Как да регистрирам музикална школа?

Трудови и осигурителни правоотношения. Субекти на трудовото и осигурително право. Разлика между трудово и служебно правоотношение. Задължително и доброволно осигуряване. Осигурителни вноски. Нормативна уредба.

Разработки по трудово право

Разработки по осигурително право

Как да регистрирам музикална школа?

от devamusic » Вто Апр 25, 2017 8:31 am

Здравейте!
Искам да регистрирам музикална школа, но не знам как точно да го направя. Развивам дейност от известно време(уроци по пиано и пеене), имам вече няколко ученици и мисля, че е време да легализирам това пред държавата (nod)
Работя по трудов договор на друго място и това ми е допълнителна дейност, затова не искам да се самоосигурявам (ако може). Просто искам да съм легитимна организация, защото ще водя децата на конкурси и те ще представляват школата ми, а тя на документи никъде не съществува все още.
Дали да се регистрирам като еднолична фирма, като обучителна школа, някаква организация или нещо друго? Тази част не ми е ясна и ви моля за малко повече просветление. Идеята е да имам възможно най-малко разходи, защото и приходите ми са малки. В момента част от уроците ги вземам вкъщи, а другата част към "Център за Младежки дейности и инициативи" в града ни. Те не са ме назначили като техен служител, а си плащам такса под формата на дарение. Незнам за в бъдеще дали ще имат възможност да ме назначат, затова търся вариант да съм самостоятелна и легитимна, пък било то и под тяхната шапка.

П.П. Не съм съвсем сигурна дали задавам въпроса си на правилното място, затова моля да ме извините, ако не е така. (blush)
 
Мнения: 2

Re: Как да регистрирам музикална школа?

от Josefinne » Вто Апр 25, 2017 10:01 am

Здравейте!

Въпросът ви е доста сложен и обхваща познания по търговско, авторско, данъчно и осигурително право. За това Ви съветвам да се обърнете към специалист, който да намери и да Ви препоръча най-оптималния за Вас вариант. Да, ще Ви вземат някаква такса, но вероятността някой да Ви даде лош съвет по форумите е много голяма и накрая да се набутате с глоби.

Мога да Ви дам няколко насоки по повод на осигуряването.

По принцип, ако решите да си регистрирате фирма, дори и тя да е ЕТ, трябва да се регистрирате и като самоосигуряващо се лице и да си внасяте осигуровки, въпреки че сте осигурена и по трудов договор. Изключение е само хипотезата, ако по трудов договор сте осигурена върху максималния осигурителен доход - за тази година той е 2600 лева. Тогава не внасяте осигуровки като самоосигуряващо се лице. Също като самоосигуряващо се лице следва да подавате декларация 1 и декларация 6 - веднъж годишно или всеки месец, какъвто режим си изберете. Минималният размер на осигуровките 123.28 лв.

Регистрацията на фирма - ЕТ или ООД е бърза и лесна. Но и в двата случая следва да водите счетоводство, да подавате годишни отчети и декларации. Ако приемате плащания в брой, следва имате касов апарат.

Можете да развивате дейност и като физическо лице на свободна професия. И в този случай, следва да декларирате доходите си пред НАП и да внасяте данък. Данъкът е 10% върху част от дохода ( 75 или 60 % от дохода, във Вашия случай вероятно 75).

Добрата новина е , че предоставянето на частни уроци е освободено от ДДС.

Пожелавам Ви успех ! (nod)
Аватар
Администратор
 
Мнения: 116

Re: Как да регистрирам музикална школа?

от devamusic » Съб Май 27, 2017 8:03 pm

Благодаря ви за отговора!
Към какъв точно специалист да се обърна за консултация се чудя отдавна, затова реших да попитам първо Интернет (itwasntme)
Към счетоводител ли, адвокат ли и аз не знам? Пък ако тръгна да питам по инстанциите, както сме малък град, ще вземат веднага да ме глобят доброжелатели и конкуренти (dull)
Благодаря още веднъж! Пък ако се включи и още някой с мнение ще се радвам!
 
Мнения: 2


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
cron