Най-странните завещания

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Най-странните завещания

от Spaceman » Съб Фев 07, 2009 11:54 am

Понякога едва от завещанието на един човек може да се разбере неговата истинска същност. Ето и доказателствата за това:

"http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-07&article=265938

в. "Стандарт", 07. 02. 2009 г.

Куче превърна вдовица в милионер

Десетте най-необикновени завещания, които светът познава


Най-дългото завещание е оставено от един от бащите основатели на САЩ Томас Джеферсън. В документа се редуват указания относно имущество с разсъждения за историята на Америка. Според това завещание наследниците на Джеферсън получавали своята част от наследството само при условие, че са освободили всички свои роби.

Най-обидното е на средновековен фермер, който оставил 100 ливри на жена си, но заповядвал, ако тя се омъжи, да добави още 100 ливри, мотивирайки се, че тези пари ще потрябват на бедния й мъж, който ще стане неин съпруг.

Най-полезното исторически завещание оставил Уилям Шекспир. Той се оказал доста дребнав и се разпоредил относно всичкото си имущество, започвайки от мебелите и завършвайки с обувките. Това завещание е едва ли не единственият неоспорим документ, който доказва съществуването на Шекспир.

Най-краткото завещание написал банкер от Лондон. В него имало само три думи: "Разорен съм напълно".

Най-неприличното завещание написал обущар от Марлсел. От 123 думи, с които било написано завещанието, 94 били невъзможно да бъдат произнесени дори в съмнително прилично общество.

Най-сложното за разбиране завещание било съставено от лаборанта на знаменития физик Нилс Бор. В завещанието имало толкова много специални термини и сложни фразеологични обороти, че за неговото разшифроване се наложило да бъдат повикани експерти-лингвисти.

Най-голямата налична сума пари, завещана някога от един човек, е от 500 милиона долара, която Хенри Форд пожелал да бъде разпределена сред 4157 учебни и благотворителни заведения.

Най-известното завещание оставил Алфред Нобел. То било оспорено от роднините му, които получавали само половин милион крони, а останалите 30 милиона били дадени за учредяване на знаменитата Нобелова награда.

Най-секретното завещание оставил милиардерът Мишел Ротшилд. В него се казва: "...категорично и еднозначно забранявам всякакво описване на моето наследство, всякакво дребно вмешателство и обнародване на моето състояние". Така че реалните размери на състоянието на Ротшилд и сега са неизвестни.

Най-голямото състояние, завещавано някога на животно, е свързано с най-глупавата история за наследство. Милионерът и кинопродуцент Роджър Даркас оставил всичките си 65 милиона долара на любимото си куче Максимилиан. Съдът признал това решение за законно, тъй като приживе милионерът снабдил Максимилиан с перфектни човешки документи. На жена си Даркас оставил 1 цент. Тя обаче използвала същите кучешки документи и се омъжила за кучето, а след неговата смърт спокойно станала единствена негова наследница, тъй като кучето, разбира се, не оставило никакво завещание.

Герои от ъндърграунда се запалиха да пишат предсмъртни желания

Завещанията като отмъщение

Дядо уреди снаха си с кокошарник и крава, връчват на съсед ползвано чене


"Мементо мори" - "Помни, че си смъртен". Тази латинска сентенция ни напомня, че трябва да бъдем по-земни и непретенциозни. Както и че, както и да живееш, един ден краят идва. А трябва да се помисли и за тези, които ще ни наследят. Въпреки че в българския закон за наследството все още са запазени постулатите на римското право. При липса на завещание най-привилегировани след смъртта на човек са децата, съпругът или роднините му по права линия, които го наследяват. Ако обаче има саморъчно направено завещание, тогава нищо чудно вилата, колата и яхтата да се окажат собственост на любовницата, а не на съпругата, която е
прала чорапите на мъжа си 30 години

Само че написаният на ръка документ подлежи на оспорване, за разлика от англосаксонското законодателство, където завещанията са само нотариални и имат стойността на семеен закон. Понякога процесите за разпределение на имуществото се превръщат в истински латиносериал, споделят юристи. Според нотариусите хората под 60 години рядко пишат завещания. Обикновено грижата наследството им да попадне в добри ръце е присъща на хора, на които предстои животоспасяваща операция или пък са преживели тежка болест, оцелели са след катастрофа или друга драма. През годините на демокрацията писането на завещания остави на заден план предбрачните договори при богатите българи, твърдят нотариусите. Десетки бизнесмени се втурнаха да разпределят пари и имоти

Особено заразителна новата мода се оказа за героите от ъндърграунда. Мафиотските босове надълго и нашироко описват кой какво да вземе от имотите, парите и любимите им вещи, ако бъдат изненадани от килъри.

"Все пак тарторите обикновено ги отстрелват на 30-40-годишна възраст, така че завещанията отрано са си съвсем в реда на нещата", коментират запознати с подземния свят.

Обясниха, че не става дума само за герои от подземния свят, а по-скоро за нова мода сред заможните нашенци.

Малцина нотариуси обаче са склонни да заверяват завещания на богаташи със съмнителен бизнес, за да си нямат главоболия с правосъдието.

Преуспели мъже в напреднала възраст, които имат зад гърба си няколко брака и куп наследници, също бързат да разпределят къщите, колите си, любимите си животни и вещи. В работата си нотариусите се натъкват и на странни завещания.

Като това на възрастен интелектуалец, който цял живот мечтаел да е Хемингуей. Той оставил в наследство на обичания си внук, който бил на "ти" с перото, кутиите си с хавански пури. Баба пък завещала на внучката си "най-удобното легло на света и любимата си възглавница", за да спи спокойно.

Все по-често завещанията се превръщат в отмъщения от отвъдното.
Така възрастен софиянец се постарал да остави незабравими спомени на омразните си съседи. Единият получил използвана 20 г. зъбна протеза, защото "не спирал да говори глупости". Друг комшия пък бил изненадан от завещания му счупен тирбушон, с който "да отваря със зор любимите си бутилки, докато не спира да пиянства".
Огледало, "за да види колко е по-страшна от смъртта" се паднало на собственичката на апартамента срещу вратата на покойника.

Разбира се, понякога в завещанията отмъщения няма толкова черен хумор.
За да "накаже" племенника си, който бил скаран с четенето, софиянец му оставил всъщност ценните многобройни томове на "Большая советская энциклопедия". Дядо от село обаче много искал снаха му да наследи целия селскостопански обор и й приписал кокошките и любимата си крава с телето.

Млада феминистка решила да накаже изоставилия я приятел, като му завещала любимата си книга "Мъжете са задници". Като достоен за Острова виц звучи завещанието и на младо момиче, написано в интернет за това "как иска да бъде погребано - "с двата чифта розови прашки, които получих като подарък за ЧРД; гооооооооолямото плюшено куче от Коварния Стеф; задължително поне 1 кутия цигари Parliament; всичките ми обеци за пъпа; да бъда гримирана добре!; на погребението ми да звучи бесен кючек и всички да танцуват." Както казва мой познат нотариус - всеки завещава, каквото му душа дава."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните завещания

от aum » Съб Фев 07, 2009 2:57 pm

Spaceman написа:Тя обаче използвала същите кучешки документи и се омъжила за кучето, а след неговата смърт спокойно станала единствена негова наследница, тъй като кучето, разбира се, не оставило никакво завещание.


Ето така се прилага пълната сила на правото (rofl)
Аватар
 
Мнения: 41


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта