Куриози

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Куриози

от Spaceman » Пет Сеп 12, 2008 3:59 pm

Доживяхме и свидетел по наказателно дело, който е... куче! Ето подробностите:

"http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=549542

Куче се явява като свидетел по дело

Животното започнало да лае ожесточено при вида на подсъдимия

Куче с прякор Скуби е първото животно в света, явило се като свидетел в разследване на убийство, предаде БТА. Смята се, че кучето е било със своята 59-годишна стопанка по времето, когато тя е намерена обесена в апартамента й в Париж.

Според полицаите става въпрос за самоубийство, но близките на жената са поискали разследване на убийство. При предварителното изслушване Скуби е бил отведен до подсъдимата скамейка от ветеринар, за да видят заседателите как той ще реагира на подсъдимия.

Свидетели твърдят, че кучето е започнало да лае "бясно". Целта е била да се провери дали има достатъчно основания да започне разследване на убийство.

Предстои съдия Тома Касюто, който е похвалил Скуби "за примерното поведение и неоценима помощ", да вземе решение.

Говорител на Съдебната палата е потвърдил, че това е първият случай във Франция, при който куче се явява като свидетел в криминално разследване. Според него "почти сигурно е", че случаят е първият по рода си и в света."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Куриози

от Spaceman » Сря Дек 17, 2008 10:20 am

И това ако не е куриоз! Всъщност, ако се замисля, това май е бъдещето!...

"http://curious.actualno.com/news_207904.html

Австралийско семейство беше уведомено за загубата на дома си чрез Facebook, след като всички останали методи за връзка пропаднаха, предаде Лента.ру.

За необичайният способ за известяване, юристът Марк Маккормак е получил разрешение от Върховния съд на Федералната столична територия на Австралия.

Къщата е отнета още на 3 октомври, когато ответниците не се явили на съдебно заседание за неплатени вноски.

По-рано пред съда са поставяни искания за известяване чрез мрежата Facebook, която има 140 милиона потребители. Тогава съдът отхвърли исковете с аргумента, че все още не са изчерпани възможностите на обикновената поща.

В други случаи е разрешавано уведомяване по електронна поща или sms."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Куриози

от atanassoff » Сря Дек 17, 2008 1:18 pm

Натам вървят нещата. Нищо чудно скоро и българският законодател да вкара в действие подобни инструменти (ако вече не е - нямам поглед върху новия ГПК). Хипотезата за уведомяване по фейсбук обаче е несериозна - т.е. нямам съмнение че ще се наложи в България, където абсурдът винаги печели срещу справедливостта.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron