Отхвърлиха и тримата ни кандидат-съдии в Страсбург

Следва ли правото да се подчинява на морала? Правото не е ли принудителен морал? Възможно ли е правото да е независимо от справедливостта и морала? Как да постъпим при конфликт между правно предписание и морална норма?

Отхвърлиха и тримата ни кандидат-съдии в Страсбург

от Assasiyah » Вто Окт 02, 2007 8:48 am

Отхвърлиха и тримата ни кандидат-съдии в Страсбург
02 октомври 2007 / News.dir.bg

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) отхвърли и тримата български кандидати за съдия в Страсбург и поиска от правителството в София да изпрати бързо нови предложения.

Бившият вече зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, адвокатът Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева не отговарят на критериите за Европейския съд по правата на човека. Това съобщиха от секретариата на правната комисия на ПАСЕ, цитирани от в. "Дневник". Кандидатурите на тримата са отхвърлени от тази комисия още на ниво биографии, а критериите са висок морал и професионализъм.
Номинирането на тримата юристи, от които Съветът на Европа трябва да избере българския съдия, беше съпроводено със скандал у нас. Правозащитници и съюзите на юристите и на съдиите излязоха с отворено писмо, в което призоваха ПАСЕ да отхвърли кандидатурите, тъй като са "порочно определени", с непрозрачна процедура и без допитване до професионалните общности.
Най-много разбуни духовете фактът, че за съдия в Страсбург беше посочен и зам.-министър Маргарит Ганев, тъй като негови подчинени участваха в комисията, която пресяваше кандидатите. Тогавашният министър на правосъдието Георги Петканов трябваше да дава обяснения и заяви пред депутатите, че кандидатурата на заместника му може да не е морална, но не е незаконна, припомня вестникът. Ганев напусна министерството чак след като беше одобрен за кандидат.
Проучвам въпроса, заяви председателят на българската делегация в ПАСЕ Юнал Лютфи. Министърът на правосъдието Миглена Тачева ще коментира случая, след като се върне от Лисабон, където участва в неформалния съвет на ЕС "Правосъдие и вътрешни работи".
Българският съдия в Страсбург трябва да смени Снежана Ботушарова, чийто мандат изтича. Той ще се произнася по делата, които граждани от страните членки на Съвета на Европа, водят за нарушения на основните им права и свободи. Мандатът му е шестгодишен.
Аватар
 
Мнения: 531

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта