Въпрос 54: Мироопазващи операции на ООН

Разработки по Международно публично право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

Въпрос 54: Мироопазващи операции на ООН

от Lady_Croft » Вто Фев 05, 2008 4:28 pm

Въпрос 54:
Мироопазващи операции на ООН


Мироопазващите операции на ООН са незаменимо средство на международната общност за разрешаване на тежки проблеми в междудържавните отношения и във все по-голяма степен и на вътрешни проблеми на сигурността в отделни държави. Операциите на ООН по опазване на мира се разширяват значително. Понастоящем в 18 мисии на ООН на четири континента участват близо 100 000 миротворци от 115 страни. Между най-големите контрибутори са Пакистан, Индия и Бангладеш. Бюджетът на операциите за поддържане на мира надхвърли през 2006 г. 5 млрд. долара. В своята преобладаваща част той се покрива главно от Европейския съюз, Япония и САЩ.
Първата от мироопазващите операции на ООН е контролът върху спазването на примирието в Палестина през 1948 година. Втората, само половин година по-късно, е по примирието в Кашмир между Индия и Пакистан.
Днес ООН не е единственият организатор на миротворческия процес. В наши дни подобни задачи изпълняват НАТО, ЕС и други.
Според приетото днес определение “поддържане на мира” включва “предотвратяване, сдържане, смекчаване и прекратяване на военни действия между държави или в самите държави, организирано и провеждано от международната общност с използването на многонационални сили, съставени от военнослужещи, полиция и граждански лица, с цел възстановяване и поддържане на мира”.
Операциите по поддържане на мира са особени действия на войски, военни наблюдатели, представители на гражданската полиция и други участници на миротворческите мисии, които не вземат участие в бойните действия и изпълняват роля на неутрален наблюдател. Единственото изключение е в случай на самоотбрана - тогава на войските е разрешено да употребят оръжие.

Операциите по мироопазването се разглеждат в 5 основни аспекта:
(->) „Предотвратяване на конфликти“ (conflict prevention). Дългосрочното предотвратяване на конфликти се отнася до структурните източници на конфликтите и има за цел да изгради трайни основи на мира.
(->) „Възстановяване на мира“ (peacemaking). Възстановяването на мира се отнася до конфликти в развитие и цели тяхното спиране чрез средствата на дипломацията и посредничеството.
(->) „Поддържане на мира“ (peacekeeping). Поддържането на мира има 50-годишна история, като през последното десетилетие еволюира от традиционния си модел на предимно военно наблюдение на споразумения за прекратяване на огъня или разделителни линии след междудържавни войни към комплексен модел, включващ различни военни и цивилни компоненти, предназначени за изграждане на мира след граждански войни.
(->) „Налагане на мира“ (peace enforcement). Налагането на мира изключва употребата на сила срещу една от страните в конфликта с цел прекратяване на военните действия.
(->) „Укрепване на мира“ (peace-building). Укрепването на мира включва реинтегрирането на враждуващите страни в гражданското общество и налагане на върховенството на закона.

До 31 август 2002 г. в мироопазващи мисии са загинали 1762-ма души.
За провеждането им от 1948 до 2002 година са похарчени около 26 милиарда долара.

Повече от 100 страни продължават да отделят граждански и военен персонал за операциите по поддържане на мира. Освен познатото разделяне на воюващите страни, контролът дали страните в конфликта съблюдават приетите споразумения и отразяването на всяко тяхно нарушение, днес мироопазващите сили организират хуманитарна помощ, разоръжаване, разминиране на местности, възстановяване на гражданската инфраструктура. Те участват в поддържането на реда, административното управление, провеждането на избори и референдуми, задържането на военни престъпници. Грижат се за бежанците, за правата на човека, за възстановяването на икономиката в засегнатите райони.

Днес ООН има финансови, материални, човешки ресурси, които позволяват в най-кратък срок да бъде разгърната миротворческа мисия в която и да е част на земното кълбо. Има подготвени резерви и материални запаси, има опит и взаимодействие с всички местни и световни организации, фондове и агенции. Една от аксиомите на международната политика, изведена на основата на този опит, гласи: невъзможно е да се реши един военен проблем, като се използва само военна сила. Всеки военен конфликт изисква комплексен подход, в който операцията по прекратяването на огъня е само една от множеството важни съставки.
Аватар
Модератор
 
Мнения: 192

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта