Изпълнява ли политически задачи българското правораздаване?.

Доколко успешно правото регулира обществените отношения в действителността. Изпълнява ли правото политически поръчки? Не е ли правото продължение на политиката с други средства?

Изпълнява ли политически задачи българското правораздаване?.

от Spaceman » Чет Апр 16, 2009 1:48 pm

Въпросът май е реторичен.

Ето информация за размисъл...


"http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=3552&sectionid=5&id=0000901

в. "Сега", 16 април 2009 г.

Съдебната власт се смъкна на етаж минус 4

Темида се раздава и за управляващи, и за опозиция по време на избори

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

Съдебната система заработи. Избори идат. Ето как.

Ахмед Доган вече може спокойно да нагледа електората. Край на доброволното изгнание в сараите. Ахмед Емин се е самоубил от чест и любов към ДПС. Заключението е на прокуратурата. Беше ясно, че делото ще бъде прекратено, но Софийската градска прокуратура реши да не се измъква с едно съобщение, а даде пресконференция. Един вид - ние сме открити, никой не ни натиска.

"Експертизите, които са направени, доказват, че той го е направил и това е било значимо за него решение. Мотивът му е бил сериозен да го направи. Какъв е бил обаче, не сме установили. Той не е бил човек с психично заболяване или слабохарактерен. Значи причината е била съществена", заключи наблюдаващият прокурор Детелина Йотова.

И нито дума какво е искал да каже Емин с онова "никога няма да стана предател" в предсмъртното писмо. Всички спецслужби отрекли да имат данни за Емин - нито им е сътрудничил, нито са го разработвали. Странно - службите би трябвало да не дават такава информация или поне прокуратурата да не я огласява публично. И загадъчната липса на отпечатъци върху пистолета.

След 20 експертизи и 85 разговора със свидетели прокуратурата не обясни нищо повече от онова, което беше известно през октомври, когато Емин отиде в Боянските сараи, облечен в черен костюм и се застреля на етаж минус 4. На стълбите, които водят към хамама в имота на Доган. "Мотивът да сложи край на живота си вероятно се крие в свръхотговорността му към политическата кауза на ДПС и е лично негово решение", заяви шефът на районната прокуратура Александър Налбантов.

С това Темида

приключи предизборно най-драматичния случай в историята на ДПС,

пряко свързан с лидера му. Което не означава, че всички истини около Ахмед Емин ще останат завинаги скрити, но разбулването им няма да се дължи на Темида. Сакън, това да не е нейна работа. Прословутата разработка "Лиана", по която бе образувано дело срещу виновни длъжностни лица от екоминистерството, контролирано от ДПС, вече две години не приключва. И докато за други разследвания определени прокурори спускат на определени медии някаква информация, за "Лиана" следствената тайна е задължителна не просто по закон, тя е свещена.

Преди два дни разградската прокуратура прекрати и делото срещу зам.-областния лидер на ДПС Хамза Чакър, заподозрян за източване на САПАРД, защото е декларирал няколко пъти една и съща земя. И Чакър е невинен. С управляващите Темида работи така. Не се щади и за опозицията.

Фирменото отделение на СГС, чиято практика може да бъде описана само от автор като Христо Калчев, отказа да впише в регистъра на политическите партии промените в ръководството на СДС. Съдия Димана Йосифова написа в мотивите: "Приетите решения са неясни, неточни и противоречиви. Не дават основание на съда да приеме, че това е устройствен акт на Партия (главната буква е на съда, бел.а.) със сериозни политически амбиции". Заявлението за вписване е подадено през януари, решението дойде три месеца по-късно. Същата сидийка по данни на в. "Дневник" през 2005 г. е регистрирала безпроблемно партията на Бедри Шефик, издирван за неплатени данъци и неустойки по приватизационни договори. Учредителното събрание на партията е било в Истанбул, а представените за регистрацията документи са били на турски език и не са били легализирани.

Бързият преглед на работата на Темида по същество е такъв.

То и за повече не й остава време

Преди изборите политиците се активизират до истерия и търчат час по час до държавното обвинение, за да сигнализират за страшни нарушения. В последното няма вложена и грам ирония, парадоксът е, че гражданската им съвест се пробужда единствено около избори. И тъй като това трае кратко, за подаването на сигнала политикът вика журналисти, фоторепортери, камери. Дори най-маргиналните депутати, които не са произвели един читав законопроект и не са направили едно смислено изказване от трибуната, получават шанса да се снимат пред тежките врати на държавното обвинение.

Естествено, прокуратурата по закон е длъжна да провери всеки сигнал и няма как да не изслуша депутатите. Някои магистрати с по-слаби ангели се изкушават и те да излязат под прожекторите след политическо посещение. Дори и само за да кажат, че сигналът ще се провери и ако има данни за извършено престъпление, прокуратурата ще бъде безкомпромисна и ще стигне и до най-високото ниво на властта! Въздухът, разбира се, трепери най-много, като се появи свръхинформираният Яне Янев. Той дори се изказва като говорител на съдебната власт. Но на такава Темида - такъв говорител. Пада й се."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Изпълнява ли политически задачи българското правораздаване?.

от NicoDim » Чет Апр 16, 2009 2:34 pm

Един гръцки философ някога в своите Диалози бе казал : "Не винете Темида ,винете слугите й!!!"
Разгледаните в статията случаи са толкова показателни ,че единствения коментар който мога да направя е само този (speachless) .
Аватар
 
Мнения: 29


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта