Страница 1 от 1

неподеляемо жилище????

МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 9:47 pm
от ctaxo
На по какви критерии и на какви условия трябва да отговаря едно жилище за да е неподеляемо жилище (в случая е апартамент) или обратното поделяемо при равни квоти.Кои закон или наредба определят това????
Много е важен за мене този казус.Ще съм благодарен на всеки оказал помощ.

Re: неподеляемо жилище????

МнениеПубликувано на: Сря Юни 24, 2009 10:32 pm
от northern-star
може да се направи делба и да се докажат дяловете на съответните субекти (не се разбира от въпроса дали става въпрос за наследство или за поделяне на съпружеска имуществена общност?).
ако жилището, бидейки апартамент, е невъзможно да се подели, единият изплаща на другата страна неговата част и така остава да притежава жилището. ако никой не може да си позволи да плати цената, тогава се продава жилището и парите се поделят според съответната част на лицата.

Re: неподеляемо жилище????

МнениеПубликувано на: Чет Юни 25, 2009 9:25 am
от b_one
ЗУТ:
Чл. 40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.

(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.


ДР §5
29. "Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ.

30. "Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.

ако за това питате...