Ще ни помогне ли ЕС да се справим с корупцията?...

Право на Европейския съюз. Източници на Европейското право. Йерархия на източниците на европейското право.

Разработки по право на ЕС

Ще ни помогне ли ЕС да се справим с корупцията?...

от Spaceman » Сря Авг 29, 2007 1:06 pm

Въпросът, разбира се, е риторичен. Ето какво се случва, за съжаление, и там...

"http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2745&sectionid=4&id=0001001

в. Сега, 29. 08. 2007 г.

Еврократи в Брюксел крадат по 1 милион евро дневно

Парите за строежи и наеми на евроинституциите потъват в частни фирми

Всеки ден злоупотребите източват бюджета на Евросъюза с почти един милион евро и често в "играта" са самите еврочиновници, твърди немското сп. "Шпигел". В момента има около 400 случая на следствия срещу корумпирани еврократи. 70 от тях засягат хора от самата централа в Брюксел. Само най-тежките случаи стигат до прокуратурата.

Изкушението да заделиш някое и друго евро от държавните пари е голямо. В Брюксел обаче то е още по-голямо. Неясните структури, недостатъчната прозрачност и още по-недостатъчният контрол създават най-благоприятна почва за шуробаджинащина и корупция. В края на всяка бюджетна година в Брюксел се натрупват средства в размер на милиарди, които трябва да бъдат изхарчени бързо, и това е идеална възможност за по-малки и по-големи злоупотреби, отбелязва "Шпигел" и дава многобройни примери, най-вече в строителството и поддръжката на сгради на ЕС.

ЕС разполага със сгради в Брюксел, Страсбург и Люксембург с площ около два милиона квадратни метра. През 2005 г. средствата за поддръжката им са били 345 милиона евро. Специален доклад на европейската сметна палата сочи, че предвидените суми за строеж и наеми на тези сгради се превишават непрекъснато. Често в доклада се казва: "Комисията тук е платила повече от необходимото" или "при лихвите са можели да се спестят седем милиона и седемстотин хиляди евро".

През периода 1998-2004 година Брюксел е плащал наем за празна сграда - по шест милиона евро годишно. В същото време под наем били взети и използвани намиращи се наблизо други сгради. "Измамници от частни фирми си мият ръцете с пари на ЕС", разкрива евродепутатът от германския Християнсоциален съюз(ХСС) Маркус Фербер. Но не са само те. В продължение на две десетилетия в Страсбург, официалното седалище на Европейския парламент, е бил плащан по-висок наем от договореното. Става дума за сума от 32 до 60 милиона евро. Нито един от брюкселските контрольори не бил забелязал това. В крайна сметка се облажила общината в Страсбург.
Навсякъде в ЕС Брюксел поставя условието за провеждане на конкурс при обществените поръчки. Самата Еврокомисия обаче не се придържа към това и предпочита така наречената "процедура на преговори", при която условията за изпълнение на поръчката се договарят с един предварително избран партньор, пише "Шпигел" и се опира на информация от сметната палата.

Най-новият скандал в Брюксел е, че един италианец ще се грижи занапред за честните отношения в съюза, пише сп."Шпигел". Франческо Мусото бе избран за докладчик на Еврокомисията за контрол на бюджета. Навремето в ролята си на адвокат Мусото бе защитник на мнозина, заподозрени за връзки с мафията.
През ноември 1995 година самият Мусото е с белезници на ръце заради подозрението, че укрива високопоставен мафиотски бос във вилата си. Сицилианецът Франческо Мусото обаче е пуснат бързо на свобода, получава дори поста председател на провинция Палермо и сега е човекът, който отговаря за борбата срещу корупцията и измамите в Европейския парламент."
Аватар
 
Мнения: 138

Re: Ще ни помогне ли ЕС да се справим с корупцията?...

от Росен » Пет Сеп 21, 2007 12:14 pm

Фактите, изложени в статията, са поредното доказателство, че на тоя свят съществува една единствена партия - тази на парите. Сериозните политически анализатори (а те никак не са много) неизбежно стигат до този извод след разкриването на истинското лице на т.нар. леви, десни, центристки, зелени и всякакви от сорта партии. Това, че ние искаме да си мислим друго, е само и единствено за наша сметка. Впрочем тази "наша сметка" бива все повече източвана.
 
Мнения: 41


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта