Бизнесът с реферати

Качеството на обучение в юридическите факултети. Разминаването между теория и практика. Как да се направят лекциите и упражненията по-полезни. Оценката Ви за преподавателите...

Бизнесът с реферати

от Spaceman » Сря Ное 21, 2007 10:18 am

Вероятно всеки студент в един момент се е колебаел дали да потърси готов реферат вместо да напише свой. Със сигурност използването на готови реферати не може да помогне с нищо положителното развитие на студента, но уви, не всички студенти осъзнават това.

Ето един от многото любопитни материали, посветени на все по-бурно разрастващия се бизнес с реферати:

"http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-11-21&article=211896

Студенти и преподаватели въртят бизнес с реферати по поръчка

Есета на ишлеме продават в интернет

Най-евтино се пише по литература, за дипломна работа искат 300 лв.


Кандидат-студентите често се готвят за изпити с купени теми

Повече писмени работи в училищата и ВУЗ-овете, за да се научат младите на самостоятелно мислене? И на това вече му хванаха цаката. От години в интернет се вихри преуспяващ бизнес с реферати, есета, курсови и дипломни работи за всякаква възраст, вкус и джоб.

Поне десет сайта предлагат готови текстове или пък написване на оригинална "творба" само за твое ползване, естествено срещу доста по-солени цени. Повечето от тях работят само със заявки по електронен път, малцина са оставили и мобилни телефони за връзка с "клиента". Плащането на писмените разработки става обикновено по банков път, като практиката е да се остави около 50 на сто от сумата като капаро. Поръчки, които не са предплатени предварително, се приемат само по изключение, твърдят "бизнесмените на словото". Писмената работа пък се доставя по куриер или също се изпраща по електронен път. Така "бизнесът" на практика е трудно да бъде проследен. Пък и на кого ли му пука, след като и студенти, и преподаватели, и "търговци" са доволни. А не е изключено студентите и преподавателите да са част от мрежата.

Изпълнението може да бъде " до корица", тоест да включи и подвързването. Ако пък сте понаписали нещичко и имате някакви наброски по темата, но ви мързи да се занимавате повече, може да предоговорите цената и анонимният автор да използва част от текста.

Бизнес с писмени работи е съществувал винаги, но едва напоследък той придоби такива нечувано организирани размери. Вече има и сайтове, които предлагат на студенти или току-що завършили икономисти например да припечелят от труда, с който са изкарали отличен, като го дадат за "продаване". Те печелят 20 на сто от всяка реална продажба на интелектуалния си труд, а парите също им се плащат по банков път. Такива оферти има например в Aff. Helpos.com.

Има сайтове, които предлагат комплекти кандидатстудентски теми, пищови, разработка на казуси за НБУ. Последните вървят по специална тарифа.
Иначе "ценовите листи" на поръчките са доста разнообразни. В някои от сайтовете цял комплект от готови кандидатстудентски теми се предлага за 35 лева. Курсови работи и реферати вървят от левче до 5 лева страницата в зависимост от предмета. При това става дума за готови разработки, които са ползвани и преди от някого, така че рискът вашият преподавател да разпознае писмената работа на друг студент във вашето писание, е доста голям. Ако обаче не сте претенциозни (или по-скоро, ако преподавателят не е такъв) може да минете евтино с подобни разработки. Една дипломна работа "секънд хенд" върви около 250-300 лева. Това обаче е цената, в случай че сте я поръчали преди 30 дни. Ако я искате "от днес за утре" или поне 2 седмици предварително, цената скача с 30 на сто. В заявката си сте длъжни да опишете какво точно искате, какви инструкции е дал преподавателят ви. Ако нямате план, ще ви съставят и такъв, същото е и в случай че нямате библиография. Има фирми, които адаптират темата към вас, като bgtemi, helpos или topgans, съществуват и други, по-евтини, които обаче ви съветват да попромените нещичко и не дават гаранции дали хитреенето ви няма да ви вкара право в капана.

Намирането на готова работа точно по вашата тема обаче не е лесна работа. Повечето "бизнесмени" са качили архив на разработките, с които разполагат, и сред тях са малко универсалните разработки. За сметка на това има реферати от типа на "Перспективи за развитие на община Айтос", която едва ли някой ще пожелае втори път.

Затова, ако поръчката е специфична и я няма в каталога на фирмата, щете не щете, ще трябва или да си я пишете сами, или да бръкнете по-дълбоко в джоба си. Писането на уникална разработка е около 5 лева на страница, но варира в зависимост от предмета. Най-лесни и евтини са писмените работи по хуманитарните науки и икономическите дисциплини, за най-скъпи и трудоемки се смятат писмени работи по технически специалности, медицина и счетоводство. В разработките по литература обаче също има особености - ако е реферат, може да минете с по 2-3 лева на страница, а в някои случаи дори и с по левче. Ако е есе, особено с произволна тема, стойността стига до 5 лева на страница. Вие не получавате авторски права върху "творението", което сте предоставили на преподавателя си. Фирмата обаче се задължава да не го използва в близките три месеца, а ако е дипломна работа или магистърска разработка - в близките шест. С уникалното произведение рискът да ви хванат е сравнително малък. Но пък съществува опасност точно вашият преподавател да е писал анонимно разработката, за да си докара повечко пари от частната фирма. Предвид ниските заплати в образованието тази опасност никак не е за пренебрегване.

Разиграват на търг най-добрите теми

В битката за университета децата са готови дори да плащат, за да влязат
Още през юни най-голямата интернет търсачка Гугъл обяви, че ще забрани рекламите на бизнес с курсови работи и реферати и публикуването на подобни оферти.
Решението на собствениците дойде след реакцията на множество университети, според които продажбата на разработки снижава качествата на знанието и не гарантира реални дипломи.

За разлика от нас в Англия цената на готова разработка варира до 5000 лири. Най-високата стойност е за особено специализирани реферати в тясна област. Годишно британските студенти купуват над 12 000 готови теми. Изследване в интернет е установило, че младите вече провеждат и интернет търгове за академични разработки. Само за 2 месеца са засечени 236 подобни търга. При тях студент обявява задачата, а различни автори подават оферти с цени. Накрая той избира най-изгодното предложение. Все още не е ясно какъв е ефектът от оповестената забрана. У нас обаче тя не пречи на подобна търговия.

Стела Стоянова"
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Бизнесът с реферати

от northern-star » Сря Ное 21, 2007 6:31 pm

Тази тема ме навежда на мисълта за това, че до такава степен се е популяризирал бизнесът с готовите реферати, че чак преподавателите се съмняват почти във всеки дали сам/а си е писал/а реферата. Което може да бъде малко обидно, ама... :)
Аватар
 
Мнения: 307

Re: Бизнесът с реферати

от galllka » Чет Ное 22, 2007 11:38 am

(lipssealed)
Последна промяна galllka на Сря Фев 27, 2008 12:22 pm, променена общо 1 път
 
Мнения: 9

Re: Бизнесът с реферати

от Калев » Чет Ное 22, 2007 2:22 pm

Вярно е, че има случаи, в които е виновен този, който предлага. И все пак за мен в повечето вината е именно в този, който търси. А за пазарната икономика - има неща, които не трябва да бъдат предлагани, дори и да са търсени и тези реферати за мен са пример за това.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Бизнесът с реферати

от Lady » Вто Апр 15, 2008 4:38 pm

Рефератите са чудесно нещо по принцип. Определено смятам, че по някакъв начин те карат да разсъждаваш сам, да търсиш материали сам, което за юристите е абсолютно задължително. Именно по този начин запомняш повече, защото си се потрудил да намериш нещо сам.

И според мен именно тук е слабото място на преподаването в нашите университети. Теорията наистина е важна, но конспектът от 80 въпроса, които масово се назубрят не бих казала, че е най-полезният начин за обучение. Студентите нямат навика сами да мислят, сами да търсят информация, защото цялата такава им е предоставена в учебника на съответния преподавател. Трбява постоянно да се пишат реферати, постоянно да се дават някакви задачи, както по групи така и самостоятелно, да се дават повече проекти. Дори и грешни сами по себе си, те значат много повече от един преразказан въпрос. Надявам се в бъдеще системата да образование във ВУЗовете да се промени и да се модернизира. (smile)
Аватар
 
Мнения: 23

Re: Бизнесът с реферати

от atanassoff » Вто Апр 15, 2008 9:40 pm

Рефератите наистина са one-of-a-kind преживяване. Не е за изпускане.

А иначе относно системата - иска модернизация. Чудят се защо студентите не ходели на лекции. Ами аз лично приключих с диктовките по български език в 5-ти клас и не виждам причина да се връщам на това ниво. Освен това в учебника всичко е казано много по подробно и пълно. От друга страна, хубавото е че по този начин ако си умен - се справяш после, ако си тъп - дано имаш връзки (bigsmile) . Макар че калпави юристи - бол.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта