Изпозват ли се "пищови" в обучението по право?...

Качеството на обучение в юридическите факултети. Разминаването между теория и практика. Как да се направят лекциите и упражненията по-полезни. Оценката Ви за преподавателите...

Изпозват ли се "пищови" в обучението по право?...

от Spaceman » Пон Мар 23, 2009 10:31 am

Със сигурност е въпросът е реторичен, че дори наивен. :-)

Ето материал за размисъл:

"http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2009-03-23&article=271562

в. Стандарт, 23 март 2009 г.

Студенти си пишат домашните от нета, най-много са плагиатите в Алма матер

Стела Стоянова

Пушачи изкарват шестици на изпит

Поне 20 пищова се събират в кутия папироси, издават тарикатите

Доскоро писането на курсови работи за пари беше стабилен и доходен бизнес, с който учители и асистенти във вузовете допълваха по някой лев към доходите си. Интернет го превърна в цяла индустрия с фиксирани цени в зависимост от това често ли е употребяван рефератът. От 30 до 100 лева струва курсова работа, поръчана чрез сайт. A пък ако сте толкова заети, че решите да се дипломирате чрез мрежата, ще трябва да се изръсите и над 1000 лева.

Отскоро в глобалното село живее нещо лесно, достъпно и безплатно - онлайн пищовът. За него не е необходимо да давате пари, в най-често срещания случай обикновено ви искат да върнете жеста, като и вие качите на същия сайт някоя тема, която може да бъде ползвана за преписване. Вече съществуват няколко сайта, които се занимават точно с това - безплатното разпространение на най-популярните теми, които се падат на изпит, качени в удобно кратък вариант, подходящ за преписване и справки. Най-често използваните сайтове за сваляне на онлайн пищов са BGTop и Pishtovi.com, но има и редица други, които обикновено могат да се отворят дори само ако напишеш "пищов" в Гугъл. Обикновено въпросните сайтове са разделени по учебни предмети или по класове, а в някои има и специални раздели за висши училища.

Един от тях Unicheats.net е разпределен според потребителите на най-често употребяващите го висши училища. Оказва се, че най-често свалят пищови студентите от СУ, УНСС и Техническия университет. Има дори възможности да дадеш предварителна заявка за лекция на даден преподавател, като пуснеш имейл с факултета, курса и темата, както и името на лектора.
Сред потребителите от Алма матер на най-голяма популярност се радват пищовите по право. Младежта от СУ редовно качва в съкратен вид лекции по семейно и наследствено право, които след това могат да бъдат свалени и преписвани или ползвани за подсказване. Има дори и съвети - да навиеш листа с темата като цигара, да изтърсиш тютюна от истинската и да пъхнеш пищова вътре. След това просто трябва да си оставиш кутията с цигарите на удобно за преписване място, като най-важното е да не пропуснеш да напишеш на филтъра номера на въпроса. Иначе току-виж си се увлякъл и си развил някоя друга тема, която изпитващият не е задавал.

На голяма популярност се радват също пищовите по география и история. Техническият университет пък качва направо решени тестове по индустриален мениджмънт, както и лекциите по машинознание и материалознание. УНСС явно най-много се затруднява с основи на управлението и макроикономика, които са първи в Топ 10 на най-сваляните теми.
В отговор на милия жест от потребителите не се иска да плащат нищо, чисто и просто трябва и те да си направят труда да качат една своя разработка или записана лекция. За да е сигурно, че не е бъкана от грешки, най-често има предупреждение, че екип на сайта ще прегледа темата за пропуски и фрапантни недоразумения. Въпреки това обаче още в темите по български на сайта с пищовите се срещат куп недоразумения, които могат да декласират изпитвания, вместо да го уредят с шестица. Оказва се, че Вапцаров пише стиховете си в "монополична" вместо в монологична форма, а неговият герой в "Писмо" иска да се самоубие - все, меко казано, неточности, които със сигурност ще отрежат доста от оценката ви. Има обаче и полезни формати, особено за кандидат-студенти и ученици - например сбито описание на творчеството и героите на Димитър Димов с най-характерните им особености. Същото го има и за Талев, тъй като очевидно авторите на пищовите изхождат от презумпцията, че малцина от тийнейджърите отделят време за изчитане на целите романи, които са включени в учебната програма.

Някои от сайтовете за пищови онлайн предлагат и двата вида теми. Ако някой казус е достатъчно експлоатиран и е ползван поне от десет потребители в последната година, той става безплатен и може да се тегли от всеки. Ако обаче имате капризен проверител, който се надява да сте проявили творчество, правите специална заявка и някой от постоянните автори на сайта ви пише темата. Обикновено цената зависи от сложността на материала и е между 3 и 5 лв. на страница. Срещу това вие превеждате сумата по банков път на сметка, посочена от сайта. Собствениците имат грижата да платят на непознатия съавтор на пищова ви. Специалните поръчки обаче могат да стигнат и до 10 лева на страница, особено ако се налага да се правят специални проучвания по дадена тема, а не просто да се използват вече готови разработки. Чертежите също качват цената, предупреждават повечето сайтове за преписвачи."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Изпозват ли се "пищови" в обучението по право?...

от Student_pravo » Сря Авг 26, 2009 11:07 am

Разбира се, че се използват. Несъмнено има хора, които преписват, пишат домашните от нета. Въпросът е че това е за тяхна сметка и по-точно в техен ощърб.
 
Мнения: 7

Re: Изпозват ли се "пищови" в обучението по право?...

от toni1985 » Сря Авг 26, 2009 2:22 pm

Малко трудно ще се използват пищови, всички по-обемни и по-тежки изпити са устни, необходима е ловкост на крадец от лъвов мост за да изкараш пищов в стая с 5 човека, а нали не е само това - после ще ти задват въпроси от целия конспект.
За тези изпити, за които масово се използват пищови, с учебници като тетрадки, мисля че не става дума
 
Мнения: 63


Re: Изпозват ли се "пищови" в обучението по право?...

от atanassoff » Сря Авг 26, 2009 5:59 pm

Добре организираното изпитване не дава шанс за преписване от пищови. Когато се тества мисленето на студентите преписването е безполезно. За съжаление такива изпити не съм сигурен че има в България.

Единствената форма на изпитване от която съм доволен на 100% това е колоквиумът по трудово право при д-р Нина Гевренова. На този "изпит" могат да се ползват учебници, закони, практика и дори интернет (лично аз го ползвах). Задачите са изцяло практикоприложни и резултатите са плачевни - най-вече защото практическото мислене закърнява в процеса на образованието. В полза на такава форма на изпитване е и доц. Таков (с такова впечатление останах от предговора в книгата му "Как се решава частноправен казус"). Такъв тип изпити обаче предполагат сериозен труд от страна на преподавателя не само за изготвянето на казуси и задачи, но и през време на целия лекционен курс. А преподавателските заплати едва ли са достатъчен мотивационен фактор.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта