Отказ от наследство при кредит към банка

Брак. Съпружеска имуществена общност. Брачен договор. Отношения между родители и деца. Осиновяване. Наследяване. Завещание. Запазени части.

Отказ от наследство при кредит към банка

от psycatron » Пон Апр 19, 2010 1:52 pm

Здравейте,
имам проблем и се надявам някой запознат да ме насочи какво да правя.

Баща ми почина преди няколко дни. През 1993-1995г. не съм много сигурен, коя точно е годината с регистрираната на негово име фирма (ET) е изтеглен кредит за една доста сериозна сума пари. Няма направена нито една вноска по този кредит. С майка ми са разведени и сега аз оставам негов наследник и незнам какво да правя. От банката преди около 2 години беше получено известие за тези задължения и ние с майка ми всъщност тогава разбрахме, че съществува такъв кредит. Не знам оттогава дали са го търсили пак и дали изобщо е говорил с банката, знам само, че не е правено никакво плащане откакто е усвоена сумата преди 15 а може би и повече години.
Какво ще се случи с този кредит ако се откажа от наследство, имам ли право да направя това въобще и дали може да има някакви сериозни последствия за мен при положение, че е минало толкова много време?
Притеснен съм доста и мисля да отида за консултация при някой адвокат, но все пак реших, че и тук може да чуя нещо полезно.

Благодаря предварително.
 
Мнения: 1

Re: Отказ от наследство при кредит към банка

от atanassoff » Вто Апр 20, 2010 8:53 am

Общата давност за погасяването на парични задължения е 5 години, така че това което мога да Ви да кажа на този етап е че не дължите сумата. Малко вероятно е обаче банката да не си е търсила парите 15 години, което значи че давността е била спирана или прекъсвана.

Преди да може да се отговори еднозначно за въпроса трябва да се изяснят някои факти. Разполагате ли с договора, който е сключен с банката. Банката водила ли е процес срещу баща Ви? Предприемано ли е принудително изпълнение по отношение на имуществото му и т.н.

Относно приемането и отказа от наследство - това може да стане с писмено заявление до районния съдия, в района на който е открито наследството. Заплаща се такса. В този случай приемането се вписва в особена за това книга. Във всеки случай до вписването на този факт не трябва по никакъв начин да се разпореждате с наследствено имущество или да укривате такова, т.к. това ще произведе необоримо предположение, че сте приели наследството.

Възможно е да приемете и наследството по опис. Съгласно чл. 60, ал. 2 от Закона за наследството - наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство. Тъй като е възможно задълженията към банката да отпаднат, това може би е най-добрият вариант в случай, че все пак наследството, което Ви е оставено има някакви активи, които може да придобиете.
В случай, че се спрете на този вариант е важно да съобразите и че приемането на наследството по опис трябва да се заяви писмено пред районния съдия в тримесечен срок, откакто наследникът е узнал, че наследството е открито. Този срок може да бъде продължен от районния съдия до три месеца.

Това е, което мога да Ви кажа на първо време.
Аватар
Администратор
 
Мнения: 972


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта