Въпроси относно учението в специалност "ПРАВО" - основни пит

Повече информация за специалността "Право" в различните юридически факултети. Учебни програми. Тук можете да коментирате и да задавате въпроси за характера, обхвата, ролята и пр. на специалността "Право"...

Въпроси относно учението в специалност "ПРАВО" - основни пит

от Дени » Пет Окт 12, 2007 3:37 pm

Здравейте ! (cool)

Тъй като съм първокурсничка и не съм ориентирана много, даже хич, в ситуацията, искам да попитам някого от вас, по - големите или поне по - запознатите с отговорите на моите последвали въпроси за следните неща :

1. Що е то факултативен предмет, има ли изпит по него и според последните промени в програмите за специалността какви такива предмети са валидни за 1вокурсниците в ЮФ?

2. Има ли променяна в задължителните предмети, както и в избирамите ?

3. Що е то специализация и доколко тя зависи от избираемите ни предмети през години?
- Как да подберем подходящите такива за избраната от нас специализация ?
- Има ли промяна в специализациите - казаха ни, че ще се премехнат от тази година почти изцяло " Публична администрация " и изцяло " Международно право и международни отношения ", поради наличието на такива отделни дисциплини в СУ. Така значи, че ще остане само " Правораздаване " . Така ли е ?

4. Спортът за прависти е задължителен 4г, нали ?

5. Какво представлява изпитът по спорт, кога е той и взима ли се за нещо оценката от него ?


Засега май не се сещам други въпроси, ако има такива и от други първокурсници, ще се радвам да се задават тук и така ще имаме една хубава тема, в която нещата за бъдещето ни обучение ще станат по - ясни (rofl)

Мерси и успех напред, колеги :) (yes)
Аватар
 
Мнения: 22

Re: Въпроси относно учението в специалност "ПРАВО" - основни пит

от Калев » Съб Окт 13, 2007 6:46 pm

Здравей. (smile)

1. Факултативните дисциплини са свободно избираеми, изпити по тях има.
Освен задължителни и избираеми дисциплини в Юридически факултет се предлага изучаването и на факултативни дисциплини. Те са еднакво достъпни за всички студенти. Изпит се полага по желание на студента. Факултативните дисциплини не се отразяват в дипломата за завършено висше образование.

Доколкото знам, за първи курс са латински език, чужд език и реторика.


2. Промени спрямо? Ако говориш за качения учебен план, има промени. Например спортът вече е задължителен, а не факлутативен, но това са неща, за които съм напълно убеден, че ще разбереш по един или друг начин. По задължителните изпити си мисля, че няма промени.


3.
Освен изучаването на задължителните правни дисциплини още от първи курс студентите-юристи започват специализирана подготовка. По този начин те получават допълнителни правни знания в определени области на теорията и практиката, съобразно желанието на всеки. Тези области са три:
- „правораздаване” – подготвят се кадри със специализирана подготовка за правораздаването и стопанската дейност;
- „публична администрация” – подготвят се кадри със специализирана подготовка за работа в държавните органи и административното правораздаване;
- „международно право и международни отношения” – подготвят се кадри със специализирана подготовка за работа в дипломатическата служба, в международни организации, във фирми с международно участие.
За да придобие съответната специализация, студентът трябва да избере и успешно да положи изпит по поне 10 от оформящите я дисциплини. За да протича по-успешно и последователно специализацията, всеки студент полага изпит по 2 избираеми дисциплини за всеки курс от следването си. Допуска се специализиране и в повече от една област.
Завършилите Юридическия факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски” юристи имат еднакво право да заемат всяка длъжност, за която се изисква само висше или висше юридическо образование, независимо от специализацията, която имат. След завършване на пълния курс на обучение се провежда едногодишен стаж и се полага теоретико-практически изпит.
-Виж в списъка от качения учебен план за коя специализации кои дисциплини важат, обърни внимание на това, че някои изпити влизат в две или три специализации едновременно.
-Списъкът с изборните дисциплини от учебния план със сигурност е актуален към 2006 г. Ако правят промени тази година (или по-нататък), ще разберем. (smile) Всъщност кой е говорил за промени, аз не съм чувал за такова нещо? (thinking)

Никой няма да те задължи да изкарваш точно по два на година, може по четири, може и цяла година да не вземеш нито един. Важното е накрая да имаш 10 взети изпита по една от специализациите. В противен случай няма да можеш да се запишеш за държавни изпити. Сама прецени колко често ще се явяваш, но наистина е най-разумно да се вземат по два на година. (smile) Ако проявяваш интерес, можеш да вземеш и повече от 10 от една специализация, също така можеш да ходиш и на изпити от другите специализации.


Съжалявам, но на 4. и 5. не мога да ти отговоря. Запиши се на спорт и питай на място. (smile)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Въпроси относно учението в специалност "ПРАВО" - основни пит

от Lady_Croft » Нед Окт 14, 2007 5:36 pm

Я да опитам и аз малко да разсея мрака (wink)
4. Спортът е задължителен, освен в случаите, когато представиш медицинско удостоверение, че имаш проблем със здравето, при чието наличие практикуването на спорт не е удачно. В такъв случай, доколкото съм осведомена, трябва да посещаваш рехабилитационни часове.
Спортът не е задължителен и в случаите, когато можеш да представиш служебна бележка, че тренираш някакъв спорт по принцип, извън университетската дейност в тази насока. Тук обаче не съм съвсем сигурна, така че е добре да попиташ в Департамента по спорт (намира се в Ректората).
Иначе спортът за правистите, доколкото аз знам, е задължителен 3 години.

5. Изпитът по спорт е различен, в зависимост от това, кой вид спорт практикуваш. Провежда се след вземането на определения набор часове (т.е. обикновено в края на втория семестър). Оценката от него се вписва в студентската книжка, но оттам нататък не съм особено наясно дали се вписва в дипломата, дали влиза при формиране на бала за стипендии и пр. Все пак съм останала с впечатлението, че преподавателите по спорт не са толкова строги, колкото останалите изпитващи, така че спортът е последното нещо, за което трябва да се притесняваш преди сесията (smile)

Тъй като в канцеларията твърде вероятно няма да те посрещнат по най-любезния начин, по-добре питай относно въпросите по спорта в Департамента по спорт, където все пак ще могат да ти предоставят по-обширна информация и...може би поднесена с една идея по-любезен тон (bigsmile)

Успех! (wink)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 192

Re: Въпроси относно учението в специалност "ПРАВО" - основни пит

от Най » Пон Дек 14, 2009 5:13 pm

Здравейте! Искам да попитам тук има ли някой със специалност МП и МО, защото много ми се иска да запиша това, но ме притеснява, че повечето дисциплини излизат от 3ти курс нагоре, т.е. не знам дали от тази гледна точка е добра идея, вие как се справихте с изпитите и полезно ли ви беше? Защото май съм една от малкото, която иска тази специализация, повечето го смятат за безсмислено...Ще ми е интересно някой да сподели личен опит, между другото забравих да кажа, че съм във 2ри курс (smile)

Иначе за спорта мога да ви посъветвам да си ходите редовно и с желание, защото е едно от малкото полезни неща в образователния ни план и лично на мен ми промени живота към много по-добро...да не говорим, че само с четене не става, трябва и физически да се развиваме, а не да изнемогваме, докато се изкачваме до аудиторята...както и да е, идеята ми беше, че можете да се разберете направо с треньора, който ви води спорта най-човечно, вместо да търсите фалшиви бележки и да се правите на болни: по-лесно е, просто трябва да покажете малко уважение, а не да се отнасяте с обида и пренебрежение: нещо, което много пъти съм виждала, за съжаление (smile)
 
Мнения: 16

Re: Въпроси относно учението в специалност "ПРАВО" - основни пит

от atanassoff » Пон Дек 14, 2009 5:33 pm

Записвай които изборни искаш (smile) Повечето от тях се изучават в рамките на задължителните предмети, но не в такива детайли. Правото няма научаване, така че не се стреми да се явяваш на най-трудоемките или нещо такова. Във втори курс има доста международни дисциплини.

Концентрирай се върху задължителните предмети: в първи курс ОТП и римско, втори курс: гражданско, ПЕС, административно, конституционно

От там нагоре вече всички стават доста важни и/или трудни, така че ще четеш по всичко :)

Успех!
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron