Въпрос 72. Международно наказателно право

Разработки по Международно публично право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

Въпрос 72. Международно наказателно право

от bassta » Нед Яну 31, 2010 2:54 pm

Въпрос 70 по учебника на Борисов (кратка извадка)

Международното наказателно право е система от принципи и норми, уреждащи сътрудничеството между държавите за борба срещу международнародната престъпност, правна помощ по наказателни дела и наказване на престъпниците.
Основни източници на междунартодното наказателно право са международните договори за борба с отделните видове престъпления, и договорите за правна помощ по наказателни дела и предаане на престъпници. Досега са приети и разработени над 300 международни договора, в които са включени норми на международното наказателно право. Едни от най-значимите са универсалните договори, разработени и приети в рамките на международните организации (ООН, МОТ, СЗО и др) относно превозването на роби, пиратстворо, наркотрафика, давност на военните престъпления и др.
В качеството си на допълнителни източници могат да се посочат: национални и съдебни прецеденти, решения на мрждународни трибунали, обичайни норми и други.
Отраслови принципи на международното наказателно право са вълътени главно в Всеобщата декларация за правата на Човека и Пакта за граждански и политически права (1966), както следва: сътрудничество между държавите в борбата сещу престъпността, международна законност, равенство пред съда и закона, гласност, независимост и безпристрастност на съда, презумпция за невинност, забрана на мъченията, ограничаване или забрана на смъртнното наказание, хуманитарно третиране на лицата, лишени от свобода. През 1973 ОС на ООН приема Принципите на международно сътрудничество относно финансирането, арестуването, предаването и наказването на лица, виновни за военни престъпления против човечеството.
Международното престъпление е всяко извършено противоправно деяние, което е резултат от съществуващото в международната общност престъпно социално явление, квалифицирано от мрждународноправните принцпи и норми.
Международноправната основа за сътрудничество между държавите срещи международната престъпност е заложена в чл 1 ал 3 на Устава на ООН, съгласно който една от целите на организацията е “да постигне международно сътрудничество при решаване на междунардните проблеми от икономическо, културно и соиално или хуманитарно естество”.
Аватар
 
Мнения: 28

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта