Въпрос относно наследство на вила.

Брак. Съпружеска имуществена общност. Брачен договор. Отношения между родители и деца. Осиновяване. Наследяване. Завещание. Запазени части.

Въпрос относно наследство на вила.

от amaru_shakur » Нед Май 24, 2009 11:29 am

Здравейте, казвам се Георги Иванов от гр. Варна и много се надявам да получа малко помощ от вас. Майка ми има вила в вилната зона на кв. Галата - "Боровец". Тя и баща ми са разделени от 10 години и майка ми живее на вилата си. Родителите ми са разделени но аз лично незнам за наличието на развод(да приемем, че не са разведени освен ако не са ми казали за това) Майка ми получава вилата като дарение от дядо ми и баба ми(нейните родители)по време на брака си с баща ми. И ето същината на проблема: Майка ми си намери мъж от друг град с който живее на вилата. Тя е силно привързана към него. Живеят от 7-8 години заедно на нейната вила. Той е с 10 години по млад. Страхува се, че ние със Сестра ми ще го изгоним след нейната смърт(До тогава да се надвам, че има доста време, но все някога ще дойде както на всички нас) Заяви ни със сестра ми, че е направила така, че "няма да можем да го бутнем и с пръст". Моля ви кажете ми какви са най-лошите варианти и ако един от тях е да му е оставила вилата на него, а не на децата си(ако той и е влязъл под кожата и я използва и се окаже с нея само заради това) можем ли ние със Сестра ми да направим нещо и да си оспорваме наследството??? Благодаря за помоща!!!
 
Мнения: 3

Re: Въпрос относно наследство на вила.

от PoSsitiv3 » Нед Май 24, 2009 9:28 pm

като законни наследници на майка си можете ти и сестра ти да очаквате част от наследството на майка си. Но ако майка Ви приживе продаде апартамента чрез покупко-продажба на НИ не можете да оспорите сделката или каквото и да е било. Ако обаче тя прихвърли имота като дарение на новия си съпруг/приятел, вие можете да оборите сделката като недействителна. Но найстина е най-добре да отидете при адвокат който е компетентен и той да ви обясни всичко по -добре дайде малко пари за консултация отколкото да изтътвете положението от свои ръце
Поздрави
 
Мнения: 5


Re: Въпрос относно наследство на вила.

от Josefinne » Пон Юни 01, 2009 8:18 pm

Здравейте!
Дарението, ако е направила такова в полза на мъжа, не е недействиетелно. По принцип децата могат да претендират за запазената си част и да намалят дарението до този размер. Съпругът също има запазена част и може да претендира за нея. Това обаче са запазени части от цялото имущество на лицето. Следователно вие можете най-много само да намалите дарението.
Ако майка ви е прехвърлила собствеността на този мъж с продажба, можете да обявите сделката за симулативна - прикриваща дарение. АКо докажете това действат правилата за дарението по-горе.
Единственият начин, по който тя може да прехвърли вилата на мъжа е чрез действителна продажба или договор за издръжка и гледане в нейна полза. Ако е така - не можете да го пипнете.
Поздрави!
Аватар
Администратор
 
Мнения: 116


Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта