Въпрос 23 - по Борисов

Разработки по Международно публично право, съобразени с актуалното учебно съдържание.

Въпрос 23 - по Борисов

от balletlover » Съб Окт 13, 2007 4:33 pm

Влизане в сила и прилагане на договора - с влизането в сила разпоредбите на договора придобиват задължителен характер и настъпват определени международноправни последствия при неспазването им. Чл. 24 на Виенската конвенция предвижда м/унар. договори да влизат в сила по реда и на датата, предвидена в самите договори. Когато няма разпоредба – след споразумение м/у участниците. С влизането в сила се прекратява временното или частично прилагане на определени разпоредби.
Временно прилагане означава, че международните договори са започнали своето действие след съгласуване на волята на договарящите се държави, което ще продължи до официалното влизане в сила на договора.
Ратификацията е институт, който се използва най-често в м/унар. практика за обвързване с договорите. Означава, че м/унар. договори се утвърждават съгласно нац. законодателство от висшия орган на властта в държавата.
Конфирмацията е начин за изразяване на съгласие за обвързване с по-маловажни м/унар. договори и се извършва от правителството или др. ведомства при условия като при ратификацията.
Аватар
 
Мнения: 86

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron