Впр. 6 Централни органи на изпълнителната дейност

Разработки по Административно право и процес, съобразени с актуалното учебно съдържание.

Впр. 6 Централни органи на изпълнителната дейност

от atanassoff » Съб Авг 11, 2007 11:37 pm

Впр. 6 Централни органи на изпълнителната дейност

Държавният административен апарат се изгражда като стройна система от органи и учреждения. Тази система може да бъде оприличена на пирамида от звена и органи, действащи на различни равнища в центъра на пирамидата и по места, които се намират в определени зависимости едни спрямо други.

1. Министерски съвет

МС стои на върха на пирамидата от административни органи. Той е учреден от Конституцията колегиален орган с обща компетентност. Конституцията не го определя изрично като „висш” изпълнителен орган, но това му положение се извежда от нейните разпоредби.
Чл. 105. (2) Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност и осъществява общото ръководство на държавната администрация и на Въоръжените сили.

В състава на МС влизат: министър-председателят, заместник министър-председателите и министрите. Изключително важните правомощия на правителството обхващат ръководството и осъществяването на вътрешната и външната политика на страната, осигуряването на обществения ред и националната сигурност, общото ръководство на държавната администрация и въоражените сили, утвърждаване и денонсиране на международни договори.
Актовете, издавани от МС, са постановления, разпореждания и решения. Нормативен характер имат постановленията, с които се приемат правилници и наредби.

2. Министър-председател

За разлика от МС той е едноличен орган на изпълнителната власт. Правомощията му основно се свеждат до ръководство на общата политика и текущата дейност на МС. Той определя правомощията и координира дейността на заместник министър-председателите, назначава заместник-министрите и пр. Заместник МП са със специална компетентност, която следва от разпоредбата на чл. 23 ал. 4 от Закона за администрацията. Според нея те имат определени ресори, в които упражняват правомощията си. Създадените на основание на Закона за администрацията политически кабинети към МП, заместник-МП и министрите не са органи на изпълнителната власт.

3. Министерства и други ведомства. Министри

В основата на понятието за министерство или друго специализирано образувание на централния държавен апарат стои ведомството. По ведомство се разбира сборът от еднородни и сродни специализирани служби, включени в една централизирана система, начело на която стои държавен орган със специална компетентност. Начело на ведомството стои министър или друг ведомствен ръководител, на когото са подчинени ръководителите на звената от по-ниските степени. Службите, които се намират в териториалните поразделения на едно ведомство са негови местни служби.

Министрите са еднолични органи със специална компетентност, по право са членове на правителството (МС) и ръководят определени министерства (по изключение могат и да не ръководят такива). Издават правилници, наредби, инструкции и заповеди. Като органи на изпълнителната власт следва да се разглеждат и заместник-министрите, тъй като съгласно Закона за администрацията министрите им делегират свои правомощия, а това несъмнено са функции по осъществяването на изпълнителната власт.

В кръга на централните органи на изпълнителната власт влизат и ръководителите на ведомства без ранг на министерства. Такива са: председателите на държавни агенции, държавните комисии, изпълнителни директори на изпълнителните агенции и ръководителите на други дръжавни институции, създадени със закон или постановление на МС, имащи функции при осъществяването на изпълнителната власт.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972

Re: Впр. 6 Централни органи на изпълнителната дейност

от busybee » Пон Яну 18, 2010 3:09 pm

Искам да попитам нещо за разработката. Мисля, че открих противоречие, но може и аз да не съм разбрал правилно. Моля някой да хвърли светлина по въпроса!

atanassoff написа:Създадените на основание на Закона за администрацията политически кабинети към МП, заместник-МП и министрите не са органи на изпълнителната власт.


atanassoff написа:Министрите са еднолични органи със специална компетентност............ Като органи на изпълнителната власт следва да се разглеждат и заместник-министрите, тъй като съгласно Закона за администрацията министрите им делегират свои правомощия, а това несъмнено са функции по осъществяването на изпълнителната власт.


ПС: Мисля че се оправих, нека споделя все пак.
МП, зам.-МП, министрите и зам.-министрите са държавни органи на ИВ, а самата администрация(в случая министерства) подпомага дейността на тези органи, т.е. тя не е ДО на ИВ.

Поправете ме, ако греша!
 
Мнения: 5

Re: Впр. 6 Централни органи на изпълнителната дейност

от Yotov » Вто Яну 19, 2010 12:11 am

Никакво противоречие няма - политическите кабинети не са държавен орган.

busybee написа:
ПС: Мисля че се оправих, нека споделя все пак.
МП, зам.-МП, министрите и зам.-министрите са държавни органи на ИВ, а самата администрация(в случая министерства) подпомага дейността на тези органи, т.е. тя не е ДО на ИВ.

Поправете ме, ако греша!


В случая не са министерства, а политически кабинет.
Аватар
 
Мнения: 36

Re: Впр. 6 Централни органи на изпълнителната дейност

от busybee » Вто Яну 19, 2010 2:12 pm

Мерси за отговора, аз съм много зле, добре че го схванах деня преди изпита, а не след него....
 
Мнения: 5


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта