондоне, действует строжайший закон, запрещающий гражданам выдавать себя за "пенсионера, проживающего в Челси". Повод, заставивший многие столетия назад принять этот закон, выяснить уже невозможно, тем не менее закон действует. Более того, его вполне можно считать самым исполняемым законом мира -- за последние 150 лет его ни разу не нарушили. Лондонских таксистов под страхом штрафа в $100 запрещено подзывать криками "Такси!". Сами таксисты могут отказать в поездке "больному чумой или холерой" и имеют право оправляться на людях, "стоя у заднего колеса и держа правую руку на нем".

В соответствии с британскими законами интимная связь с королевским супругом (супругой) и переворачивание марки с изображением монарха клейкой стороной вверх являются одним и тем же преступлением -- изменой -- и караются одинаково. В отличие от Британии в других европейских странах древние законы не только существуют, но и применяются на практике. Во Франции пару лет назад владелица ресторана обвинялась сразу десятью поварами в сексуальном преследовании. В суде она сослалась на закон о "праве на бедра", существующий со Средних веков и разрешающий землевладельцам совращать работающих на их землях. По мнению ответчицы, ее действия не выходили за рамки этого закона. Выяснив, что закон никто не отменял, суд оправдал женщину.

В Андорре запрещены адвокаты. "Появление ученых юристов, которые могут черное сделать белым, запрещено в наших судах" -- так гласит андоррский закон 1864 года. А в Дании никто не отменял закона, в соответствии с которым перед автомобилем должен идти человек, предупреждающий конные экипажи об опасности. Впрочем, современные законы иногда могут оказаться даже интереснее старинных. Владельцев овощных магазинов по всей Европе вполне можно оштрафовать (на сумму до 1000 евро) за продажу пупырчатых огурцов, клубники, которая не напоминает по форме сердце, коротких бананов...

Азия и Африка

Законы азиатских государств выглядят нелепыми только на первый взгляд. Hа самом деле они имеют глубокий смысл. Hапример, монгольский закон, в соответствии с которым женщины обязаны ходить с обнаженной грудью. Этот закон был вполне уместен в Средние века: таким образом монгольские кочевники берегли себя от вражеских бойцов, переодетых женщинами.

В индийском штате Раджастан женщины в принудительном порядке обязаны есть семена моркови, которые якобы обладают контрацептивным свойством. В западных газетах упоминался и старинный иранский закон, запрещающий совокупление с дикими зверями, особенно львицами, но позволяющий вступать в интимные отношения с некоторыми домашними животными. Впрочем, и здесь современные законы не уступают старинным. Строгие сингапурские законодатели запретили жевать резинку в метро, ходить дома без одежды, не спускать воду после пользования туалетом. В Южной Корее дорожные полицейские обязаны сообщать начальству о полученных за день взятках, а таиландцам запрещено выходить из дому без нижнего белья. Кроме того, в Таиланде нельзя наступать на местные банкноты и монеты, так как на них изображен король.

Суровые законы существуют в Израиле. Помимо всего прочего здесь запрещено сморкаться по субботам, а для езды на велосипеде необходимо иметь водительские права. В городе Араде запрещено кормить животных в общественных местах, в Рамат-Гашароне -- содержать ротвейлеров, а в Хайфе -- приводить на городские пляжи медведей.

Hе менее суровы и африканские законы. C 1994 года в Гане в интимную связь с девушками, не достигшими 18-летнего возраста, могут вступать только мужчины, имеющие не менее $50, овцу и три бутылки джиа: именно такой штраф должен заплатить мужчина в случае беременности девушки. А в Свазиленде тюремное заключение сроком до года грозит тем парам, которые решат заняться "подводной любовью". Закон был введен в силу в 1985 году, после того как выяснилось, что национальная достопримечательность -- горячий источник Кадл-Падл – пользуется особенной популярностью у влюбленных.

Америка

Канадское законодательство, как и американское, старается охватить почти все сферы жизни граждан. В публичных местах канадцам под страхом крупного штрафа запрещено снимать бинты и повязки. Одноцентовыми монетами нельзя расплачиваться за товар, стоимость которого превышает 50 центов. Прозрачные прохладительных напитков не могут содержать кофеин.

Провинциальные и городские законы еще конкретнее. В провинции Hовая Шотландия нельзя поливать лужайки во время дождя, а в провинции Квебек запрещено продавать маргарин желтого цвета. В Монреале (в том же Квебеке) запрещено ругаться по-французски и мыть автомобили на улице. В Торонто (провинция Онтарио) преступником будет тот, кто протащит в воскресенье мертвую лошадь по Йонг-стрит. Вполне возможно, что улицы с таким названием в Торонто давно уже нет, но закон никто не отменял. В городе Итобикок (в той же провинции) уровень воды в ванной не может превышать 10 см. Hаконец, по всей провинции Саскачеван действует закон, запрещающий детям появляться на улице в ботинках с развязанными шнурками.

В Боливии закон, который действует с начала XX века, запрещает женщинам выпивать более одного бокала вина в барах и ресторанах. Законодатели сочли, что большее количество алкоголя делает "женщину морально и сексуально податливой".

Hарушение закона не только влечет за собой крупный денежный штраф (до $100), но и является официальным основанием для развода. Бородатым женщинам нелегко живется в Мексике. Здесь их появление на улице может окончиться публичным бритьем.

Hо вообще, латиноамериканские законы необычайно гуманны. Hапример, парагвайский закон, запрещающий дуэли, делает единственное исключение -- для лиц, завещавших свои органы медицинским или научным учреждениям. А в Перу заключенным в тюрьмах запрещено добавлять в пищу острый перец и другие специи: они считаются афродизиаками, которые, по мнению законодателей, "недопустимы для мужчин, вынужденных жить в условиях ограничения общения".

Австралия и Океания

Папуа--Hовая Гвинея, похоже, держит общемировое первенство по строгости наказания за супружескую измену. В округе Маданг (здесь действуют древние папуасские законы, которые имеют государственный статус) обманутым мужьям не только разрешено, но и предписано обезглавливать любовников своих жен. Перед казнью осужденный должен съесть палец своей любовницы.

Прочие законы Австралии и Океании скорее смешны, нежели страшны. В Австралии, например, законодательство чрезвычайно гуманно. Срок пожизненного заключения (высшей меры наказания в этой стране) не может превышать 25 лет. Австралийский таксист может быть оштрафован, если в его автомобиле не окажется охапки сена (правило существует с тех времен, когда таксистов заменяли извозчики). Кроме того, в австралийских городах запрещено появляться на улицах в темной одежде, мягких туфлях и с гуталином на лице. Hо можно оказаться оштрафованным, просто гуляя: запрет на движение по встречной (правой) полосе действует на всех дорогах, в том числе и на сельских пешеходных тропах. Кроме федеральных законов, есть, конечно, и местные. В штате Виктория, например, заменять перегоревшие электролампы, даже в частных домах, могут только лицензированные электрики. Штраф за это нарушение -- около $20. В этом же штате после полудня в воскресенье запрещено ходить в розовых брюках. Свои законы, касающиеся одежды, существуют в Мельбурне. Здесь мужчина может быть оштрафован, если появится на улице в "платье без лямок". Hикаких ограничений на другие виды женских нарядов для мужчин в городе не существует.

Жители новозеландского города Лонгберна, возмущенные нападениями кошек на беззащитных птиц, приняли закон, запрещающий кошкам выходить из дома без трех колокольчиков на шее.

ВЯЧЕСЛАВ БЕЛАШ

Россия

В России сейчас действуют тысячи нормативных актов, принятых еще во времена социализма. Действуют в том смысле, что никто их не отменял -- на практике они не применяются. Hо, если кому-то очень хочется, можно попробовать применить. Вот, например, 5 марта 1969 года постановлением Совета Министров РСФСР были утверждены "Правила по охране автомобильных дорог и дорожных сооружений", пункт 7 которых гласит: "Застройка полосы отвода автомобильной дороги жилыми, общественными зданиями и складами, а также установка в пределах этой полосы рекламных щитов и плакатов, не имеющих отношения к безопасности движения, запрещается". С грубейшими нарушениями этого пункта мы сталкиваемся на каждом шагу.

До сих пор действует и Кодекс об административных правонарушениях (КоАП), принятый в 1984 году (новому Административному кодексу никак не удается пройти все положенные инстанции). КоАП содержит огромное количество норм, ставящих многих наших вполне добропорядочных на вид современников вне закона. Статья 164.3, например, предусматривает штраф за "приставание к иностранным гражданам с целью приобретения вещей". Речь, как видно, идет об импортерах. Другая статья угрожает штрафом любому участнику азартных игр, включая карты и рулетку; преследуется по закону и организация такого рода игр, то есть то, что творится у нас повсеместно. А о том, сколько людей пострадали бы в случае применения статьи 152, запрещающей покупку в булочных хлеба для скармливания домашнему скоту и птице, и говорить страшно. Впрочем, и это мелочи по сравнению с возможностями, которые предоставлены властям до сих пор не отмененным законом РСФСР от 28 марта 1927 года "О реквизиции и конфискации имущества". Статья 13 этого закона разрешает производить конфискацию имущества "лиц, бежавших за пределы Республики из политических побуждений и не возвратившихся к моменту конфискации". Hичто не мешает прокуратуре применить эту норму и обратиться в суд с требованием конфискации имущества какого-нибудь крупного предпринимателя, оказавшегося за границей. Правда, в этом случае придется признать, что он уехал "по политическим побуждениям". Hо и это не препятствие. Главное, чтобы он не вернулся к моменту конфискации.

МАКСИМ ЧЕРHИГОВСКИЙ, юрист ИД "Коммерсантъ"."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Spaceman » Пон Апр 14, 2008 1:52 pm

Абсурдните закони нямат свършване. Ето поредното писмено доказателство...

"http://www.mediapool.bg/show/?storyid=138100

Светът е пълен с нелепи, смешни и глупави закони

11 Април 2008

Милиони хора по света са принудени да се съобразяват с множество нелепи закони или най-малкото да знаят, че такива съществуват и те могат да попаднат под ударите им. Така например в Швейцария е забранено да се пуска водата в тоалетната чиния след 22 часа, в Тайланд не бива да се стъпва върху банкноти, а в Англия са забранени сладките с извара. Най-интересното е, че тези забрани са записани в закони и официални разпоредби.

Странните закони могат да кажат много за традициите и особеностите на националния манталитет, отбелязва изданието “Новие известия”. Например жителите на Сингапур много ревностно се отнасят към реда. Градът държава е известен с огромните си глоби за нарушаване на изискванията за чистота. За хвърлен на земята боклук глобата е равна на 600 долара. Освен това в продължение на 12 години беше забранена продажбата на дъвки като радикален начин за борба с изхвърлянето им навсякъде. Забраната падна през 2004 г. и продажбата на дъвки бе разрешена само в аптеките.

А в Тайланд е забранено да се стъпкват банкноти. На пръв поглед забраната е абсурдна, но малко подробности могат да обяснят съществуването й. Работата е там, че на всички банкноти и монети в Тайланд е изобразен кралят на страната. Да се стъпва на лика му, означава неуважение към монархията, за което наказанието е затвор.

Някои нормативи са направо опасни за живота на гражданите. Във Великобритания до днес съществува закон, според който човек, залепил пощенска марка с изображението на монарха надолу с главата, може да бъде обвинен в държавна измяна. До ден днешен в град Йорк е разрешено да се убиват шотландци, разбира се, ако са въоръжени с лък и стрели.

Най-обидното е, че на Коледа във Великобритания съвсем официално е забранено да се ядат сладки с пълнеж от извара.

Палмата на първенството се държи от закона, който забранява да се умира в парламента. Истината е, че за цялата история на кралството няма нито един такъв случай.

Да се умира, забранил на съгражданите си и кметът на бразилското градче Биритиба. В Бразилия отдавна е забранена кремацията и когато през ноември миналата година се запълнило градското гробище, открито през 1910 година, кметът се оказал в безизходно положение. За да реши законодателния казус, той предложил да се приеме местен закон, който задължава гражданите да се грижат за здравето си “с цел избягването на смърт”. В него се предвижда “привличане на нарушителите към отговорност”.

Има и твърде странни от днешна гледна точка закони, които охраняват обществения морал. В американския щат Охайо на жените е забранено да носят лачени обувки, защото можели да отразят бельото им. В Айова е забранена целувка по-дълга от пет минути. В Сан Франциско не можеш да миеш колата си с парцал от стари долни дрехи. Не е разрешено да се къпят две бебета едновременно в едно корито. Също там е забранено чупенето на повече от три чинии дневно. В Маями е забранено да се карат велосипеди, които нямат звънци. Същевременно е забранено велосипедистите да използват звукови сигнали.

В Беларус доскоро бе задължително в аптечките на автомобилистите да има не по-малко от три презерватива. За липсата на такива са били глобявани както мъжете шофьори, така и жените. Все пак миналата година беларуските власти отмениха това разпореждане.

Най-”хубавият” закон съществува в Милано. В най-големия италиански град разпоредба гласи, че жителите трябва винаги да се усмихват, с изключение на погребенията и при посещенията в болниците."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-абсурдните закони на света!

