Най-странните съдебни дела на света!...

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Най-странните съдебни дела на света!...

от Spaceman » Сря Дек 31, 2008 6:32 pm

Крайно време е да се направи класация на най-странните съдебни дела на света. Ето една такава за 2008 г.:

"http://www.24chasa.bg/Default.asp?statid=96894&rubr=0&izd=1&fsize=&swidth=800&tr=1&im=12&id=31&iy=2008


в. "24 часа", 31. 12. 2008 г.


НАЙ-СТРАННИТЕ ДЕЛА ПРЕЗ 2008 Г.


Кафява мечка от съседна Македония влезе в класацията на най-странните съдебни процеси през годината, които подбра британският в. “Таймс”. Топ 10 на най-щурите случаи били подбрани измежду съдебни процеси, които се описват всяка седмица във всекидневника:

1. Мечка на съд

Съдия в Македония изслуша дело срещу кафява мечка, обвинена, че крадяла редовно мед от едно стопанство. Пчеларят Зоран Киселовски опитал най-различни методи, за да пропъди лакомницата. Той осветил района с мощни прожектори, захранвани с генератор. Дори започнал да пуска от високоговорители турбофолк с надеждата да изгони мецаната. Тя обаче не се стреснала и продължила да краде мед. Най-накрая Киселовски завел съдебно дело - и успял. Тъй като мечката нямала законен собственик, съдът задължил държавата да компенсира пчеларя, като му присъдил парична компенсация в размер на 1700 британски лири за щети.

2. Змии спасяват глоба

Жена в Лондон се спасила от глоба за паркиране с хитро извинение. Дамата, която танцувала кючек, била спряла колата си в зона, забранена за паркиране. Тя оставила мотора да работи и отишла на представление. След като получила фиш за глоба, тя обяснила, че било необходимо да остави мотора да работи, тъй като колата била пълна със змии за изпълнението й. Моторът топлел вчечугите, за да не заспят по време на представлението й. Полицаите отменили глобата й.

3. Необичайно име

9-годишно момиче било въвлечено в съдебно изслушване в Нова Зеландия заради името й - Talula Does The Hula From Hawai. Съдията решил, че името на детето под някаква форма нарушава правата му, и го поставил под опеката на съда. В Нова Зеландия се срещали и други ексцентрични имена като “Автомобилен подслон номер 16” и за близнаци - "Фиш енд Чипс".

4. От блондинка на брюнетка

Жена в САЩ (къде на друго място, коментира “Таймс”) завела дело срещу козметичната компания “Л'Ореал” за това, че от руса косата й станала тъмнокафява след използването на боя. Шарлот Фийни обвинила компанията в нехайство, тъй като изживяното я довело до депресия и ограничило социалните й контакти. Съдията обаче отхвърлил жалбата на жената, като заявил, че тя не е представила никакви факти и стандарти, за да подкрепи искането си за компенсации.

5. Названието лесбийка

Две жителки на гръцкия остров Лесбос започнаха битка в съда, който да им гарантира, че само те имат право да се наричат лесбийки. Жителките на острова твърдяха, че модерните сексуални конотации на термина им причинили умствено объркване. Делото им обаче се провали.

6. Смъкнати панталони

Терминът “модна полиция” вече не е измислица във Флорида. Тийнейджър бе арестуван, тъй като носел смъкнати панталони, от които според полицията се виждали 4 - 5 пръста от боксерките му. Момчето имало нещастието да попадне под ударите на нов закон за провисналите панталони в Ривиера бийч. Младежът обаче се разминал с наказанието, след като съдия в щата се произнесъл, че законът е в противоречие с конституцията.

7. Близначки се сменят

Две сестри близначки бяха съдени за дългогодишна измама, при която едната се явявала вместо другата на работа. Габриела Одисио, адвокатка и съдийка от Маджента, използвала сестра си Патриция да я замества, когато ангажиментите й съвпадали. Сестрите успели да мамят всички в продължение на 3 години. Схемата им била разкрита едва след като клиент ги чул да обсъждат плановете си.

8. 50% добри новини

Загрижени за доброто здраве на хората, политици в Румъния се опитаха да прокарат закон, изискващ радиото и телевизията да излъчват поравно добри и лоши новини. Конституционният съд на страната обаче спря закона, като се произнесе, че новините са такива, каквито са.

9. Шимпанзето Матю е човек

Защитници на правата на животните сезираха върховния съд на Австрия да се произнесе, че шимпанзето Матю Пан е човек. Така те се опитаха да го осиновят. Съдията обаче отказа да разгледа случая, тъй като маймуната не била оторизирала групата да говори от нейно име.

10. Силно пъшкане

36-годишен британец бил глобен със 70 лири, тъй като пъшкал много силно, докато ваел мускули с гири в апартамента си. Съд в Кент се произнесъл, че шумът достигал до 100 децибела. (24 часа)"
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните съдебни дела на света!...

от Spaceman » Вто Фев 17, 2009 10:07 am

Олимпийската надпревара за най-идиотски дела продължава. Ето участниците от 2008 г.:

"http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-02-17&article=267123

в. "Стандарт", 17. 02. 2009 г.

Зевзек иска $90 млн. за изгубени гащи

Янки класираха най-нелепите съдебни дела на годината

Според наблюдатели на съдебния живот не само в Щатите, а и в останалата част на света, все по-често вече ще се водят куриозни дела. Това е заради икономическата криза - народът става все по-изобретателен как да спечели пари

Най-нелепите съдебни дела, заведени в САЩ през миналата година, бяха отличени с наградите "Стела", съобщи Прес асосиейшън. Наградите носят името на Стела Либек от Албъкърк, Ню Мексико, която успешно осъди веригата за бързо хранене "Макдоналдс" за 2,86 млн. долара през 1992 г., тъй като се опарила с „много горещото” кафе в популярната верига.

Сред бисерите тази година е делото на вашингтонски адвокат, съдещ химическото чистене, което загубило панталоните му. Заради причинено "умствено страдание, неудобство и дискомфорт" той иска $90 милиона .

Друг победител е жена, която изляла напитка върху приятеля си в ресторант във Филаделфия, а след това се подхлъзнала върху течността, счупила си таза и успяла да осъди ресторанта за 158 000 долара.

Щедро компенсирана е била и Кара Уолтън от щата Делауеър, която счупила два предни зъба в опита си да се промъкне през прозореца на тоалетна в нощен клуб. За компенсация на „нанесените щети, собствениците на клуба е трябвало да изплатят на Кара 12 000 долара.

Забележителен е и случаят на Мерв Гражински от Оклахома, която осъдила производител на каравани, защото катастрофирала със 100 км/ч, докато си правела сандвич.

Терънс Диксън от Бристол спечелил 700 000 в зелено от застрахователната компания на семейството, чиято къща той ограбил, защото осем дена не можал да излезе от гаража.

Джери Уилямс от Литъл Рок е сред другите онеправдани в класацията, с обезщетение е размер на 14 500 долара плюс медицински разноски. Господин Уилямс бил ухапан от завързаното в съседния двор куче, след като многократно обстрелвал горкото животно с пистолет с топчета, покатерен на оградата.

Деветнайсетгодишният Карл Труман от Лос Анджелис също е успял да убеди съдиите, че има право на компенсация. Съседът на Карл е прегазил ръката му, докато момчето крадяло тазовете на гумите от автомобила му.

А Катлийн Робъртсън от Остин спечелила 55 700 лири плюс медицински разходи, съдейки собствениците на магазин, където тя се спънала в малкия си син и счупила глезена си.

Някои адвокати предупреждават, че заради кризата броят на нелепите дела се увеличава, защото хората стават все по-изобретателни в начините да спечелят пари."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните съдебни дела на света!...

от Spaceman » Сря Фев 18, 2009 3:06 pm

Руснаците с право се имат за Велика сила! В това число и във воденето на абсурдни съдебни дела. Ето подробности:

"http://dnes.dir.bg/2009/02/18/news4021509.html

6 години борба да кръстят дете - БОЧ РВФ 260602

Московската служба за гражданска регистрация вече шест години отказва да издаде удостоверение за раждане и да регистрира дете, кръстено от родителите си БОЧ РВФ 260602
Отказът ни е в интерес на самото момченце, съобщи заместник-началникът на службата Татяна Ушакова, цитирана от РИА "Новости", на която се позова БЛИЦ.

Родителите пък изобщо нямат желание да дадат на детето си друго име освен БОЧ РВФ 260602, което се дешифрира като "Биологичен обект човек от рода Воронини-Фролови, роден на 26 юни 2002 година".

“Това дело се гледа от не една съдебна инстанция, но на родителите категорично се отказва да регистрират детето с това име. Всичко е направено в защита интересите на самото дете. Та родителите са длъжни да мислят за детето, как ще живее то с това име, не за собствените си амбиции”, каза Ушакова. Тя обаче призна, че няма закон, който да забранява подобни имена. Служителката допълни, че родителите са се обърнали и към съда в Страсбург, но там са отказали да гледат делото, предаде РИА “Новости”."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните съдебни дела на света!...

от atanassoff » Пон Фев 23, 2009 1:51 pm

ОСЪДИХА ИНДИЕЦ ЗА 50 ЦЕНТА ПОДКУП ОТПРЕДИ 24 Г.

Индийски съд призна за виновен 75-годишен лекар, задето преди 24 г. е приел подкуп, съобщава Ройтерс.

При това не става дума за някаква солидна сума, а едва за 25 рупии (51 цента).

Д-р Балгонид Прасад е взел парите от уличен метач, за да му издаде фалшив болничен лист.

Това се е случило през 1985 г., което обаче не е попречило индийската федерална полиция да арестува Прасад и да го предаде на съда.

Не се съобщава каква присъда е получил корумпираният лекар, заключава Ройтерс.


Източник: http://bgjokes.com/gotini-istorii/istor ... to-podkup/
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Най-странните съдебни дела на света!...

от Spaceman » Сря Фев 25, 2009 11:47 am

Презумпцията за невиновност е велико нещо! Спасява не само невинни, но и... виновни. Ето подробностите:

"http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3436&sectionid=31&id=0001501

в. Сега, 25 февруари 2009 г.

Съд оправда близнаци – не можа да определи виновния

Следствие, прокуратура и магистрати не успяха да установят кой от еднаквите братя е наркотрафикантът, заловен с дрога. Дори ДНК помогнала на престъпника да отърве бесилото

Юри Михалков

В Малайзия наркотрафикантите се осъждат на смърт чрез обесване.

Близнаци в Малайзия разпънаха на кръст правосъдието на тази държава в Югоизточна Азия. В крайна сметка Темида бе принудена да си затвори очите за доказано престъпление и да оневини наркотрафикант, за да не прати невинен на бесилото. Съд в столицата Куала Лумпур не можа да установи кой от абсолютно еднаквите 27-годишни близнаци Сатис и Сабариш Радж е заловеният наркотрафикант - и то въпреки откритата у него дрога. Оказва се, че нито полицаи, нито експерти по ДНК, нито разследването като цяло са успели да докажат кой от близнаците е бил арестуван заедно с пренасяния от него наркотик. И за да не пострада невинен, съдът оправда и двамата - въпреки че единият от тях е заслужавал да увисне на бесилото според местните закони срещу наркотрафика. От 1975 г. контрабандата на наркотици в Малайзия се наказва със смърт, оттогава се обесени над 200 души.

В съдебната история на нашата цивилизация случаят несъмнено трябва да бъде поставен в графата "рядък уникат". Всичко започва следобед на 5 август 2003 г. , когато единият от близнаците се прибира у дома и паркира колата в двора на къщата си, разкрива малайзийският в. "Ню стрейтс таймс", най-старото издание на английски език в Югоизточна Азия. Той отваря багажника на колата и изважда оттам найлонова торбичка. Това обаче се сторило подозрително на патрулиращите наблизо двама полицаи Н. Секаран и Мохамад Сидек, които видели младежа и решили да проверят съдържанието на плика. Надниквайки в багажника, те откриват още една торбичка с дрога. Тогава решават да влязат в дома на младежа, използвайки носените от него ключове. Започват обиск и откриват още

18 торбички с наркотици

В един момент на вратата се позвънява - за щастие на задържания, както ще се окаже впоследствие. Полицаите отварят и виждат пред себе си стопроцентово копие на вече заподозрения младеж. С една дума - близнаци. При това облечени напълно еднакво. Те проверяват втория и намират у него ключове, но от колата, а не от апартамента. Без да подозират в каква клопка ще попаднат, служителите на реда решават да арестуват и втория младеж.

Обискът в жилището продължава, младежите трябва да отговарят на въпроси, да попълват и подписват документи, да обясняват какво е предназначението на една или друга вещ, заинтересовала полицаите. Те не стоят на едно място, а са принудени да се движат из жилището - при това по искане на самите полицаи. И в един момент служителите на реда осъзнават, че са попаднали в капана на собствените си действия - изгубили са следата кой от двамата е задържаният с дрогата в колата. С други думи, кой е престъпникът.

Тогава арестуващите карат близнаците да застанат един до друг, надявайки се по разликата да стигнат до истинския нарушител. Разлика наистина има, единият близнак е малко по-висок. Разликата обаче не върши никаква работа. Полицаите не знаят кого са спипали долу в колата - по-високия или по-ниския близнак.

Изскача и друга разлика - за да подпише протокола за ареста,

един от близнаците слага диоптрови очила

Само че и тази разлика е с нулев коефициент на полезно действие. Близнакът, прибрал се с колата, не е бил с очила на лицето. Без очила на лицето бил и близнакът, който дошъл при брат си. Като цяло полицаите не могат да установят кой от стоящите пред тях еднакви мъже е първият арестуван.

Все пак двамата си прибрани в предварителния арест. Пред началството служителите на реда настояват за още малко време, докато установят кой близнак е спипаният наркотрафикант. Усилието им е напразно. Тогава разследването прибягва до науката - от близнаците се вземат ДНК проби. За ужас обаче на разследващите и ДНК-то се оказва еднакво на 100 процента.

Прокуратурата все пак решава да доведе нещата докрай. Така или иначе има заподозрян в наркотрафик, има и веществени доказателства - общо са намерени и конфискувани 166 кг канабис и 1.7 кг суров опиум. Заподозрян се оказва и по-големият брат на близнаците, 43-годишният Дева Радж, но поради тежко заболяване той "отпада от играта".

Така редкият уникат стига до съдебна зала. За Темида обаче той се оказва не горещ, а направо парещ картоф. Съдийката Датук Захарах Ибрахим е изправена пред "сбъркан казус", при който грешното решение е програмирано - осъден невинен или оневинен виновник.

Словото си на заключителното заседание съдийката започва с тезата, че събраните доказателства повдигат подозрения

кой от близнаците е арестуван пръв:

"Моето задължение според изискванията на закона е да определя дали обвинението е успяло да представи неопровержими факти срещу обвиняемите. В случая имаме двама еднакви близнаци. Полицаите и до днес не са убедени кого са арестували първи".

Агенция Франс прес цитира и други нейни думи: "Това е много необичаен случай, защото имаме работа с асболютни близнаци. Дори ДНК-то не доказа нищо. Тя би могла да бъде както на Сатик, така и на Сабариш".

Накрая тя каза: "Невъзможно е първият арестуван близнак да не е знаел какво има в найлоновите торби. Въпреки че единият от двамата е извършил престъпление, аз не мога да обява кой е той. Не мога да изпратя невинен на бесилото".

Датук Захарах Ибрахим обявява двамата близнаци за невинни, макар единият от тях да заслужава бесилото. Невярващите Сатик и Сабариш се разплакват, а близките в съдебната зала се втурват да ги прегръщат.

"Уникатът" се вписва в известната "дилема на арестанта", при която всеки заподозрян може да се измъкне чрез въвличане на друго лице, но само ако двамата си имат пълно доверие, коментират познавачи, цитирани от "Ню стрейтс таймс".

И един друг подобен случай:

Следствието прати зад решетките двойничка

Междувременно в Италия 24-годишна сицилианка лежа погрешка в затвор, защото била двойничка на истинската престъпничка, разкри в. "Кориере дела сера". Мария Андо от Палермо, най-големия град и административен център на остров Сицилия, прекара девет дни зад решетките, след като била заподозряна в опит за убийство и грабеж. Разследването срещу Андо започнало през август 2007 след нападение срещу таксиметров шофьор от сицилианския град Катания, който бил тежко ранен. Тя била арестувана от карабинерите поради силните й прилики с предполагаемата престъпница. "С мен се отнасяха като с престъпник, изживях ситуация на истински ужас, и то в среда, в която се чувстваш извън времето заради целия този парадокс. Аз никога не съм била в Катания", каза Андо.

В хода обаче на разследването бе доказано, че Андо е само двойничка на истинската престъпница. Тя била спасена от клопката на правосъдието благодарение на свидетелствата на приятелките си. Те доказали, че в деня на престъплението Мария Андо е била неотлъчно с тях в Палермо. "Не мога да разбера как е възможно в затвора да се прати човек с чисто досие и как е възможно магистратът, направил тази грешка, изобщо да не бъде наказан", възкликна Андо пред медиите.

Междувременно следствието по случая доведе до арестуването на малолетна бездомница, смятана за истинската извършителка на престъплението."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните съдебни дела на света!...

от Spaceman » Сря Юли 15, 2009 10:56 am

Ето още един достоен претендент за най-странно съдебно дело в света:

"http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=374852

15. 07. 2009 г. "Дарик Нюз"

Саудитско семейство, живеещо близо до Медина, е подало иск пред шериатския съд срещу местен джин за кражби и насилие, предаде БиБиСи.

В иска се съобщава, че злият дух е обвинен в кражба на мобилен телефон и хвърляне на камъни. Ищците узнали, че домът им е обитаван от дух едва, след като живели в него 15 години. Поради нежелателната му активност се наложило потърпевшите да напуснат жилището си.

Първоначално те чували странни звуци, а после арабският полтъргайст започнал да хвърля камъни, с което изплашил децата.

Повечето хора на запад асоциират джиновете с героите от филма на Дисни за Аладин, допълва БГНЕС. В ислямския свят тези духове имат доста по-лоша репутация, като се счита, че те често вредят на хората за отмъщение или от ревност. През повечето време те са невидими, но могат да приемат различни човешки форми."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Най-странните съдебни дела на света!...

от Spaceman » Пет Юли 31, 2009 9:28 am

Ето и едно повече от странно дело, водено в български съд. Бивша съпруга съди бившия си съпруг за причинени неимуществени вреди в резултат на това, че съпругът й не е изпълнил даденото при сключването на брака свое обещание бракът да е "до живот"!...

Ето и подробностите:

"В. Стандарт, 31. 07. 2009 г.

http://paper.standartnews.com/bg/articl ... cle=287793

Темида остави мома без зестра

Районният съд в Благоевград отряза мерака на зарязана булка да получи зестра от 1000 евро, 2 товара царевица и 2 декара нива. Гергана Крънчова от българомохамеданското село Долно Осеново загуби делото срещу бившия си съпруг Валентин Чобанов. След развода между двамата тя заведе граждански иск в съда за 6000 лева обезщетение плюс лихвите върху тази сума заради неизпълненото обещание "женитба за цял живот". Гергана се чувствала опозорена след края на брака, а в селото я гледали с други очи.

Преди сватбата през 2007 година младоженецът обещал на изгората си щедри армагани, ако е девствена. Зестрата пък е описана в тетрадката на ходжата Мустафа Мустафов. На практика обаче това не е документ и няма никаква юридическа стойност. Няма дори подписи в ритуалната книга на ходжата.

Владимир Симеонов"
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта