Пълнолетие на прехода

За нещата от живота... и не само! Не всичко е право...

Пълнолетие на прехода

от schweinsteiger » Съб Ное 10, 2007 11:59 pm

Споделяйте..какво мислите?
Преди това обаче бих искал да споделя две статии с вас,които мисля че биха представлявали интерес за всеки (speachless)

http://ide.li/article2597.html
и
http://dnevnik.bg/show/?storyid=395987
Аватар
 
Мнения: 19

Re: Пълнолетие на прехода

от Калев » Пон Ное 12, 2007 10:02 pm

Да му е честито! (party)

Мерси за статиите, наистина бяха много интересни. Избягвам да коментирам режима преди 89-а, както и смяната му, понеже те са ме заварили в неосъзната възраст (както и по-голямата част от потребители тук), но мога да кажа какво виждам сега. Според мен има някакъв прогрес в последно време, но мисля, че за момента е незначителен или поне не достатъчно задоволителен. Интересно ми е и как ще повлияе членството в ЕС, но според мен това ще може да се коментира обективно поне след още няколко години. В никакъв случай не съм привърженик на комунистическия режим и въпреки това ме дразни да слушам постоянно пълното отричане на всичко свързано с него, включително и положителните страни, а такива според мен определено има. Наслушал съм се и на политици, които се оправдават със завареното положение, било то от комунистите, било то от предходната управляваща партия. Наистина е лесно, но ми се струва, че с желание за 18 години може да се направи промяна.

Относно демокрацията - не смятам, че е нормално в държава с претенции за демократично управление да има политизирани/поръчкови национални телевизии, били те и частни. Визирам bTV. Не задължавам никого да се съгласява с мен, но аз съм убеден в това. Като цяло има какво да се желае по отношение на демокрацията и то не само в сферата на медиите.

Имам една интересна история, свързана с темата. В 11-и клас писах дипломна работа по немски език на тема „Военният флот през Втората световна война”. Един приятел ме заведе в библиотеката на Военноморския музей във Варна и там си харесах основно две книги по темата – едната беше писана преди 89-а, другата - след. И в двете се споменаваше как България закупува от Русия бойни катери (за периода след края на войната вече ставаше дума, доколкото помня). В едната книга се говореше за това как – перифразирам - България е закупила много изгодно изключително запазените катери, притежаващи страхотни бойни характеристики, което освен това допринасяло за дружбата между двата братски комунистически народа, водело до просперитета на коминтерна и т.н. и т.н. Можете да се сетите и сами. (bigsmile) В другата се говореше за това как България е получила много по-добри оферти, но от политически съображения е избрала руската, която била очевидно финансово неизгодна, а и катерите били в много лошо състояние. Едва след като прочетох и двете интерпретации, забелязах, че авторът на двете книги е един и същ. (itwasntme)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Пълнолетие на прехода

от atanassoff » Нед Фев 01, 2009 2:01 am

Е да - цензурата, която сам си налагам във форума ме спира да коментирам по темата с пълен замах. Затова и няма. Това, което ме тревожи напоследък е, че все повече поради народната неосъзнатост (TM) държавата ни все по-застрашаващо придобива силуета от преди 89-та. Просто не ми е ясно как, 20 години по-късно, все още се приемат закони пълни със лозунги от соц-тип, как се гласува за едни и същи хора, как бивши служители на ДС сега са президенти, лидери на демократически партии и т.н. и на народа не му дреме, как един столичен кмет използва саморазправата като основно средство за управление, изживява се като деспот на София и народът с удоволствие и надежда (тук няма ирония за съжаление) гласува и ще гласува за него - поради непонятни и за самите гласуващи причини.

Имам чувството че бъде ли избран горепосочения софийски кмет за премиер ще си имаме държава на ченгета и военни. Хммм да ви напомня на един период, който уж оставихме в историята?
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron