Може ли куче да бъде субект на правото?

Животните субект ли са на правото? Може ли изкуственият интелект да стане субект на правото? Защо Бог не е субект на правото?

Може ли куче да бъде субект на правото?

от Spaceman » Чет Авг 30, 2007 5:31 pm

Ето малко информация за размисъл по темата "Може ли куче да бъде субект на правото?"... ;-)


"http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=175281

Милиардерка завеща 12 млн. долара на кучето си

30 август 2007 13:21

Американска милиардерка завеща 12 милиона долара на кучето си, пише БГНЕС. Съгласно завещанието 87-годишната Леона Хелмси, която почина в началото на август, е оставила най-голямата част от състоянието си на любимата си болонка Трабъл.

Втори в списъка на наследниците е братът на милиардерката Елвин Розентал – той получава 10 милиона долара. Освен това той ще трябва да управлява тръстов фонд, от който и ще се финансира разкошният живот на любимото кученце на покойната, както и погребението му, когато то умре.

Що се отнася до четиримата внуци на Хелмсли – деца на сина й Джей Панцирер, починал през 1982 година, наследство от само 5 милиона долара получават двама от тях, но само при условие, че ще ходят на гроба на баща си поне веднъж годишно. Останалите двама внуци на Хелмсли съгласно завещанието не получават нищо „по причини, които са им известни”.

Леона Хелмсли и вече покойният й съпруг Хари основават гигантска бизнес империя, чиято собственост са изключително престижни недвижими имоти в Ню Йорк, както и верига хотели в различни райони на САЩ. Собственост на компанията им Helmsley Enterprises е прословутият небостъргач Empire State Building, който след срутването на кулите-близнаци на 11 септември 2001 година отново се оказа най-високата сграда в Ню Йорк”."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Може ли куче да бъде субект на правото?

от Spaceman » Чет Мар 06, 2008 11:18 am

Все повече се утвърждава тенденцията на животните да бъде придадена определена правосубектност. Ето поредната информация по темата:

"http://www.banker.bg/?Issue=768&Section=51&Category=6&Article=32705

в. Банкеръ, бр. 9 от 2008 г.

АМЕРИКА СПОРИ ДАЛИ ЖИВОТНИТЕ СА ПО-ГОРЕ ОТ ХОРАТА

От няколко години насам Ейми Мардър, ветеринарка от Лексингтън в щата Масачузетс, често трябва да се произнася пред съда по въпроса кого от двамата си стопани предпочита дадено домашно животинче. При разводите често се водят спорове кой да вземе кучето или котката и жреците на Темида редовно призовават Мардър като експерт в тази област. За целта преди това ветеринарката прекарва минимум час и половина с разпадащата се брачна двойка и с нейния домашен любимец.

Само допреди 10-15 години американското правораздаване не се занимаваше с подобни проблеми. Предпочитанията на четириногото не се вземаха предвид, тъй като то се третираше като най-обикновено материално благо, при това с неособено висока стойност. През последните години обаче - под натиска на природозащитниците и променените обществени нагласи - законодателите, прокурорите, съдиите и адвокатите все по-често се отнасят с животните като към юридически лица, чиито права, интереси и желания трябва да се зачитат. Нещо повече, всичко това бързо намери отражение в законодателството на много щати. Понастоящем в 39 щата и в столичния окръг Колумбия собствениците на домашни любимци дори могат да създават фондове за управление на наследствата, които им оставят. Точно така постъпи нюйоркската милиардерка Леона Хелмсли, която завеща на кучето си 12 млн. долара.

В някои щати ветеринарите вече са законово задължени да съобщават на властите за клиенти, които подозират в лошо отношение към животните. Същевременно съдилищата започват да присъждат обезщетения за убити животни и понесените от тях и собствениците им страдания. Миналата пролет съдии от Тенеси дори назначиха настойник, който да представлява интересите на някакво куче при делото за развод на стопаните му.

Подобно на гражданското право "животинското" също се превръща в научна дисциплина. Половината от 190-те юридически университети в САЩ имат курсове по тази материя. Все повече адвокати се посвещават изцяло на защитата на животните. Според мнозина юристи животното трябва да се категоризира като нещо "средноаритметично" между хората и предметите, като "материално благо, надарено с чувствителност". Според други правният статус на домашните любимци трябва да се преосмисли в посока "животни, които не са хора". Във втория случай това означава да се признае на животните правото на съдебна защита.

Куриозното е, че в тези американски нововъведения няма нищо принципно ново. В средновековна Европа животните често са били третирани като същества, които носят отговорност за своите действия. Нерядко са се провеждали съдебни процеси със съответните защитници и свидетели. Срещу домашни животни са се произнасяли присъди за убийство, нападение и жестокост. Наказанието обикновено било смърт, а екзекуциите - публични. В средата на XVI век в едно френско градче започнал процес срещу... къртици, който продължил няколко години. През 1641 г. в британската колония Масачузетс пък бил приет първият закон, забраняващ "тормоза над всяко питомно същество за всекидневна домашна употреба".

През последното десетилетие 42 американски щата приеха закони, които преследват жестокостта срещу животни. Почти навсякъде в Съединените щати това се третира като престъпление, което се наказва със затвор (стига, разбира се, да не става дума за животни във фермите).

След скандала със звездата на американския футбол Майкъл Вик (осъден на 23 месеца затвор за уреждане на кучешки борби), в Конгреса бяха внесени три проектозакона, които забраняват подобни практики и на федерално равнище (50 щата вече имат собствени закони в тази област). На свой ред редица окръжни прокурори, например в Лос Анджелис и Марикопа, дори създадоха специални "сили за бързо реагиране" в такива случаи. От много места се надигат гласове да се създаде федерална банка данни, аналогична на регистрите за сексуални престъпления.

От друга страна проучвания на психолози като Франк Ашоне от университета в Юта показват, че лицата, които малтретират домашните си любимци, са склонни да упражнят насилие и срещу хора. "Щом могат да са толкова жестоки с животните си, как ли се държат с децата си?", възкликва Даяна Болкин, заместник прокурор в Денвър.

Бумът на бракоразводните спорове, съпроводени с претенции за животни и свързаните с тях нормативни промени карат мнозина да се замислят дали промяната на правния статус на животните няма в крайна сметка да ги изравни с хората.

Всички тези тенденции са отражение на засилената обществена подкрепа на движението за хуманно отношение към животните. През последните десет години американските организации за защита на животните Humane Society и PETA отбелязаха значителен ръст както на членската си маса, така и на средствата, с които разполагат. Наред с другото те дори принудиха концерните "Макдонълдс" и "Бъргър кингс" да осведомяват клиентите си как се умъртвяват кравите и пилетата, чието месо им предлагат.

Категорични противници на юридическите нововъведения са ветеринарите. Те предупреждават, че вълната от съдебни искове за обезщетения, свързани с "нарушени животински права", ще увеличат до неимоверност цените на ветеринарните услуги. Вярно е, казват те, че хората получават обезщетения в случай на смърт на брачния си партньор, но никой не ги възмездява за скоропостижната кончина на любимия или годеника. По думите на Ейдриън Хохщат, заместник-директор по юридическите въпроси на Американската ветеринарномедицинска асоциация, "въвеждането на обезщетения за животни хързулва цялата американска правна система по наклонената плоскост". "Намираме се в странното положение, при което животните се поставят над цели категории хора", казва той. Юристите Дейвид Фавър и Стивън Уайз обаче са на друго мнение. Според тях "страната се нуждае от спешни и още по-радикални промени, особено що се отнася до интелигентни животни като шимпанзетата и делфините". Двамата посочват и образците, от които трябва да черпят вдъхновение американските законотворци. Става дума за германския основен закон, който през 2002 г. призна конституционни права на животните, както и за новозеландските закони, според които приматите притежават "определена индивидуалност". Неотдавна Европейският парламент също определи приматите като "същества" и предприе стъпки за прекратяване на научните експерименти с тях."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Може ли куче да бъде субект на правото?

от Spaceman » Вто Юли 01, 2008 11:02 am

Със сигурност в Испания юридически права вече имат... маймуните! :-)
Ето и подробности:

"http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjY4MzszOA==&sql=MjY4Mzs0OA==

Испанските маймуни вече са хора

Рекламата с тях се криминализира

Въпреки че са от застрашен вид, тези две маймуни, обитаващи Индия, все още нямат права като себеподобните си в Испания. Снимка Пресфото БТА

Историческо решение взе комисията по въпросите на околната среда в испанския парламент. Законодателите предоставиха юридически права на няколко вида маймуни – горили, шимпанзе и бонобо (местен вид примат – бел. ред.). Документът призовава представителите на изпълнителната власт да направят всичко възможно тези животински видове да не бъдат подлагани на мъчения и унижения, съобщи руското електронно издание РБК. Решението криминализира използването на тези животински видове в реклами и участията им в цирковите програми. В същото време обаче то не засяга живота на маймуните в зоологическите градини на иберийската страна. Защитниците на правата на животните от своя страна са оптимисти. Условията на живот на приматите в 70 на сто от случаите ще бъдат подобрени. Решението на депутатите бе приветствано от много защитници на правата на животните. Педро Позас, директор на испанския филиал на организацията Great Apes Project, нарече стъпката историческа за съдбата на „нашите другари по еволюция”. Опозицията обаче се възпротиви. Според опозиционери решението, имащо за цел защита на животните, изглежда странно именно в Испания, страна, която е известна с бикоборството."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Може ли куче да бъде субект на правото?

от lindeman_ » Вто Юли 01, 2008 9:47 pm

хахахаххах спомням си, че точно с този въпрос асистентката по НП в ПУ скъса един колега на изпита (rofl) голям цирк беше..

ама като гледам статиите е напълно възможно да тръгне и да обжалва оценката (bigsmile)
Аватар
 
Мнения: 168

Re: Може ли куче да бъде субект на правото?

от Spaceman » Чет Фев 26, 2009 5:50 pm

В Япония куче и котка вече са началници на ж. п. гара, така няма как да не са субекти на правото! :-)

Ето подробностите:

"http://world.actualno.com/news_223890.html

Котки и куче ръководят ж.п. гари в Япония

26 Февруари 2009 г.

След символичното назначение на домашните питомци на тези важни постове рязко се увеличи броя на пътниците по съответните маршрути, съобщават токийските вестници. Снимка: sxc.hu

Две котки и едно куче официално работят в Япония като началник гари, помагайки на местните ж.п. компании да се справят с финансовите трудности, които бяха предизвикани заради проблемите в световната икономика, предаде ИТАР-ТАСС.

След символичното назначение на домашните питомци на тези важни постове рязко се увеличи броя на пътниците по съответните маршрути, съобщават токийските вестници. 8-годишният йоркширски териер Марон работи на станцията в префектура Ивате. Той даже си има униформа с фуражка, за да може да посреща и изпраща пасажерите на перона както е положено за един служител на железниците.

С появата на кучето по-рано почти незабележимата станция Окунакаяма се превърна в сензация и средно по около 50 туристи от цялата страна я посещават ежедневно. Но териерът е далеч от резултатите на котката Басу, която отдава всичките си сили за просперитета на станцията Аздзувакамацу в префектура Фукушима.

За шест месеца работа, от началото на април миналата година, тя е успяла да привлече 28 хиляди пътници, което е с 1,5 пъти повече от обичайното. Ръководството на гарата признава, че никога няма да може да се отплати на Басу за нейната помощ. Но всички дишат прахта на 9-годишната котка Тама. Тя е първият домашен питомец в Япония, който бе назначен на поста началник гара. Това се случи преди цели три години, когато тя оглави работещата в напълно автоматизиран режим и без персонал гара между градовете Вакаяма и Кинокава.

Само за последните няколко месеца котката е спечелила 10 милиона йени /105 хиляди долара/. Популярността на Тама е толкова голяма, че в нейна чест от март тази година в префектура Вакаяма ще бъде пуснат специален влак. Вагоните на влака ще бъдат украсени с нейни фотографии. За своите услуги косматите железопътни босове получават фирмено облекло, живеят в собствени комфортни офиси и получават редовно храна."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Може ли куче да бъде субект на правото?

от Spaceman » Нед Окт 11, 2009 6:57 pm

И още по въпроса могат ли животните да наследяват:

"http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=249390

в. "Труд", 10. 10. 2009 г.

Богаташите често изненадват потомците си с необичайни завещания, но най-болезнено обезнаследените приемат парите, оставени на... домашни любимци.

Милионерът Джонатан Джексън например написал в последната си воля, че с имането му трябва да се построи пансион за котки със самостоятелни спални, столова, библиотека и концертна зала. Прочутото списание на богатите “Форбс” пък класира 10-те питомци милионери.

На първо място е немската овчарка Гюнтер IV, наследила внушителното си състояние от 372 милиона долара от... баща си, Гюнтер III. Той пък получил парите си от графиня Карлота Либенщайн. Кучето разполага със собствена вила в Тоскана, в която живее с шофьора и прислугата си. Гюнтер обожава да се разхожда из околността със собственото си возило - BMW кабриолет.

Неотдавна опекуните на попечителския фонд на овчарката й купиха във Флорида вила, принадлежала на Мадона, за 7,5 млн. долара. Защото с годините кучето развило артрит и го изпратили на топличко. Казват, че Гюнтер е много доволен от новата си придобивка с девет спални и седем бани. Напоследък обаче здравето не му позволява да се забавлява. В края на миналата година кучето навърши 13 г. Интересно кой ще наследи богатството му, защото засега лаещият милионер няма потомство?

Второ в необичайната класация е шимпанзето Калу, на което британската аристократка Патриша О'Нийл завеща 53 млн. английски лири (близо 113 млн лв. - бел. ред.)плюс цялата й недвижимост в Кейптаун, Южна Африка.

Трето място в списъка на косматите милионери заема пуделът Тоби Раймс, получил от стопанката си Елла Уендъл 15 млн. долара. Любовта й към животните била внушена от родителите й от ранна детска възраст. Имотните чудаци глезели домашните си любимци с агнешки котлети, шоколадови пудинги и рибни деликатеси. Семейството винаги имало поне няколко кучета, всяко от които със собствена прислуга. Освен това си разполагало със своя стая, легло с балдахин и копринени чаршафи.

Четвъртата лаеща милионерка е болонката Трабъл (“беля” - англ.) Хемсли. Тя извадила късмета да е най-близкото същество на Леони Хемсли, собственичка на солидна компания за недвижими имоти и хотелска верига. Трабъл притежава $ 12 млн. в авоари и сгради.

В завещанието изрично е написано, че болонката трябва да се храни само с екологично отглеждано пуешко и пресни зеленчуци, 2 пъти месечно да ходи на козметик и фризьор и веднъж годишно - на минерални бани в Швейцария.

Кокошката Гиго държи петото място при “Форбс”. Британският издател Ричард Майлс Блекуел й оставил в наследство 10 млн. английски лири (над 21 млн. лева).

Американският бизнесмен Сидни Елтмън пък удостоил чистокръвната си кокерка на име Саманта с 6 млн. “в зелено”. За сравнение - вдовицата му Мери ще се свива с годишна рента от 60 000 долара. При това ще получава парите само ако добре се грижи за кучето, което е на шесто място по богатство сред животните милионери.

Чихуахуато Франки и котките Ани и Пепе льо Пю получиха по 3 млн. британски лири от покойната си стопанка Луиза Томпсън. Съгласно завещанието на потомствената графиня животните ще се радват на пожизнени грижи и недвижима собственост в Сан Диего, Калифорния. По волята на стопанката им за тях ще се грижи нейната стара приятелка Лериса Патрик. Но за разлика от питомците си тя няма да живее в разкошната им вила, а в скромна квартирка под наем.

На осмо място в Топ 10 е расовият бик Абърдин Ангъс (личен капитал - 200 000 лири стерлинги), следва го костенурката Силвърстоун (с 80 000 британски лири).

На последно място е папагалът Цсоки (50 000 лири).Най-скъпият нашийник блести с 1600 брилянта

Най-скъпият кучешки нашийник е инкрустиран със 1600 брилянта на стойност 1,8 млн. долара. Общото тегло на камъните е 52 карата. Творението е увенчано с 3 огромни брилянта по 7 карата всеки.

Най-малкото куче в света е йоркширският териер на Чаи Ханчанак от Банкок, Тайланд. Той е висок 11,94 см и тежи 481 г.

За най-едрото куче в света е признат английският мастиф Херкулес. Теглото му е 175,3 кг, а обиколката на врата му - 95 см. Всеки ден песът рекордьор изяжда по 1,5 кг суха храна и кило бифтеци за вечеря.

Най-високото куче в света е датският дог Шамгрет Данзас. Ръстът му при холката (до гръдния кош) е 105,4 см, а теглото му е 108 кг.

Най-старото куче е австралийската овчарка Блу, която живее в Рочестър. Стопанинът й Лес Хол доказва с документи, че е на 29 години и 8 месеца.

Басетът Джек от немския град Фулда влиза в книгата на рекордите “Гинес” с най-дългите уши в света - по 33,2 см всяко.

Най-доброто постижение по висок скок и катерене по гладка дървена стена принадлежи на хрътката Стег от Редруг, Великобритания. На 27 септември 1993 г. кучето скочило почти 3 метра.

Санбернарът Бари Първи пък е най-знаменитият спасител. За своята 12-годишна кариера в Швейцарските Алпи добродушният косматко е върнал към живота повече от 40 души. Сред тях било и полузамръзнало момченце, попаднало под лавина с майка си. Бари разбрал, че родителката е загинала, стоплил детето с тялото си, близал го по лицето, докато не дошло в съзнание, и го завел до най-близката къща.

За първото куче кинозвезда в света се смята Блеър. Дебютът му се състоял през 1905 г. във филма на режисьора Сесил Хепуърт “Спасена от Ровер”.

Най-рядката порода е чинук, създадена в Хемпшир в началото на ХХ век. Използвали я за ездитно куче, но дори в пика на развитието й е имало не повече от 300 екземпляра. През 1978 г. от породата били останали само 28 представители. В момента са 78 бройки."
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта
cron