11. Административен акт - понятие

Разработки по Административно право и процес, съобразени с актуалното учебно съдържание.

11. Административен акт - понятие

от atanassoff » Нед Авг 12, 2007 12:12 am

Впр. 11 Административен акт - понятие

Съдържащите се в административноправните норми общи и безлични правила за поведение могат да останат само декларирани фрази и самоцелни формулировки, ако не се претворят в реалната действителност чрез установяване на определени правни отношения между конкретни правни субекти. Административният акт игре ролята на трансмисия между субектите от една страна и визираните в правното правило по общ и абстрактен правни отношения.

Определение: Властническо волеизявление на орган на държавно управление (или приравнен нему друг орган), издадено въз основа и в рамката на закона, което едностранно предизвиква правни последици в сферата на изпълнителната дейност и което при необходимост може да бъде приведено с помощта на държавната принуда.

А) Първият белег на административния акт според изложената дефиниция е неговият вкастнически характер. Властническите волеизявления на администрацията черпят силата си от закона и са изцяло подчинени на закона. От това следва, че и административният акт е винаги подзаконов акт, което го отличава от закона. Юридическата сила на актовете на държавно управление е по-ниска по степен от тази на закона.

Б) На второ място, административният акт е волеизявление на орган на административна власт. Такива органи са поначало органите на държавно управление, определени по конституцията и законите (МС, министри, ръководители на ведомства, областни управители, кметове и др.) Не са редки случаите обаче, когато властнически правомощия в сферата на държавно управление се предоставят по закона и на други държавни органи (органи на властта, съда и прокуратурата).

В) На трето място, съдържащото се в акта на държавно управление властническо волезиявление едностранно предизвиква юридическите промени, към които е насочено. Правоотношенията, които тези актове пораждат, се появяват веднага след извършване на волеизявлението, независимо от съгласието на адресата на административния акт. По своя ефект обаче административният акт се различава от едностранните сделки в гражданското право, където правоотношението не може да възникне пряко по волята на едно лице.

Г) Съобразеното със закона властническо волеизявление на административния орган е юридически акт – то предизвиква и установява предвидените в правната норма правни отношения и свързаните с тях субективни права и правни задължения. Характеристиката на административния акт като юридически акт не се свързва с вида на правоотношенията и последиците, които той предизвиква. Те могат да бъдат в областта административното право, гражданското, трудовото и т.н. Във всички случаи, когато става дума за т.нар. административни актове с гражданскоправни последици, последните винаги се предшестват и съпътстват от определени административни правоотношеия и последици, които гарантират и охраняват тяхното нормално проявление. Тези актове обаче следва да се отличават от онези актове на държавно управление, с които се обезпечава бъдещо настъпване на правоотношения и последици от областта на гражданското право след сключване на договор.

Д) Възможността за принудителна изпълняемост при необходимост е последният съществен белег на административния акт. Тя се проявява в случаите, когато когато предписаното от закона и установеното с акта на поведение на адресата му не бъде проявено и не се стигне до изпълнение на админстративноправните задължения. Принудителните дейстивя, които са необходими, за ефективното изпълнение, ще бъдат предприети пряко от заинтересованата администрация по пътя на пряката акция без намесата на съда.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 971

Re: Впр. 10 Административен акт - понятие

от Ramzes » Вто Юни 10, 2008 1:30 am

atanassoff написа:Впр. 10 Административен акт - понятие
Определение: Властническо волеизявление на орган на държавно определение (или приравнен нему друг орган)

Абсолютно без цел да се заяждам:
трябва да бъде "управление"
Аватар
 
Мнения: 10

Re: Впр. 10 Административен акт - понятие

от atanassoff » Сря Юни 11, 2008 12:08 am

10х - поправено е (wink) Стават разни щуротии понякога, особено като се редактират въпросите, преди да ги пуснем.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 971


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта
cron