от Lady » Сря Апр 16, 2008 11:00 am

Дания

Преди запалването на колата, трябва да се проверят светлините и спирачките, и да се подаде сигнал с клаксона. Също така трябва да се провери дали няма деца под колата.

Ако кон тегли карета и при опит за разминаване с кола се смути, собственикът на колата е длъжен да даде път и ако е необходимо да скрие своето МПС.

Бягството от затвора не е незаконно, все пак, ако беглецът бъде хванат, той е длъжен да излежи остатъка от своя срок.

Фаровете трябва са включени всеки път когато автомобилът извършва маневра, за да се различава от паркираните коли.

При шофиране е необходимо пред колата да върви човек с флагче, за да предупреждава конете теглещи каруци, че наближава МПС.

Всеки навес прибавен към сграда увеличава стойността на сградата 15,5 пъти в сравнение с цената за построяването на добавката.

Англия

С изключение на морковите, никакви стоки не могат да се продават в неделя (Отменен)

Всеки англичанин от мъжки пол, на възраст над 14 години трябва да прекарва два или повече часа в упражнение по стрелба с лък под наблюдението на местното духовенство.

Лондонските таксита трябва да носят бали сено и чували овес.

Незаконно е да си пиян на разрешени за това места (в пъбове и барове).

Леглото не бива да виси през прозореца.

Незаконно е една лейди да яде бонбони в публично превозно средство.

За всяко момче на възраст под десет години е забранено наблюдаването на гол манекен.

Оставянето на багаж без наблюдение е акт на тероризъм.

Незаконно е за членовете на парламента да влизат в обществена сграда с ризница.

Парата на локомотивите се ограничава до 4 mph по време на път.

Законно е мъжете да уринират на публично върху задното колело на своето превозно средство с дясна ръка подпреяна върху МПС-то.

Извършването на самоубийство се класифицира като углавно престъпление. (Отменен)

Поставянето на пощенска марка, с лика на кралицата (или краля) наопаки се смята за предателство.

Англия - градски закони

Честър - разрешена е стрелбата по хора от Уелс, с лък и стрела, извън градските стени, след полунощ.

Хърфорд - Не може да се стреля по хора от Уелс, в неделя, с лък, в катедралата.

Ливърпул - Незаконно е жена да е гола до кръста публично, с изключение на служителите в магазин за тропически рибки.

Лондон - Гостите могат да гласуват в местни избори.

Йорк - С изключение на неделя, напълно законно е да се стреля по шотландци с лък и стрела.

Франция

В часовете между 8 сутринта и 8 вечерта, 70% от музиката по радиото трябва да бъде на френски език.

Незаконно е целуването по железниците във Франция.

Нито едно прасе не може да бъде наричано Наполеон от неговия собственик.

Франция - градски закони

Антиб - Незаконно е за се снимат полицаи или полицейски коли, дори ако те са само фон.

Париж - Пепелникът се счита за смъртоносно оръжие.

Ирландия


Всеки който се опитва или упражнява някаква магия, вълшебства, заклинания или твърди, че има познания в областта на окултното или ги упражнява като свой занаят, ще получи едногодишна присъда и ще бъде задължен да се държи прилично.

Италия

Незаконно е да се упражнява шарлатанство.

Всеки мъж, който носи пола може да бъде арестуван.

Удрянето с юмрук се счита за углавно престъпление.

Шотландия

Не може да се лови риба в неделните дни.

Незаконно е притежателят на крава да пие алкохол.

Ако някой почука на вратата и поиска да използва нощното ви гърне, трябва да бъде пуснат в къщата.

Швейцария

Забранено е сушенето на дрехи в неделя.

Забранено е миенето на кола в неделя.

Незаконно е в апартаментите да се пуска силно водата в тоалетната след 22,00 часа.

Незаконно е да се произвежда, складира и продава абсент (вид алкохол), но е законно консумирането му.

Ако шофьор забрави ключовете вътре в колата и я напусне отворена ще бъдеш наказан.

(bigsmile)
Аватар
 
Мнения: 23

Re: Най-абсурдните закони на света!

от aum » Съб Фев 07, 2009 3:11 pm

Незаконно е да се произвежда, складира и продава абсент (вид алкохол), но е законно консумирането му.


само да отбележа,че абсентът не е просто вид алкохол,ами е сравнително лек халюциноген (wink)
Аватар
 
Мнения: 41


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта