Има ли корумпирани преподаватели и служители в Университета?

Качеството на обучение в юридическите факултети. Разминаването между теория и практика. Как да се направят лекциите и упражненията по-полезни. Оценката Ви за преподавателите...

Има ли корумпирани преподаватели и служители в Университета?

от Spaceman » Пет Юли 31, 2009 11:51 am

Корупцията в СУ може би е мит. Във всеки случай често се говори за нея, но никога с реални имена и факти.

Ето един интересен анализ на историята на корупцията във висшето ни образование:

"КОРУПЦИЯ В УНИВЕРСИТЕТА

в. Монитор, 30 Юли, 2009

Проф. Михаил Константинов

Системният подход гласи, че щом една система е калпава, то всичките й подсистеми също са калпави. Вярно е и обратното. Следователно да се мисли, че в България корупция има навсякъде, но в образованието и науката няма, е повече от наивно. И тъй като на мен професия са ми именно образованието и науката, съм в правото си да кажа какво се случва в тези две области у нас.

Не знам как точно е било в Царство България, но тогава е имало един университет - Софийският, а през 1942 г. пак в София се открива Държавната политехника. От нея се отделят и днешните технически университети на територията на София. Имах честта и удоволствието да познавам някои от големите учени и преподаватели от ония времена и съм сигурен, че те не са си и представяли бедствието, сполетяло двете направления, в които България през по-голямата част от ХХ век заемаше достойно място в Европа и света - натиканото днес в ъгъла висше образование и кретащата наука.

С прояви на корупция във ВУЗ (така се наричаха по време на соца университетите) съм се сблъсквал лично преди повече от 40 години. Например през 1966 г. децата на дейците от Политбюро и ЦК на БКП, а вероятно и на други гаулайтери, дни преди изпита знаеха условията на конкурсните задачи по математика. Само дето някои от тях не можеха да ги решат сами, та се наложи да прибегнат до помощта на нас, плебеите. Тази случка, разиграла се преди 43 години, днес може да бъде потвърдена от мнозина.

Друга порочна схема по време на соца бяха заделените квоти във ВУЗ за отрочетата на активните борци против фашизма и капитализма. Цинизмът тук беше особено нагъл, защото отрочетата първо кандидатстваха на общо основание и само ако не ги приемеха по нормалния начин, влизаха през квотите. Впрочем сред тези деца имаше достойни хора, които се отказваха от привилегиите и се бореха сами за място под слънцето. Доколкото знам, повечето от тях успяха. Така че не всичко се свежда само до калпавата система, а и до хората и техния морал. Който, за чест на страната ни, никога не е изчезвал напълно от тези земи.

В обикновените и военни университети по ония времена се обучаваха и деца на разни шефове от развиващите се страни. Имаше и свестни между тях, особено от Северен Виетнам и Северна Корея, но мнозина не биха завършили нормално висше училище и посмъртно. На тях дипломите им ги подаряваха с височайше разпореждане на ЦК на БКП, което университетите не можеха да пренебрегнат. Имаше си и най-обикновена корупция. Средната цена за изпит на безнадежден като студент, но иначе заслужил боец против империализма, беше 100 долара - не много по-различно от днешните тарифи, ако се отчете тогавашният стандарт. Много от тези с подарените дипломи после се върнаха в родината си и станаха началници. И по-добре, защото иначе някакъв с подарена диплома такава къща ще построи или такава операция ще направи, че ще остави след себе си трупове. Оттогава е и златната метафора "като знам какви инженери произвеждаме, ме е страх да отида на доктор".

Но соцът си е соц, а ние живеем тук и сега. Под лозунгите "обикновен бизнес" и "парите не миришат" университети и университетчета продаваха и продават изпити, а и цели дипломи на по-заможни и зажаднели за съответната тапия лица. Старият виц "Защо влакът забавя на гара Х? Ами да могат студентите да си вземат дипломите" е именно по този повод. Видни мутри и мутреси от периода на първоначалното натрупване на капитала (днес част от тях са на два метра под земята) взеха дипломи за бакалаври и магистри, без да знаят къде се намира университетът, на който се числят възпитаници. Основен начин за получаване на учебната услуга е, разбира се, измисленият още от финикийците способ за разплащане - парите. Има обаче и друг начин, който днес бихме нарекли с политически коректното и често лъжливо наименование "сексуален тормоз". Типичният вариант е леко застаряващ, а може и съвсем млад мъж преподавател, при който учебната услуга се заплаща в натура от не дотам гнусливи студентки. Но и тук нещата се еманципираха и не са редки случаите, когато преподавателят е жена, а студентът - обикновено жиголо. Разбира се, възможни са и всички останали комбинации между половете, които според някои ентусиасти били цели пет на брой.

Трета корупционна форма в университетите и училищата са частните уроци, при които рушветът се плаща в скрита форма, а някъде даже легално се санира, като се платят (част от) дължимите данъци за урочната дейност. Но и когато не са явна корупция, уроците в университетите са, като минимум, дейност в условията на конфликт на интереси. Дори ако преподавателите си "разменят" студентите, за да не е съвсем ачик работата.

Трогателно тъпи обяснения се чуха напоследък от ръководството на един национално-световен университет във връзка със скандала за купуване на изпити и семестриални заверки. Има шанс у нас да се окаже разкрита уникална корупционна схема с участието на един-единствен асистент и на един друг, дето само го снабдявал с лични карти за еднократна употреба.

Не е хубаво това, дето някои ни мислят чак толкова за балъци. Честният и печеливш (доколкото това изобщо е възможно) начин за действие в такъв случай е да признаеш всичко, което няма как да бъде скрито. Така се гаси горски пожар - чрез мъничко насрещно контрапожарче. Доколкото съдя по началните реакции и вътрешни проверки обаче времето за правилни действия там е изтекло. Остава да видим дали досъдебното производство за корупция във въпросния университет ще бъде заглушено по друг начин. Или пък ще се стигне до оздравителни присъди - морални и съдебни. На мястото на разследващия прокурор бих предложил амнистия на обвиняемия, заловен на място с парите, срещу пълни разкрития за корупционната схема до самия връх.

Тогава гарантирано циркът ще бъде пълен. Но борбата с корупцията във висшето образование е деликатна област, тъй като тя има обратна страна. Първо, студентите, които разкрият корупционни практики, направо е по-добре да се откажат от следването. Защото от криворазбрана колегиалност другите преподаватели ще им стъжнят живота с формално законни средства. Който е бил в казармата знае, че най-страшно е да те подгонят "по устав" - някои от потърпевшите по този начин стигаха до самоубийство.

И второ, с обвиненията в корупция може да се злоупотреби. Какво става, ако хипотетично един или няколко студенти лъжливо обвинят свой преподвател, че им е искал пари, за да им даде изпита? Доказателства в този случай няма и не може да има, но с доброто име на този човек е свършено. Същото е, ако някой обвини преподавател в сексуален тормоз без основание. Отново твърдението е недоказано, но кариерата на преподавателя е прекършена. В някои университети даже предпочитат да се освободят от преподавател, за който има недоказани обвинения, само и само да защитят реномето на университета и да си спестят медийни атаки. За съжаление, запознат съм и с такива случаи.

Интересна свързана тема е корупцията в науката, но тя ще бъде обект на друга статия. Тук само ще спомена, че е крайно време в действащия от 1972 г. у нас Закон за научните степени и научните звания да се заличат поне думата "социалистически" и нейните производни, че иначе всеки, който има търпението да го прочете този закон, първо се смее, а после му се доревава.

България има богата корупционна практика в образованието, натрупана през последните години, но няма опит в борбата с това явление. И съществува опасност в желанието да се преборим с това порочно и опасно нещо да посечем човешки съдби и в крайна сметка да си извадим очите, вместо да си изпишем веждите. Затова хората, разследващи разрастващата се корупционна афера в университетите, трябва да бъдат внимателни като сапьори в минно поле. Да не се колебаят да стигнат до върховете, но и да не допуснат оклеветяване. Защото, освен всичко друго, те днес със своите действия създават прецедент. Дано е за добро. Дължим го на паметта на плеядата български учители, университетски преподаватели и учени, които качиха България на образователната и научна карта на света. От която днес ние нямаме право да я свалим."
Аватар
 
Мнения: 138

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта