Отрязаха заложните къщи от сделките с имоти

Финансови правоотношения. Субекти на финансовото право. Нормативна уредба.

Разработки по финансово право

Отрязаха заложните къщи от сделките с имоти

от b_one » Чет Фев 05, 2009 2:22 pm

Отрязаха заложните къщи от сделките с имоти
05 февруари 2009 / News.dir.bg

Правителството прие наредба за дейността на заложните къщи, с която се урежда дейността им и се въвеждат ясни правила за защита на потребителите, съобщи БТА, като се позова на съобщение на правителствената информационна служба.
В наредбата е посочено, че заложна къща предоставя заеми, обезпечени със залог върху движими вещи. Тя не може да дава кредит, обезпечен с ипотека върху недвижим имот и на ограничени вещни права, да придобива собственост или право на ползване върху недвижими имоти, както и да сключва договори за продажба с уговорка за обратно изкупуване. Заложните къщи не могат да приемат в залог движими вещи - паметници на културата от национално и световно значение, оръжие и боеприпаси.
Заложните къщи ще се регистрират по реда на Търговския закон и Закона за търговския регистър. Ако извършват сделки с изделия от благородни метали и скъпоценни камъни, ще е необходима регистрация и по чл. 13, ал. 2 от Валутния закон. Те ще се вписват и като администратор на лични данни по Закона за защита на личните данни. Заложните къщи ще приемат и вътрешни правила за контрол и предотвратяване на изпирането на пари. В тях ще се включват и критерии за разпознаване на съмнителни операции, сделки и клиенти, насочени към финансиране на тероризма. Приетите вътрешни правила ще се утвърждават от председателя на ДАНС.
При сключването на сделка ще са необходими данни за залогодателя - име, ЕГН, адресна регистрация, номер на документ за самоличност. При вписването им служителят на заложната къща ще е необходимо да изиска документ за самоличност на лицето. Задължителни са и данни за сключената сделка и заложената вещ - номер и дата на сключване; размер на сумата; срок за връщането й и плащане на начислените лихви и такси; точно и ясно описание на вещта, включително модел, марка и година на производство; за моторни превозни средства - марка, модел, държавен регистрационен номер, номер на шасито и мотора, показание на километража, за товарни автомобили - полезен товар и документ за собственост.
Заложната къща не може да приема като обезпечение изделия от благородни метали, които не притежават държавна марка (титър) за съдържанието на благородни метали в сплавта, и скъпоценни камъни, които не са придружени със сертификат за идентичност и качество.
На видно място трябва да е посочено наименованието на заложната къща, общите й условия за дейност - цена на услугата, такса, комисионни и други разходи, свързани със заема; методите за оценяване и условията за съхранение на приеманите залози; размерите и сроковете на предоставяните заеми; условията и разходите при предсрочно погасяване на заема и връщане на заложената вещ и др. Информацията, посочена на таблото, трябва да е недвусмислена и да не въвежда в заблуждение клиентите, е записано в наредбата. В нея е посочено още, че заложната къща не може да уговаря месечна лихва по заема по-голяма от 3 на сто за кредити в лева и в чужда валута, както и олихвяване на изтекли лихви.
Наредбата е либерална, каза финансовият министър Пламен Орешарски, цитиран от БГНЕС. "Лихвите на заложните къщи са в размер, какъвто са обичайно за година. Заварените случаи са заварени, ние приемаме правила занапред", допълни Орешарски.
Заложните къщи са място, където трябва да има повече работа, коментира лаконично вътрешният министър Михаил Миков.


източник: http://dnes.dir.bg/2009/02/05/news3958367.html
 
Мнения: 146

Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта