Обучението по право в Англия и Германия

Качеството на обучение в юридическите факултети. Разминаването между теория и практика. Как да се направят лекциите и упражненията по-полезни. Оценката Ви за преподавателите...

Обучението по право в Англия и Германия

от Spaceman » Пон Сеп 24, 2007 3:00 pm

Със сигурност има от какво да се поучим от обучението по право в големите западноевропейски държави. Ето, например, как се става юрист в Англия и в Германия:

"http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-09-24&article=204699

6000 лв. за адвокат в Англия

Западните вузове уреждат и стажове на младите юристи

С влизането на страната ни в ЕС пред младите българи се отвори ново пространство, в което ще се търсят все повече специалисти - европейското право. Бъдещите юристи изучават европейските закони и у нас, но диплома с юридически познания, призната в цяла Европа, може да се получи във всяка от страните членки на съюза.
Много наши сънародници учат право, дори и като втора специалност в Англия, Холандия, Германия, Франция. Те усвояват едновременно местно и европейско право, което за някои дава просто познания, допълващи основната специалност, а за други се превръща в кариера.

Във Великобритания таксите са като във всеки друг ВУЗ - 3000 евро годишно. Само 1500 евро пък е тарифата за година в Холандия. В САЩ системата на обучение е по-различна - там правото се изучава като магистратура и в специалността се кандидатства едва след завършване на бакалавърска степен. В Европа е достатъчна диплома от средното училище и езиков тест. Приемането е по обичайния ред за съответната страна.

Повечето от формите на обучение фокусират подготовката върху паралелното развитие на академичните умения и практическото прилагане на правото. Един от задължителните модули е "Правото в практиката", при който се симулира работна среда и студентите влизат в ролята на юрисконсулти или адвокати, съветвайки своите "клиенти" по различни юридически проблеми. Като част от обучението се предлага възможност за работен стаж в местна юридическа фирма или при практикуващ адвокат.

Факултетите предлагат различни степени на образование: BA, LLB (Hons) - бакалавърски степени, и комбинирана програма - Law with Languages scheme, която дава възможност за получаване на допълнителна квалификация по език. Възможна е също така двегодишна схема за тези, които вече са се дипломирали в специалност, различна от правото. Всяка от схемите е внимателно замислена, така че през първата година студентите, които нямат натрупани знания по право, да бъдат запознати с основните принципи и методология в юриспруденцията. Основните професионални предмети се изучават през първата година. За улеснение на студентите университетите предлагат най-популярните комбинации на предмети в т. нар. тематични LLB схеми, което гарантира включването на всички фундаментални предмети, необходими в правното образование.

На студентите се дава възможност да изкарат част от своя курс на обучение в чужбина. Съществува обмен на студенти с университети в САЩ, Белгия и Холандия. Там може да се завършат един или два семестъра, обикновено през втората година от обучението, потапяйки се в живота и културата на другата страна, като курсът продължава да се води на английски език.

Специалната схема на обучение Year in Employment Scheme (YES) пък дава възможност за отлагане на последната година от обучението, за да се започне работа. Установените бизнес контакти в този период повишават шансовете за добра кариера.

Доста българи напоследък избират правно обучение в Англия. Въпреки че тяхната юридическа система е доста различна от нашата, там успешно се покриват всички курсове по европейско право. Има и възможност за практика на разменни начала в други страни, а дипломата, съчетана и със завършено друго висше образование, отваря врати за международна кариера.

Британската правна система е пренесена през океаните и прилагана в много страни извън Острова. Нейните съдебни процеси се основават на т. нар. прецедентно право. Обучението е тригодишно и приключва с получаване на диплома за бакалавър - LLВ. В някои от държавите членове на Британската общност в зависимост от правата и задълженията, които имат, адвокатите са разделени на два вида: solicitor - адвокати, които имат право да пледират пред нисши инстанции, и barrister - адвокати с права да пледират пред висши съдебни инстанции. Въпреки че много от държавите от Британската общност нямат такова разграничаване, повечето студенти обикновено се квалифицират като barrister независимо от факта, че това изисква значително по-задълбочено обучение и повече време. Курсът, водещ до получаване на квалификация barrister, продължава една академична година и се нарича професионален адвокатски курс. Предлага се от голям брой университети в Англия и Уелс. По време на обучението студентът се присъединява към едно от четирите адвокатски сдружения в Лондон, които издават разрешение за адвокатска практика. В края на обучението успелият студент бива "призован в съда", което в действителност му дава професионалната квалификация и правото да практикува като юрист. С бакалавърската степен LLB и квалификация barrister студентите могат да работят и в родните си страни, въпреки че е възможно местните съдебни инстанции да изискат приравнителни курсове.

В Англия и Уелс има над деветдесет университета, предлагащи юридическо образование. Тъй като таксата за обучение е стандартизирана, финансовият въпрос не е от особено значение. Обучението в Лондон обаче излиза значително по-скъпо, тъй като цената на живот в столицата е с около 25% по-висока от тази в другите градове. Избирайки университета, в който ще учи, всеки трябва да знае каква е репутацията на даденото училище по право.
Може би един от най-големите стари университети по право в Обединеното кралство е този в Кардиф. В него учат над триста чуждестранни студенти от 26 държави. Всеки университет има своята репутация и позиция в рейтинга на висшите училища - колкото по-добър е вузът, толкова повече се покачва авторитетът на завършилия го. Информация относно рейтинга на избрания ВУЗ може да бъде получена от направената в края на 1996 г. класация на всички училища по право. Изготвянето й отнема почти три години и е последната и най-точна оценка на университетите, предлагащи правно образование. Допълнителна и детайлна информация се предлага в техните каталози и интернет страници.

Придобитата в Обединеното кралство образователна степен означава, че всеки неин притежател има международен работен паспорт, позволяващ му да комуникира, преговаря и сключва сделки от името на своите клиенти, независимо къде се намират те.

За разлика от САЩ, където кандидатът трябва да е завършил бакалавърска степен, преди да постъпи в юридически факултет, единственото изискване за студентите по право в Германия е гимназиалната диплома. Учебният план там е разделен на три вида курсове. На първо място, естествено, са основните лекции. На този етап от обучението контактите между преподавател и студент са слаби (за разлика от американската система на обучение по право, където се използва т. нар. метод "Сократ"). Посещаването на лекции не е задължително, затова студентите влизат само в часове, които те самите смятат за интересни или особено значими за практиката си като юристи.

По-важни са упражненията, при които студентите решават тестове - хипотетични казуси, които трябва да бъдат решени само на база изучаваните до момента закони. Има и писмени задачи - също правни казуси, които изискват решаване с помощта на помощна литература. Решенията след това биват защитавани пред целия курс. Оценка се поставя, когато студентът е преминал един от трите теста и една от двете писмени задачи. Тази структура се използва при подготовката по гражданско, административно и наказателно право. Студентът трябва да премине през такъв изпитен цикъл за всеки предмет по два пъти, веднъж в начинаещо и втори път в напреднало ниво. На трето място в обучението са работните групи, в които студентите се готвят по горепосочените предмети под ръководството на арбитър. Той е студент, завършил първата част на програмата и преминал първата част от немския еквивалент на изпит на подсъдимата скамейка (Erstes Staatsexamen). Този изпит се състои от седемчасов писмен тест, четири часа за гражданско право, два за административно и един за наказателно.

В период от две години арбитърът изпълнява службата едновременно на държавен и частен адвокат. През това време той полага втора част на юридическия изпит, който му позволява да практикува право."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Обучението по право в Англия и Германия

от Jantex » Сря Сеп 26, 2007 1:27 pm

Spaceman написа:... направената в края на 1996 г. класация на всички училища по право.


А къде можем да я видим тази класация? (thinking)
The only thing Columbus discovered was that he was lost!
Аватар
Модератор
 
Мнения: 254


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта