Въпр. 8 Възникване и изчезване на субектите на МПП....

Разработки по Международно публично право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

Въпр. 8 Възникване и изчезване на субектите на МПП....

от Annie » Вто Сеп 25, 2007 2:49 pm

По въпрос № 8
ПРАВОПРИЕМСТВО

Правоприемството имаме в случай, когато на мястото на един стар обект възниква нов; отнася се не само за държави, но и за организации.

І. Определение: преминаване на права и задължения от една държава към друга и носенето на отговорност за държавната територия
ІІ. Предмет на правоприемство:
• държавната територия; правата и задълженията според МП; държавните дългове; държавните архиви и държавната собственост.
ІІІ. Източник на правоприемство:
• обичайните норми на МП
Виенската конвенция за правоприемството на държавите от 1978г. ( в областта на държавната собственост, архивите и дълговете – 1983г.).

Важно!!!
Правоприемството не възниква при смяната на правителства или други вътрешнодържавни промени, а при възникването на нови държави, при сливането, разделянето, отделянето на част/и от една държава.

Съществува както пълно, така и частично правоприемство.
Аватар
 
Мнения: 9

Re: Въпр. 8 Възникване и изчезване на субектите на МПП....

от Assasiyah » Чет Яну 10, 2008 12:20 pm

Правоприемство на държавите
Съществува както пълно, така и частично правоприемство. В зависимост от конкретния случай, пълно правоприемство се предполага при възникването на нови държави на мястото на вече несъществуваща държава, а във всички останали случаи – частично или относително.
Въпросите относно правоприемството в съвременната международна практика се уреждат главно от обичайните международноправни норми и от международните договори, сключвани между държавите като отражение на международноправната доктрина и международната практика – двете конвенции от 1978 г. и 1986 г. Проблемите относно правоприемството, които не се уреждат в конвенциите, се решават съгласно принципите на общото МП.

Правоприемство на международните договори
Урежда се от Виенската конвенция за правоприемството на държавите по отношение на договорите от 1978 г. Уредени са въпросите по отношение на:
- правоприемство на договори при сливане на държави
- при разделянето на държави
- отделянето на части от държавната територия.
Съгласно чл. 16 новата независима държава не е длъжна да остави в сила който и да е договор и да стане страна по него по силата на факта, че той е бил в сила по отношение на територията, която е предмет на правоприемството.

Правоприемство на държави относно държавната собственост, държавните архиви и държавните дългове
Урежда се от нормите на обичайното международно право, двустранните договори и Виенската конвенция от 1983 г. относно правоприемството на държавите в областта на държавната собственост, архиви и дългове.
Държавната собственост: няма единен критерий за разделянето, при преминаването от държавата предшественик, към държавата приемник.
Държавните архиви: от обичайното право, принципите и нормите във Виенската конвенция от 1983 г.; трябва да се вземат всички мерки за предпазване от повреда или унищожение на държавните архиви.
Държавните дългове: не съществуват императивни норми, които да задължават държавата приемник да приеме държавен дълг на предшественика; кредиторът няма юридическо основание да го търси, освен ако държавата не е потвърдила, че го приема.
Аватар
 
Мнения: 531

Re: Въпр. 8 Възникване и изчезване на субектите на МПП....

от josephbalsamo » Пет Окт 31, 2008 7:47 pm

Откъде мога да намеря текста на двете Виенски конвенции за правоприемството???
 
Мнения: 11

Re: Въпр. 8 Възникване и изчезване на субектите на МПП....

от Калев » Пет Ное 07, 2008 8:55 pm

В интернет на български май може да се намери само Виенската конвенция за правото на договорите (има я качена на http://www.legaltheory.org/, между другото). Би трябвало асистентът по МПП да ви даде да си ги преснемете, а другият вариант е да пробваш в библиотеката на университета. Имах вкъщи някъде два сборника с източници на МПП, но в момента не мога да ги намеря, за да ти кажа как точно се казват. В библиотеката би трябвало да знаят. :)
Аватар
Модератор
 
Мнения: 137

Re: Въпр. 8 Възникване и изчезване на субектите на МПП....

от fly4o » Чет Фев 05, 2009 4:01 pm

Възникване и изчезване на субектите:
Признаването: акт на една или друга групи държави, с който пряко или косвено се констатира възникването на нов субект на МП.Това има определени политически и юридически последици. Пораждат се нови отношения м/у държавите и нововъзникналия субект- официални, неофициални, пълни, частични. Има 2 теории за принзаване- конститутивна и декларативна
Способи за признаване: офииално и неофициално
Официално: Де факто- традиционна форма, но ограничена в сравнение с де юре
Де юре- автоматично установяване на дипломатически отношения, а също така и сътрудничество в основните области.
Неофициално- едностранен акт, с който съществуващата държава влиза в контакт с нововъзникналата за решаването на конкретен въпрос за точно определен случай.
Видове субекти: нововъзникналите държави. Нетрадиционно са и въстаналите и воюващите нации, движения.
Съществува и преходно признаване на нации и народи, стремящи се към независимост. Те се признават от отделни държави или организации. ООН им дава статут на наблюдател.
 
Мнения: 5


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта