На 10 прокурори само един знае чужд език

Струва ли си да се стажува в адвокатска кантора по време на студенството? Не пречи ли това на образованието? Помага ли куриерството на преписки за това да станем по-добри юристи?...

На 10 прокурори само един знае чужд език

от atanassoff » Сря Дек 05, 2007 1:20 am

Ето едно интересно интервю, на което попаднах наскоро:

http://www.prb.bg / Светлана ЙОРДАНОВА


- Г-н Михов, споделяте ли мнението, че се нуждаем от специални закони срещу мафията?
- Познавам работата на прокуратурите почти в цяла Европа. Идеята за централизирана прокуратура в рамките на съдебната власт е правилно решение. Това е нашата традиция и като цяло не трябва да излизаме от нея. Не смятам, че имаме нужда от специални закони срещу мафията или от създаване на специални прокуратури като тези в Италия и Испания. В България прокуратурата е изцяло ръководител на процеса в досъдебното производство. В нашите закони има достатъчен потенциал, за да вършим работата си. Друг е въпросът, че според мен сегашният НК се нуждае от промени.

- В каква насока?
- Да се разшири броят на деянията, които да бъдат санкционирани по специален административен ред. В НК могат да се предвидят два вида престъпления - т. нар. простъпки и същински престъпления. Прокурорите е нужно да се концентрират върху работата по тежките престъпления.

- Нашият прокурор конкурентоспособен ли е в сравнение с магистратите от другите държави? От какво се нуждае?
- Като професионална подготовка българските прокурори по нищо не отстъпват на колегите си от ЕС. Но програмите за обучение имат огромно значение. Например езиковата подготовка. Недостатъчно се знаят чужди езици. По този повод сме критикувани неведнъж от ЕС. Проблемът е поставян не само за България, а и за други държави като Испания, Португалия, Италия и др.

- Колко прокурори у нас знаят чужд език?
- Ако приемем, че в България в момента има 1650 прокурори, мога да кажа, че не повече от 10% владеят писмено и говоримо чужд език. Около 160 са заявили готовност да говорят един от езиците на ЕС- френски, немски, английски. Това е недостатъчно. И бе констатирано в последния доклад за индекса на съдебната реформа, който се изготви от американците.

- А във ВКП колко от висшите магистрати говорят чужд език?
- Не повече от 10, от общо 90. В районните прокуратури все повече прокурори говорят езици. Но законът поставя и условия за години стаж при израстването в кариерата. В Испания например в продължение на 5 г. са пращали прокурорите на курсове независимо от тяхното желание.

- И какъв е резултатът?
- В момента там над 30% от прокурорите, при положение че испанския език все пак се знае в рамките на ЕС, говорят поне един чужд език, а голяма част говорят по два -френски и английски. Смятам, че за езиковото обучение би могла да работи и Асоциацията на прокурорите в България.

На 7 декември се очаква Асоциацията да избере ново ръководство, след като Росен Димов даде оставка. Сочат ви за един от кандидатите заедно с апелативния прокурор на София Вичо Вичев. Това вярно ли е?
- Издигането на кандидатури ще стане на самото събрание, предварително няма процедура. При условие че бъде издигната кандидатурата ми, бих приел по няколко причини. Смятам, че публичното обсъждане на кандидатурите за такава сериозна организация е полезно и всеки трябва има ясна платформа. Да има и прозрачност при избора. Не бива да се допускат практики, както по времето на Никола Филчев, ръководството на прокуратурата да се опитва да се намесва в избора на управителен съвет. Понастоящем това не се случва.

- По-рано асоциацията се сочеше като неофициалният говорител на Филчев. Каквото той се въздържаше да каже, тя го казва с декларации. Сега тя ще бъде ли говорител на Борис Велчев?
- Г-н Велчев казва ясно и публично това, което мисли за проблемите в прокуратурата и начините за преодоляването им. Той не се нуждае от това асоциацията да огласява възгледите му. А и неговото поведение като ръководител спечели подкрепата на гилдията.

- Какво ще направите, за да върнете доверието на прокурорите?
- В последните 2 г. и половина асоциацията поизостави обучителната дейност. А имаме опит по програми в областта на борбата срещу трафика на хора. Проведохме семинари за разследване на финансови престъпления, използване на СРС-та и др. Трябва да се работи за усвояване чрез асоциацията като неправителствена организация на финансови средства по програми от ЕС. Втората насока - да се защитават професионалните и синдикални интереси на магистратите. Асоциацията има право да изразява становища пред КС по определени дела. Може да заложи и много социални елементи в програмата си. Например - относно доброволното пенсионно и здравно осигуряване на прокурорите, за изграждане на ведомствен жилищен фонд. За осигуряване на лечебно заведение, както МВР болница, например. Другата област е прилагането на етичния кодекс. Ако той съществува само на книга, не може да се очаква, че ще породи ефект. В асоциацията още не е създадена комисия по етика, която да разглежда жалби и сигнали за нарушения на етичните правила. Това е и една от причините да не са получавани сигнали в управителния съвет за нарушение на прокурорската етика.

- Нарушението на етичните правила може ли да е основание за понижаване или наказание?
- Да. Според Закона за съдебната власт нарушаването на правилата за професионална етика и извършването на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, са самостоятелни дисциплинарни нарушения. Това не означава, че ние ще можем да наказваме пряко. Бихме могли да изготвяме становище по конкретен казус, което да представим на ръководството на прокуратурата, на главния прокурор или на ВСС.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта