Не може да бъде!...

Не всичко в правото е сериозно. Понякога то предизвиква нашите усмивки. Чрез странни разпоредби, смешни истории в съдебната или учебната зала, студентски "бисери" и пр.

Не може да бъде!...

от Spaceman » Пет Мар 14, 2008 12:20 pm

И това доживяхме. В Македония осъдиха... мечка! Впрочем, ето подробностите:

"http://www.focus-news.net/?id=n908911

Агенция ФОКУС
14-03-2008

РИА Новости: Македония се връща в Средновековието

Съдът в Битоля осъди мечка, която крадяла мед от кошерите на местен пчелар, предаде РИА Новости. Собственикът Зоран Киселоски пробвал различни начини да се пребори с набезите на животното: в началото опитал да го прогони, пускайки силно музиката на Цеца Ражнятович. След това си купил генератор и осветил участъка, което заедно с музиката, помогнало... но само за седмици, защото акумулаторът се изтощил, а музиката писнала на пчеларя.

Отчаян, той подал молба в съда. Делото продължило около година, естествено в отсъствието на обвиняемата мечка. В крайна сметка съдът я призна за виновна и реши да присъди обезщетение на пострадалия в размер на 140 хиляди динара (около 3 хиляди долара). Тъй като мечката няма собственик, който да плати щетите, държавата ще поеме дълга.

Подобен съд над животни е извършван през Средновековието в Западна Европа, тъй като за животните се е мислело като за мислещи и съзнаващи действията си същества. Извършилите престъпление животни получавали обвинение, били арестувани и затваряни в общ затвор, били разпитвани и изслушвали свидетелите, а съдът тълкувал издадените от тях звуци чак до 14 век. "
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Не може да бъде!...

от Spaceman » Пон Дек 22, 2008 2:53 pm

Финландците не остават по-назад от македонците, защото разкриха крадец чрез... комар!
Ето подробностите:

"http://dnes.dir.bg/2008/12/22/news3773005.html

Откриха автокрадец по кръвна проба от комар

22 декември 2008 / News.dir.bg

Финландската полиция идентифицира автокрадец чрез изследване на ДНК от кръвна проба, взета от комар.

Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Случаят се отнася за кола, открадната през юни в Лапуа, на около 380 километра, северно от Хелзинки. Скоро тя била намерена край ж.п. гара на 25 километра от мястото на кражбата.

"Полицейският патрул извърши оглед на колата и забеляза насмукал се с кръв комар. Той беше изпратен за лабораторни изследвания, които показаха, че кръвта принадлежи на човек от криминалния регистър на полицията", казва пред АФП инспектор Сакари Паломаеки.
Заподозреният отрича да е откраднал колата. Той твърди, че бил качен на автостоп от крадеца.

Полицейският инспектор казва, че сега прокурорът трябва да се произнесе дали доказателството от ДНК-анализа е достатъчно за повдигане на обвинение. Финландските полицаи поясняват, че за тях е рядкост да използват насекоми за разкриване на престъпления, макар че се интересуват от всичко, намерено на местопрестъплението.

"Не е обичайно да се използват насекоми. По време на обучението не са ни инструктирали да търсим комари на местопрестъплението. Много е трудно да се намери един малък комар в кола. Това само показва колко щателен е полицейският оглед", казва Паломаеки. "
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта