Може ли да се сключи брак с робот?...

Животните субект ли са на правото? Може ли изкуственият интелект да стане субект на правото? Защо Бог не е субект на правото?

Може ли да се сключи брак с робот?...

от Spaceman » Пон Окт 15, 2007 2:37 pm

И това доживяхме да се коментира сключването на брак между хора и роботи. Всъщност защо не? Науката дава зелена светлина на такива робосексуални връзки. Ето и подробностите:

"http://news.ibox.bg/news/id_1997291695

В бъдеще хора ще сключват брак с роботи?

Холандците, които са известни със своята толерантност по отношение на сексуалните въпроси, за пореден път стресираха света. В Маастрихския университет беше присъдена научна степен за труд с название „Intimate Relationships with Artificial Partners" („Интимни отношения с изкуствени партньори").

Авторът на труда, британецът Дейвид Леви, специалист по изкуствен интелект твърди, че в бъдеще ще бъдат възможни браковете между хора и роботи.
Този извод той направил след изучаването на 450 публикации по психология, сексология, социология, роботика, материалознание и изкуствен интелект.

В дисертацията на Дейвид Леви се казва, че потребностите на хората от секс, любов и привързаност могат напълно да бъдат удовлетворени от роботите на бъдещето."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Може ли да се сключи брак с робот?...

от Spaceman » Пон Окт 15, 2007 2:40 pm

Ето още един научен (а не научно-фантастичен!!!) материал за правата на роботите (включително и за това да сключват брак). Вижте го и Вие:

http://www.rfreitas.com/Astro/LegalRightsOfRobots.htm

Дали наистина си струва човек да се замисли за тези "нечовешки" проблеми?...
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Може ли да се сключи брак с робот?...

от Spaceman » Вто Окт 16, 2007 11:38 am

Още по темата от http://dnes.dir.bg/2007/10/16/news2218835.html

"Първият брак между човек и робот - към 2050 година

16 октомври 2007 / HiComm

Към 2050 г. в Масачузетс бракове между хора и роботи ще бъдат легализирани.
Щатът Масачузетс ще бъде първото място, където браковете между хора и роботи ще бъдат легализирани, предвижда Дейвид Леви, изследовател в областта на изкуствения интелект в университета Маастрихт, Холандия. Той наскоро е завършил своя труд относно взаимоотношенията между хора и роботи, разглеждайки много от привилегиите и съдебните практики, които обикновено съпътстват брака. Масачузетс е един от най-либералните щати в САЩ.

На пръв поглед сексът с роботи може да се сметне за нещо ненормално, писа msnbc.msn.com. Но веднъж да се появи някаква история от типа «правих секс с робот и беше страхотно” в голямо списание, това веднага ще доведе до нарастване на броя на хората, които искат да опитат подобно нещо, казва Леви пред LiveScience. Идеята за романс между хора и техните художествени или механични творения датира още от древността. В един гръцки мит се разказва за скулптура Пигмалион, влюбен в своя статуя от слонова кост, която нарекъл Галатея и на която богинята Афродита вдъхнала живот.

В своята дисертация «Интимни взаимоотношения с изкуствени партньори” Леви твърди, че роботите дотолкова ще заприличат на човека по външен вид, функция и индивидуалност, че много хора ще се влюбят в тях, ще правят секс с тях и дори ще се женят за тях. Леви се аргументира с факта, че психолозите са открили около дузина основни причини, поради които хората се влюбват, като почти всички от тях могат да се приложат във взаимоотношенията човек-робот. Така например, една от причините за влюбване е сходност на индивидуалност и познания, което може лесно да се програмира в един робот. Друга причина, която също може да се програмира, е желанието на хората да знаят, че човекът отсреща ги харесва.

През 2006 година Хенрик Кристенсен, основател на European Robotics Research Network, предвиди, че хората ще правят секс с роботи след 5 години. В момента има компании, които продават секс кукли и е само въпрос на време към тях да бъде добавена малко електроника за повече вибрации и да се прибави и аудио ефект, смята Леви. Това е примитивно от гледна точка на роботиката, но с времето нещата ще се модифицират много повече, тъй като технологията вече съществува.

С напредъка на софтуера и с по-интимните отношения между хората и роботите е напълно възможно да възникнат и бракове помежду им. Основната полза от такъв брак е, че той ще направи хората по-щастливи, и по-специално, тези, които по принцип са прекалено срамежливи, имат проблеми със създаването на дълготрайни връзки, нямат добър външен вид и т.н. Тази идея обаче повдига и много етични въпроси. Така например, сексът с робот може да стане отдушник на сексуалните престъпници. Не е сигурно дали ако един педофил прави секс с робот-дете, той няма да напада истински деца, или напротив, желанието му ще се усили. За подобни проблеми ще са нужни сериозни проучвания в бъдеще.

Самото притежаване на робот за секс е възможно да намали проституцията и проблемите, които я следват, казва Леви. Друг проблем, който може да бъде решен, е несъответствието между половите желания - когато, например, мъжът иска да прави секс, но жената има главоболие. В такъв случай тя може да му каже просто да отиде и да прави секс с робота, ако естествено не ревнува от него, което също е възможно да се случи. В момента Леви пише указания как трябва да се отнасят етически хората към роботите, когато става дума за секс и любов. Според учения, това е доста сериозна тема, на която трябва да се обърне подобаващо внимание."
Аватар
 
Мнения: 138


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта