Правото морал ли е или морално ли е правото...

Следва ли правото да се подчинява на морала? Правото не е ли принудителен морал? Възможно ли е правото да е независимо от справедливостта и морала? Как да постъпим при конфликт между правно предписание и морална норма?

Правото морал ли е или морално ли е правото...

от Assasiyah » Пет Окт 19, 2007 11:08 am

В последно време стана дискутирахме този проблем и с atanassoff мислехме да пуснем именно подобна дискусия тук. Би било интересно да обменим мнения по някои въпроси и конкретно за морала в правото в България. Защото имаше една интересна мисъл, която би трябвало да бъде закон, а не сме съвсем убедени, че е така: "Правото не може да бъде нищо друго освен морал." Но така ли е в действителност?
Правото по своята идея е точно това - морал и справедливост, но практика всичко се пречупва през призмата на човешката мисъл и интереси, защото законите, които би трябвало да спазваме днес са писани от хора. Променят се ежедневно пак от хора... И още нещо - тази превантивна функция, защитата, която правото се стреми да осигури на всеки един член на обществото, действа ли изобщо? Имат ли значение правните норми за оформянето на морала на всички граждани...?
Аватар

Re: Правото морал ли е или морално ли е правото...

от Jantex » Съб Окт 20, 2007 7:15 pm

доц.Русчев: "Моралът и справедливостта не са източник на правото" ... (idea)

...край на дискусията (happy)
Аватар
Модератор

от atanassoff » Съб Окт 20, 2007 9:41 pm

Е Ицо - какви са тези неща?

Много уважавам доц. Русчев, но мисля, че и той би се съгласил, че правото не започва и не свършва с неговите становища. Моралът и спаведливостта не са източници на гражданското право.

Договори противоречащи на морала ЗЗД предвижда най-тежката санкция - нищожност. Така че, според доц. Русчев моралът не е източник, а критерий за правовост, което е много повече (wink)
Аватар
Администратор

от Jantex » Съб Окт 20, 2007 9:43 pm

atanassoff написа:Е Ицо - какви са тези неща?

Много уважавам доц. Русчев, но мисля, че и той би се съгласил, че правото не започва и не свършва с неговите становища. Моралът и спаведливостта не са източници на гражданското право.

Договори противоречащи на морала ЗЗД предвижда най-тежката санкция - нищожност. Така че, според доц. Русчев моралът не е източник, а критерий за правовост, което е много повече (wink)

Мерси за поправката...

Аз обикновено на лекции не ходя, а когато ходя не слушам много - много, а когато слушам явно не разбирам за кво иде реч... (blush)

Моля да ми бъде простено... (worried)
Аватар
Модератор

от atanassoff » Съб Окт 20, 2007 9:51 pm

Нека се върнем по-горе.

Не мисля да преповтарям определенията на различни автори относно морала или правото. Лично аз съм фен на простите и изчистени дефиниции, които макар и неточни, най-ясно казват какво е право, а то е система от правила - при това обективирани правила. Но какво е било преди те да бъдат обективирани в източници? Най-вероятно те са били част от субективните реалности на субектите, преди да бъдат "споделени" и изведени като правила - ето това не е нищо друго освен вътрешната морална оценка на дадено поведение. И когато оценките съвпадат - създава се общоприето морално правило - с морална санкция, а когато това не е достатъчно - държавата гарантира изпълнението на това правило. Това е правото в действие, защото да - правото произлиза от държавата, но не може да съществува отделно от народа, обществото и човека...
Аватар
Администратор

от Jantex » Нед Окт 21, 2007 10:58 am

Можете ли да ми дадете дефиниция за "морал" ... (thinking)

Доколкото разбирам заглавието на темата е дали може да се постави знак за равенство между морал и право. Айде, като сдтудент по право изучил ОТП няма да питам какво е правото,..но дайте ми дефиниция за морал, за да мога все пак донякъде да разбера развитието на темата...
Аватар
Модератор

от atanassoff » Нед Окт 21, 2007 2:42 pm

1. Дефиниция за морал може да се намери в прозиволен тълковен речник.

2. Нека не ставаме фетишисти и за пореден път да се дръгнем за определения и дефиниции, както и преди е ставало. Смятам, че всеки има макар и скромен житейски опит и сам може да си изясни какво е морал, без да го облича в някаква дефиниция, която друг човек да хване и да започне да дъвче.

Осъзнавм, че се отклонявам, но колеги - хайде стига с тези дефиниции - това с "думичка"="определение" е остарял подход и най-вече тотално непрактичен.
Аватар
Администратор

от edelvais » Пон Окт 22, 2007 4:02 pm

(worried) Според мен не е морално правото! (worried) Правото не е морал! Може би в идеалното общество или в учебниците е така, но в практиката....дълбоко се съмнявам, поне не и Бг право!
Аватар

от Assasiyah » Пон Окт 22, 2007 9:44 pm

edelvais написа:(worried) Според мен не е морално правото! (worried) Правото не е морал! Може би в идеалното общество или в учебниците е така, но в практиката....дълбоко се съмнявам, поне не и Бг право!

Чудесно, но най-добре дай някакви аргументи и разсъждения на базата на които си стигнала до този извод, за да дискутираме защо е така...
Аватар

от Калев » Вто Окт 23, 2007 1:08 pm

Освен че би било добре да се аргументираш, силно се надявам, че не смяташ да го учиш с нагласата, че то е неморално...
За мен правото е морално и на теория, и на практика. Факт е, че има юристи, които злоупотребяват с него, но това не прави правото неморално, а говори за самите тях.
Аватар
Модератор

Следваща