Откриване на адвокатска кантора като подход за реализация

За нещата от живота... и не само! Не всичко е право...

Откриване на адвокатска кантора като подход за реализация

от Student_pravo » Сря Авг 26, 2009 11:02 am

Здравейте. Първо искам да Ви поздравя за великолепния сайт, който е като една малка правна енциклопедия и привлича все повече потребители. Пожелавам му същите успехи и занапред! А сега да подходя и към конкретния ми правен въпрос - става дума за реализацията след завършване на Право. Знаете, че има немалко възможности за реализация и не мисля, че има смисъл да ги изброявам. По-целенасочено ще се спра само на някои от тях и ще се радвам да ги обсъдим с Вас.
Основният ми въпрос е какво мислите за откриването на собствена адвокатска кантора?
Приемаме, че инвестираме определена сума пари и обособяваме апартамент, който да може да изпълнява функциите на кантора по всички изисквания,предвидени за тази цел. Аз лично мисля, че е по-добре същата да бъде открита в съдружие с някой колега/състудент, с цел да може бързо да се взаимства и да се допитва до другия при сложен казус или второ мнение. Имайки впредвид че тепърва започвам кариера като юрист, едва ли познанията ми ще са толкова големи, че да мога да решавам всякакви правни казуси на клиенти без ничия помощ. Въпросът е дали може да се разчита на този подход? Дали ще има възвръщаемост на инвестицията? Дали няма да надделее мнителността на съгражданите към новоизлюпените юристи?
Аз лично мога да дам пример с моя зъболекар. Ходя при него откакто започна да практикува. Винаги е бил отличен професионалист. Отначало, когато ми записваше час, за една седмица имаше по 2-3 пациенти. В момента (5 години след това) си записвам час 2 седмици преди посещението. И ако допреди 5 години проблемът на зъболекаря ми беше, че първоначално няма "клиенти", то сега проблемът е как да си освободи някой час за спешен случай.
Воден от този пример, мисля че ако си добър професионалист хората постепенно ще започнат да идват при теб. Но сложното е в самото начало, когато още не си "обигран" и не си толкова наясно с практическата част на нещата? Какво да се прави тогава и как да се привлекат повече клиенти?
Ще бъда изключително благодарен ако получа мнения от юристи, студенти или просто хора,имащи аргументирано становище по въпроса и запознати със същия и перспективите му.
За други подходи за реализация мисля да говорим по-късно. Това е основният, който ме интересува. Благодаря на всички, взели участие по темата, предварително.
 
Мнения: 7

Re: Откриване на адвокатска кантора като подход за реализация

от b_one » Сря Авг 26, 2009 3:13 pm

ако дойде при теб клиент, ти го представляваш пред първа инстанция, делото се движи бързо, и изведнъж:
"(6) Младшият адвокат може да представлява и защитава страни по дела в районните съдилища и по същите дела в окръжните съдилища, а заедно с друг адвокат - и по първоинстанционни дела в окръжните съдилища."
трябва да имаш "подръка" доверен батко за такива случаи или въобще да отказваш на клиенти да водиш подобни дела :)
лично мнение - в началото е добре човек да понатрупа опит, да почергарства, да си оцапа ръцете. Чак тогава, а дори и доста по-късно, да започне да работи за себе си и да носи риска.
От друга страна - криза + deadline-a за пререгистрация по ЗТР (2010-а)... В мътни води, най-много риба се лови.
Поздрави
 
Мнения: 146

Re: Откриване на адвокатска кантора като подход за реализация

от atanassoff » Сря Авг 26, 2009 6:06 pm

Съгласен с b_one. Особено за последното изречение.

Проблемът е че ние за разлика от студентите в МУ не помирисваме нищо от практиката чак до края (за пародиите на стажове организирани от уни няма какво да говоря). Просто нещата на практика са много по-различни (аз не вярвах в това до тази година, честно).

Според мен най-доброто решение е чиракувайки в някоя кантора или при познат адвокат или въобще практик да, човек да се стреми към постепенното изграждане на собсвтена практика. Дали ще си префасонираш апартамента е най-малкия проблем - да спечелиш доверието на платежоспособни клиенти - това е което ще ти изкарва хляба. А това не е лесно дори за опитен юрист. Просто българският нрав е такъв, че докато човека не се омаже и оплете яко няма да отиде при юрист. След това естествено т.к. младите нямат опит и не могат да му помогнат ще отиде при някой възрастен и опитен практик. И така...

Иначе и на мен ми се ще да вярвам, че ще се справим не по-зле от познатият ти зъболекар. Бачкане му е майката...
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron